Martin Luther King Jr

2 röster
7277 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Martin Luther King Jr födes den 15 January 1929 i en starkt kristen familj i Atlanta, Georgia. Vid födseln döptes han till Michael men bytte sen sitt namn till Martin. När han va liten hade han haft en vit kamrat som han lekte med. En dag hade kamraten sagt att de två inte kunde leka med varandra längre och Kings föräldrar hade sagt att det var för att han va svart.

King klarade, och slutade, sina grundskole studier vid 15 års ålder och börgade plugga på Morehouse som var ett college för svarta. År 1848 börgade han plugga på Croze tekniska prästseminarium I Pennsylvania. Under sina studier blir han mer och mer övertygad om att tro och politik hör ihop:
”Som pastor kommer jag att ha två uppgifter. Å ena sidan måste jag försöka att förändra själen hos individer så att deras samhällen kan förändras. Å andra sidan måste jag försöka att ändra samhällena så att individen får en förändring. Därför måste jag bry mig om arbetslöshet, slummen och ekonomisk osäkerhet. Jag är en varm förespråkare av det sociala evangeliet.”

King blev under sin studie tid väldigt fascinerad av Gandhi och hans teori om att man kan skapa ändringar utan våld. Efter sina studier fick han jobb som pastor i Dexter Baptist Church i Montgomery, där bodde också en kvinna vid namn Rosa Parks. Den 1 desember 1955 bestämde hon sig för att sätta sig längst fram i bussen, vilket var den “vita sektionen”. Detta ledde till skandal och hon blev arrestrad men hon startade också det som skulle leda till de svartas rätt I samhället. Från och med den 5 december bojkottades bussarna i Montgomery av den svartabefolkningen där King ledde gruppen. Detta ledde till ännu störe skandal och King blev arresterad med några andra den 21 february 1956. I domstolen ansågs det då att avskiljandet av svarta på bussarna bröt mot grundlagarna vilket var en stor seger för de svarta.

King och de andra svarta ledarna ville sprida Montgomerys framgångar i hela amerikanska södern. Därför bildade de Southern Christian Leadership Conference (SCLC) där han blev ordförande. Bussbojkotterna spreds till många av söderns städer. I North Carolina och Atlanta deltog han i sit-ins, som var en ickevåldsmetod där man sitter på olagliga ställen i protest, på restauranger för att bryta lunchsegregeringen. I sex veckor demonstrerade man och demonstranterna blev fängslade på löpande band. Höjdpunkten kom den 28 augusti 1963 då fler än 200 000 människor samlades i Washington D.C. från hela landet på temat ”marsch till Washington för jobb och frihet”. Vid Lincolns minnesmonument höll Martin Luther King sitt berömda tal: I have a dream… (Jag har en dröm…). Vintern 1965 ledde King en marsch från Selma till Montgomery. I fyra dagar vandrade 50 000 människor med målet att de svarta skulle få rösträtt. Samma år undertecknade den dåvarige presidenten Lyndon Johnson rösträttslagen och de svarta fick rätt att rösta. King hade lyckats med sina ickevålds metoder att få stopp på segregationen i amerika när det gällde rättigheter men ännu fans det mycket folk som stannade kvar i sina gamla mentaliteter och förblev rasistiska. Nu när han hade lyckats få sin rösträtt, focuserade han mer på fattigdomen och krig och menade att man kunde bekämpa dessa med samma metod som han bekämpat segregationen. Den 10 1964 December tar King emot Nobels fredspris I Oslo och fortsätter mapen mot krig och fattigdom som ofta hade ett samband t.ex i vietnam. Den 3 april, 1968 i Memphis håller King sitt sista tal. Där säger han:
”Jag vet inte vad som kommer att hända nu; vi har några svåra dagar framför oss. Men det betyder egentligen inte så mycket för mig nu, för jag har varit på bergstoppen. Och det gör mig detsamma vad som händer. Som alla så skulle jag vilja leva ett långt liv, att leva länge har sin plats. Men jag tänker inte på det nu. Jag vill bara göra Guds vilja. Och h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Martin Luther King Jr

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   Martin Luther King Jr
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4683 [2020-02-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×