Aztekernas religon, och hur den har påverkat samhället

5 röster
9325 visningar
uppladdat: 2005-08-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Religionens inverkan på samhället


Anledningen till att Mexico City är byggd mitt ute i en sjö, sägs vara att aztekerna fått en uppgift från gudarna. Gudarna sa att dom skulle bosätta sig där de såg en örn sitta på en kaktus med en orm i munnen. Därför finns även en örn som sitter på en kaktus med en orm i munnen på Mexicos flagga. Eftersom dom såg örnen ute på en klippa i en stor sjö, byggde dom upp en stad där som dom kallade: Tenochtitlán. Tenochtitlán blev huvudstad i aztekernas rike, spanjorerna tog senare över staden och kallade den för: Mexico City.
Idag besöker många människor Mexico City trots alla jordbävningar och föroreningar, det beror nog mycket på alla gamla aztekiska byggnaderna.

De utsåg en ledare, som betraktades som en gud, som fick mer och mer makt. Lagar gjorde att de ”vanliga” folket stod under ledaren. Att ledaren för ett land säger sig ha gudomlig makt, är inget ovanligt.

Aztekerna byggde sitt rike på våld. De beskrevs som hänsynslösa krigare.
I nästan alla diktator styrda länder har diktatorn byggt sin makt på våld. Anledningen till att kejsaren fick så stor makt tror jag kan ha berott på att aztekerna helt enkelt var rädda för sin ledare. Det var farligt för folket att inte lyda det rangordnade systemet där kejsaren var på toppen.

Hernan Cortés var en så kallad conquistador. Det är spanska och betyder erövrare. Cortés var spanjor, och erövrare av Mexico. Han deltog 1511 i erövringen av Cuba. När Cortes kom med sin armé och den aztekiska kejsaren sade att inkräktarna var gudar, var det ingen som vågade protestera. Först när kejsaren mördades gjorde folket uppror.

Som t.ex. Saddam Hussein, han byggde upp sitt styre med terror och våld, man hade även dödsstraff i Irak, liksom Josef Stalin i sovjet. Folket i Irak var även rädda för Saddam Hussein och vågade inte sätta upp sig mot honom, precis som hos aztekerna. Islam har även påverkat rättsystemet i Irak. Rättsystemet är baserat på Sharia lagarna och används i många islamska länder. Men det är bara Irak och Saudiarabien som följer lagarna till punkt och pricka. Systemet härstammar från Muhammeds uppenbarelse i Koranen. Sharia lagarna innehåller regler, som tillexempel om du som kvinna är otrogen, blir du stenad till döds. Eller om du har begått ett grovt brott, använt droger eller druckit alkohol, kan du bli av med högra handen eller bli dömd till döden.
Hos aztekerna var det inte förbjudet att dricka alkohol. Men om du stal kunde du bli dömd till döden. Däremot så får du som man, både hos aztekerna och i Irak ha flera fruar.

Aztekerna utsåg även ledare som betraktades som en gud, som katolikerna i dag utser en påve, som får all makt. Det är påven som satt innan, som valt ut kardinalerna, och kardinalerna i sin tur utser en ny påve, när den gamla dött. Hos aztekerna så är det Capullin, (som var en slags klan) som valde ledare, som i och med det blev härskare. Capullin bestod av medlemmar som levde tillsammans, man vet inte riktigt vad som knöt dom samman, dom var inte släkt, och var från olika samhällsklasser. Men Aztekernas ledare var mer en diktator, om någon satte sig upp mot honom, kunde man bli straffad med döden. Däremot om någon sätter dig upp mot påven, så straffas man inte med döden. Men man kan däremot bli bannlyst/bannbulla av påven, vilket innebär att man inte får vara med i en katolsk församling. Aztekernas ledare var däremot begränsad när det gällde viktiga beslut. Han var tvungen att lyssna på sina rådgivare, och böja sig för deras beslut. Men ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aztekernas religon, och hur den har påverkat samhället

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-15]   Aztekernas religon, och hur den har påverkat samhället
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4710 [2020-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×