Bilbo en hobbits äventyr

3 röster
11616 visningar
uppladdat: 2005-08-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst Bilbo en hobbits äventyr som är skriven av J.R.R Tolkien. Han är mest känd för att ha skrivit Sagan om härskar ringen, och i Bilbo en hobbits äventyr så börjar egentligen äventyret om härskar ringen. Bilbo en hobbits äventyr kom ut 1937. Boken var från början menad som en barnbok men jag tycker både vuxna och barn kan läsa den

Det hela börjar med att Bilbo Bagger, en välbärgad och omtyckt liten hob står och röker en pipa tobak på morgonkvisten då en gammal man kommer förbi. Det var Gandalf den grå, trollkaren. Trollkaren gick där i Hobsala och sökte någon att skicka ut på äventyr.

Utan Bilbos vetskap så bestämmer Gandalf att Bilbo ska ut på äventyr. Så nästa dag kommer Gandalf och Torin Ekenskölde och hans 12 dvärgar hem till en mycket förvånad Bilbo och dricker te. Gandalf förklarar för Bilbo att han lovat att hjälpa de 13 dvärgarna att skaffa fram den fjortonde mannen till deras expedition, och det är Bilbo som är den utvalde. Målet är Ensamma bergen, där ligger dvärgarnas uråldriga skatt begravd, men skatten är bevakad av draken Smaug. Bilbo är mycket motvillig men går till slut med på att bli den fjortonde mannen i deras följe. Den dagen var den sista dagen Bilbo spenderade i sin lilla hobbithåla på nästan ett helt år.

Bilbo är en liten hob, dom är mindre än en människa men större än en dvärg, och har stora fötter med håriga tår. Han är i början av boken väldigt mesig, och egoistisk och gör ingenting oväntat. Han är mest i sin hobbithåla och gör vad han ska men inget annat. Han lyfter inte ett finger för att hjälpa någon annan om det inte gynnar honom själv. Men under äventyrets gång mognar Bilbo, och är inte alls lika egoistisk. Utan om någon behöver hjälp så tänker han på dem innan han tänker på sig själv.

Gandalf är på sätt och vis ett litet mysterium i den här boken. Han kommer och går lite som han behagar och verkar alltid komma när det uppstår problem. Han är som en räddare i nöden kan man säga, kommer jämt när det ser som mörkast ut. Han är en trollkarl klädd i en gråblå toppig hatt och en stor mantel, och har jämt med sig sin magiska stav. Han är en av de två trollkarlar som blev skickade till Midgård för att hjälpa de som lever där. Man känner på sig att han och Bilbo får en ganska nära vänskap. Även om den ena är lång och är ute I världen hela tiden medan den andra är cirka en meter och sitter helst av allt I sin hobhåla och dricker te.
Dvärgarna i boken tycker jag är mycket naiva och bortskämda, och tänker bara på sin bekvämlighet. Dom förväntar sig att Bilbo och Gandalf ska klara dem ur alla knipor fast det egentligen är deras äventyr. Som två av dom yngsta dvärgarna sa när de hamnat i knipa;
”-just när man kunde behövt en trollkarl som allra mest, knotade Dori och Nori, (som delade Bilbos åsikter om regelbundna, rikliga måltider)”.
Citatet är hämtat från början av boken just när sällskapet hamnar i en knipa. Dom har ingen mat och inget härbärge, och Gandalf har precis lämnat dem ensamma. Jag tycker meningen är ganska rolig om man jämför Bilbos inställning med den han har senare, då ser man hur hans inställning förbättras ju längre sällskapet kommer.
Denna mening innehåller även en parentes, Tolkien använder ofta parenteser när han skriver, i alla fall i den här boken. Det är ganska bra och förklarande även om vissa händelser i boken blir övertydliga.
Enligt min åsikt borde dvärgarna tänka på att det är deras äventyr och Gandalf skulle bara hjälpa dem att få den fjortonde mannen till sitt sällskap, och det gjorde han ju, och Bilbo är inte gruppens ledare utan det är Torin Ekskölde.

Boken är helt klart en fantasy bok. Den följer de flesta utmärkande drag för sin genré. Det finns övernaturliga varelser, kamp mellan gott och ont, magiska föremål och den mesta delen av handlingen utspelar sig i naturen. Bilbo är den stora hjälten, men när allt är som vanligt är han liten och obetydlig. Boken utspelar sig i en annan värld, i dåtid, före människans tidsålder. Det här äventyret utspelar sig mest i naturen, bergen och även i olika små byar som Hobsala och Sjöstad.

Jag tycker verkligen om boken, den var helt i min smak. Jag tycker att hans beskrivningar överhuvudtaget är mycket tydliga och målande. Han skriver på ett målande sätt så att läsaren får bilder inne i huvudet. Det är så underbara karaktärer i hans böcker, och stor variation. Tolkiens värld går inte att jämföra med något annat. Hans karaktärer, språk, olika folkslag, vilken fantasi han måste ha haft.

Det lite dåliga med boken är att den är lite ”gammalt” språk i den. Så vissa meningar är lite svåra att förstå. Men den har kommit i flera upplagor och jag har en ganska gammal från 80-talet.
Man märker också snabbt att Tolkien var en professor i fornnordiska språk, det verkar också som om han har fördjupat sig i sång och poesi eftersom dessa texter fyller ut så många sidor i boken. Det tycker jag är både bra och dåligt, det är kul och lite annorlunda, och många av texterna är mycket bra. Men dom blir till slut så många att man inte orkar läsa dom, och många av texterna förstår man inte mycket av.
Om man bestämmer sig för att läsa Härskarringen tycker jag man ska läsa ”Bilbo en hobbits äventyr” först. För det är så mycket som nämns i Härskarringen som står förklarat i den här.

Syftet med att Tolkien skrev boken var att alla barn skulle få en riktig barn bok. Den här boken lär vara baserad på en saga Tolkien brukade berätta för sina barn. Men det hela började med att Tolkien satt och rättade examensskrivningar, då han upptäckte att en elev lämnat en sida blank, på den nedtecknade Tolkien "I en håla under jorden bodde en hobbit". Han förklarade själv: "Till slut tyckte jag det var bäst att ta reda på vad en hobbit var för något."
Boken är en barnbok och skrevs för att roa Tolkiens egna barn. Han la in en del kommentarer i boken riktade till barn, men innan boken gavs ut rensade han bort en hel del barn-kommentarer.

Bilbo en hobbits äventyr är just en fantasy bok, med en hjälte som kämpar för det goda mot det onda. Bilbo är även i början en liten obetydlig person, men som visar att en vanlig hob kan åstadkomma något stort i alla fall, han blir ju en stor hjälte, fast han inte kan slåss, och är inte rik och mäktig. Han visar att en liten obetydlig person kan göra stora skillnader, och att man kan mycket mer än vad man tror.

Men hela Härskarringen och Bilbo en hobbits äventyr var egentligen aldrig
menade att komma ut som böcker. Det var egentligen en hobby som Tolkien hade att skapa en egen värld med e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bilbo en hobbits äventyr

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-15]   Bilbo en hobbits äventyr
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4706 [2020-02-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×