Jämförelse mellan olika nationaliteter

1 röster
9264 visningar
uppladdat: 2005-08-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

I den här artikeln ska jag förklara hur indianer kunnat befolka nord och syd Amerika. Jag ska även jämföra Aztekindianerna och vårat eget ursprungs folk samerna.

Indianer kallas ursprungsbefolkningen i Nord- och Sydamerika, med undantag för dom som bor längst upp i norr där urinvånarna kallas inuiter. De första indianer, aleuter och inuiter kom vandrande över Berings landsbrygga mellan Sibirien och Amerika. Alueterna bosatte sig på Aleuterna, vulkaniska småöar, som sträcker sig från Alaskahalvön i Nordamerika i en båge västerut mot Kamtjatka i Asien. Inuiterna slog sig ner i Alaska och Kanada, medan Indianerna spridde ut sig på varmare ställen, såsom Azteker, Inka och Maya också gjorde.
Längs Yukonfloden i Alaska har man hittat bevis från bosättningar för omkring 11 000-12 000 år sedan. Fynden (knivblad, flintskärvor) är mycket lika fynd från samma tid i Sibirien. Genom att jämföra indiankranier funna i gravhögar med nutida indianer och asiaters kranier har forskare dragit slutsatsen att de härstammar från samma folkslag.
Forskarna är i stort sätt överens om att invandringen till Amerika skedde i tre perioder. Den första för 14 000 år sedan då ett jägar- och samlarfolk vandrade in i Amerika. Dessa invandrare befolkade i huvudsak syd-, mellan och södra Nordamerika. De två senare invandringperioderna gav så småningom upphov till bildandet av de athapastiska och eskimo-auletiska befolkningarna i norra Nordamerika. Många indianer i USA anser att beteckningen "indian" är nedvärderande och föredrar beteckningen "Native Americans", medan andra inte gör det.Både samerna och aztekindianerna har folkvandrat. Däremot geografiskt sett så bor samerna i norra delar av Skandinavien, men aztekerna bor i ett varmare klimat nere i Nordamerika. Samerna hade heller ingen huvudstad, det hade aztekerna vars huvudstad hette Tenochtitlan. Aztekerna hade också en kejsare, samerna hade olika hövdingar i olika stammar. De är båda naturfolk, och lever av vad naturen har att erbjuda. Aztekerna livnärde sig mest på bönor och majs men jagade även djur. Samerna jagade också, men åt mer fisk och bär på sommaren, och renkött på vintern. Båda nationaliteterna finns kvar i dagens samhälle och har influerats av andra kulturer, men kan fortfarande sina egna språk och många av deras traditioner lever kvar.
De offrade båda till gudarna, och tror på dem, fast samerna har inga blodtörstiga gudar, vilket aztekerna hade. Samerna offrade mest djur som renar, aztekerna däremot hade människooffer. Aztekerna hade en stam gud Huizilopochtli, samerna däremot hade ingen stam gud. Samerna hade flera gudar istället, som t.ex. Solen Biejvve, hon gav allt liv, värme och ljus, eller Mánno, som var en gudinna och dyrkades vid nymåne. Svenska staten har tagit Samernas mark, liksom de vita to...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämförelse mellan olika nationaliteter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-15]   Jämförelse mellan olika nationaliteter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4711 [2020-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×