Aztekerna

1 röster
7962 visningar
uppladdat: 2005-08-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vi fick i uppgift att skriva ett brev, där vi är kolonister som är på resa och där vi skulle berätta om ett indianfolk och jag valde aztekindianerna, och det här är vad jag tottade ihop, det är för G nivån.


14/7 - 1496
ERS HÖGHET

Ni, ers storhet, ville att jag skulle skriva om det folk jag mött på min resa, det folk jag mött heter aztekindianerna. Jag har här försökt beskriva dem ganska kortfattat i detta brev:

Aztekerna kom hit år 1325, det var då detta stora rike föddes. Dom slog sig ner på en ö, sjön hette Texcosjön, där grundade de sin huvudstad, Tenochtitlan, som i dag rymmer ¼ miljoner människor. Varför de bosatte sig på denna ö, var för att deras stam gud Huizilopochtli hade befallt att de skulle bygga en stad där de hittade en örn som satt på en kaktus. Det tog dom 200 år att hitta det dom letade efter. De grundade jordlotter runt staden som på deras språk heter chimpas, det är konstgjorda öar av lera och vatten som fästs i sjö botten. Att bygga jordlotter är inget nytt påhitt, det gjorde folket som bott runt sjön redan innan aztekerna kom.

Jag tycker att aztekerna är dom perfekta invandrarna, vad jag kan se så har dom anpassat sig väldigt lätt. Man märker att deras kultur och konst är starkt påverkade av Majaindianerna, allt ifrån religion till kläder, kalendrar och byggnadsteknik.

Det sägs att marknaden här i Tlatelolco är störst av alla på det västra halvklotet. Hit vandrar det köpmän från fjärran, med lyxvaror. Det tog mig två dagar att se och utforska hela marknaden. Det finns allt möjligt, allt ifrån guldsmycken, djurskinn, broderier, konsthantverk av jade, majs, grönsaker, och massor av olika kryddor. Det kommer dagligen ungefär 25 000 besökare, och på speciella dagar dubbelt så mycket. Men marknaden är inte bara ett köpställe utan också en mötesplats där man umgås och utväxlar nyheter. Polisen är alltid närvarande och dom kontrollerar att handlarna betalar torgavgift och att priset motsvarar kvalitén. Det finns också en stor byggnad mitt på torget, där sitter 10-12 personer som avgör alla tvister som uppstår på marknaden. Idag när jag var på marknaden så blev jag bestulen, men tjuven blev fast och dömd till döden. Valutan här består av tro det eller ej, kakaobönor, men dom tycker också om varm choklad. Härskaren lagar varje dag 50 kannor med choklad.
I Aztekernas samhälle är det Calpullin som äger all jord, bonden får bara bruka jorden och hans son kan ärva den efter honom, men bonden får inte själv sälja jorden vidare. Calpullin, är en klan, som består av medlemmar som lever tillsammans, man vet inte riktigt vad det är som knyter dom samman, men de är inte släkt, och kommer från olika samhällsklasser. Calpullin väjer i sin tur ut sin ledare som blir härskare, men härskaren får inte alls lika mycket makt som en härskare i Europa. Hans makt begränsas av lagar och traditioner. Nu i denna stund sitter Montezuma som härskare här, aztekerna anser att han är en gudakonung. Den största delen av invånarna är bönder, som brukar den kollektiva jorden. De förtryckta invånarna är även skatteskyldig, vilket betydde att de är tvungna att betala skatt. Aztekerna odlar bland annat majs och kakao, deras skrift är en sorts bildskrift. Det aztekiska språket kallas nahuatl.

I samhället här finns det även brister, ex vattenförsörjningen här är ett stort problem. Under torra perioder är det svårt att skaffa nog med vatten, men under andra perioder hotas hus av översvämningar. Men man håller nu på med att bygga kanaler och vallar, det gör så att det är möjligt att reglera vattenståndet.Deras religion kräver mycket offerblod, Aztekerna tror nämligen att två ursprungsväsen bor högst upp i universum, och att de står över alla gudar och människor. De trodde även att det var ursprungs gudar som skapade de mindre gudarna. Man tror också att en av gudarna kastade sig i elden var ur han uppstod och förvandlades till en sol, och att de andra gudarna var tvungen att ge solen näring, och näring innebar blod. Det blev sedan människans uppgift att ge solen energi, annars skulle universum upphöra att existera. Offerritualerna utspelar sig på teocalli, en trappstegspyramid där svartmålade prästerna skär ut hjärtan från levande människor med en obsidankniv. Hjärtat läggs i en skål till gudarna. Sedan kastades offret utför trapporna ner till dem, som sedan stod där nere och väntade att få flå skinnet, och sedan ta på sig de, ibland äter dom upp köttet.. Det stora templet i huvudstaden Tenochtitlan hade 144 steg. När aztekerna erövrar områden tar dom många krigsfångar som dom sedan offrar, men dom tar även sina egna som dom offrar. Dom inleder till och med krig för att skaffa krigsfångar att offra. Sammanlagt blir det ungefär 500-700 personer som offras per år. När det stora templet i Tenochtitlan invigdes offrades 20 000 människor, det var 1487, 9 år sedan. Var det torka i landet offrade man barn för man trodde att barnens tårar gav regn.

Här tuggar man naturgummi för att rengöra sina tänder, det tycker jag är en bra idé. Dör mamman i barnsäng här, jämställdes hon med en man som stupat i strid och garanteras en plats i himlen. Flickor ska sy och arbeta hemma och pojkarna blir krigare. Blir dom påkomna med att ljuga sticks de med kaktus taggar, eller hålls över ett bål med chili och tvingas att andas in den svidande röken. Varje område här driver sin egen skola. Männen får bara gå skola mellan dom är fjorton och tjugo år. Efter det utbildas dom till krigare, och under den tid dom blir utbildade till krigare så får dom en bit jord som dom driver under tiden. Skolgången är kostnadsfri, och för båda könen.

Vår kultur (spanskakulturen) och aztekernas är ganska lika. Båda är militaristiska kulturer, och är unga och osäkra och man har byggt upp sin makt på svagare folk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aztekerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-15]   Aztekerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4709 [2020-05-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×