Lagstiftning på internet

7333 visningar
uppladdat: 2001-03-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Internet och lagstiftning
Kalle Martinsson 2000-09-28

Inledning
På internet finns som jag ser det två viktiga lagar som gäller, dels är det Personuppgiftslagen, PUL, som är den senaste och ganska omdiskuterade datorrelaterade lagen. Den andra huvud-lagen är Upphovsrättslagen, URL. Den sistnämnda är i och för sig inte alls skapad med tanke på datorer, men är mer aktuell idag än någonsin i och med olaglig spridning av upphovsrättskyddad musik och annat.

Personuppgiftslagen (PUL)
I oktober 1998 ersattes den gamla Datalagen från 1973 med Personuppgiftslagen. Det är Datalagskommittén som utvecklat lagen som innebär ett förbud av nämnande av om inte personen i fråga har gett sitt ”otvetydiga samtycke och om någon utanför EU eller EES kan ta del av det. Eftersom internet är åtkomligt för människor i princip hela världen så måste man fråga om lov för vartenda namn man vill använda på en sida.
Den här lagen omges dock av en mängd undantag, dessa innebär som jag ser det att etablerad media, myndigheter etc. fortfarande får nämna namn och lämna ut känsliga personuppgifter på internet som dom vill. Vanliga människor som varken är journalister eller konstnärer (Personuppgifter som används i konstnärligt eller literärt syfte är faktiskt ett av undantagen) har fått sin yttrandefrihet begränsad.
En annan sak som kan vara olaglig är övervakningsprogram som nyligen har börjat säljas i Sverige, WebSpy och Winguardian. Dessa används av chefer för att övervaka de anställda genom att registrera alla sidor de surfar på t.ex., eftersom detta sedan lagras tillsammans med namn så borde det strida mot PUL.

Om man har pengar så kan man slippa undan personuppgiftslagen helt, endast genom att registrera en periodisk tidskrift hos patentverket för en tusenlapp. Då kan du göra en kopia av den här tidskriften som inte behöver vara mer än en kopierad stencil och lägga ut på internet. På detta sätt kan man återta sin yttrandefrihet och lägga ut känsliga personuppgifter för endast 1000 kr.
Upphovsrättslagen
Internet är ett praktiskt sätt att sprida musik, filmer, texter etc., kopiering av material som är copyrightskyddat är därför enormt utbrett på nätet. Risken att åka fast för att sprida och ladda ner upphovsrättsskyddat material är enormt liten om man inte håller på i större skala. Detta beror på att det är svårt att spåra upp användare och att det är så stort antal människor som använder sig av sånt här. Det senaste exemplet på detta är mp3-tjänsten Napster som stämts av RIAA (Recording Industry Association of America). Det har varit en hel del processande och det verkar som om Napster klarar sig undan. Nya domstolsförhandlingar inleds nu på måndag (2 oktober).

Upphovsrättslagen bör man ta hänsyn till när man göra hemsidor och funderar på att låna material från andra sidor. Då en hel del material är copyrightskyddat kan det få ödesdigra följder att sno grejer från sidor.


Källförteckning
Ny Teknik nr. 2000:39, sid. 23

Datainspektionen
http://ww...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lagstiftning på internet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-03-30]   Lagstiftning på internet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=469 [2019-05-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×