I och U länder ( kina - Japan)

8 röster
11289 visningar
uppladdat: 2005-07-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kort fakta om Kina och japan

Kina Japan
Yta 9 600 000 km2 377 835 km2
Folkmängd 1 285 milj 125,9milj
Landstyre Republik Konstitutionell Monarki
Ekonomi Socialisk M.E* Centralstyrd M.E*
Valuta Yuan (CNU) Yuan (JPY)
*Marknads Ekonomi

Hur har Dessa land satt sig i sin nuvarande position?

Japans riktigt stora industriliation började efter andra världskriget.

Stål, Bil, fartyg och Elektronik utväcklingen sattes i första hand och för detta krävdes råvaror.
Japan använde sig av billig arbetskraft och de köpte upp viktiga råvaror till ett lågt pris av u länderna som de senare kunde sälja tillbaka för en högre summa. De sög alltså ut pengar från u länderna och gjorde sig själva större.

Två tredjedelar av världens tillgångar konsumerar i länderna och en tredjedel konumerar u länderna men i folkmängd är det tvärt om.

Men det är min filosofi för att några skall vara rika måste några vara fattiga. Skulle vi dela upp så att 2/3 av naturtillgångarna gick till de 2/3 av befolkningen i u länderna och 1/3 till befolkningen i dagens i länder skulle alla vara mittemellan.

Många tycker detta är ett grymmt sätt att hantera världen men tänk då på hur det är i plan ekonomi. Där är det jämnställdhet men det funkar inte. Kort sagt för att göra det rättvist måste vi göra det orättvist, det är svårt att förklara men jag tror det är så. Skulle det nu funka med att dela upp naturtillgångarna jämt skulle nog utväckling stanna skulle jag tro. Ingenting skulle nog bli sämmre av det för vi måste väll inte utväcklas för att överleva. Tvärtom så kommer nu jorden förstöras om vi fortsätter i denna takt.

fördelningen av råvaror kan jämmföras med en chef på ett företag. Han har två underarbetare och tillsmannas tjänar alla tre 30000 kr. Men fördelningen är 15000 på chefen och 7500 på underarbetarna. Alltså för att någon skall vara rik måste någon vara fattig.

Japan är idag tack vare sin list att använda u ländernas arbetskraft det tredje största handelslandet.

Kina har däremot haft det tufft. Marknadsekonomin har slitit ner levnadsstandarden bit för bit och det var inte förens 1978 som Deng Xiaoping Kinas nya ledare startade ett nytt stort reformarbete och öppnade det tidigare stängda kina för omvärlden.

Men Utväcklingen började innan det. Det stora språnget kallas det som var starten för kinas industrilation 1958. Bönder som de flesta i kina var började smälta sitt eget stål och kolgruvor söktes för fullt. Detta ledde till att bönderna inte längre hade tid att sköta fälten. På allt detta slog vädret om och missväxten gick inte att stoppa. Över 30 miljoner kineser svalt ihjäl. Men sedan 1978 då Kina öppnade ut sig till väst världen har landet förbättrat sin ekonomi mer än de flesta andra u länder och den fortsätter än. Grundskolor och universitet blir allt fler men statens beslut går fortfarande över människans rättigheter.


Hur ska Kina bli ett i land

För att Kina skulle uppnått samma resultat som japan skulle de ha haft marknadsekonomi så att när nu industrilationens chans kom få folk at vilja käna mer pengar själva och på så sätt finna nya lösningar till att käna pengar.

För att dom idag skall kunna bli ett i land måste de på något sätt få ett nästan helt självproduserande system så de inte behöver importera så mycket. Exporten är endast 10% av landets produkter/tjänster. resten konsumeras av landet. Men tja för att göra en lång historia kort så skulle det vara att ge dem större naturtillgångar, ingenting "värkligt" kan göras i alla fall för om det nu skulle gå så tror jag nog att jag som är 16 år inte kommer på det först. Finns det nu en lösning som fakt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: I och U länder ( kina - Japan)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-01

    16 år och har fortfarande inte

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-29]   I och U länder ( kina - Japan)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4641 [2020-09-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×