Ätsörningar

10527 visningar
uppladdat: 2005-07-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Ätstörningar är en framförallt västerländsk åkomma unga kvinnor. 9 av 10 av dem som drabbas är kvinnor, vilket kanske kan bero på den pressen som flera kvinnor utsätts för (därför använder jag pronomenet ”hon” i min uppsats). Hur smal en anorektiker/bulimiker blir så tycker de inte att det räcker eftersom de fortfarande anser sig som överviktiga/tjock/för mulliga etc.

Gränsen mellan bulimi och anorexi är ofta svår att dra eftersom de flesta med ätstörningar kan visa symptom för båda delarna eller har perioder av hetsätning och svält. Gemensamt är i alla fall hat-kärleken till mat och den förvrängda kroppsuppfattningen.


Orsak

Anorexia och bulimi är en psykologisk störning som kan komma av olika anledningar, men oftast pressen av att man ”ska se bra ut”, vilket kan förknippas med smal. Experter kan säga lite olika saker, det kan säkert vara olika från person till person (enligt mig). Problem i familjen, vilket vidare leder till otrygghet, är en vanlig orsak. När personen känner otrygghet och maktlöshet så finner hon känsla av makt att kunna bestämma precis vad hon vill äta. Maten kan också bli ett sätt att straffa sig själv.

Det kan också ses som en protest mot familjen och samhället och ett sätt att undgå mognadsprocessen, enligt vissa. Det är vanligt att kritiken går ut över den egna kroppen när hon inte lever upp till sina egna förväntningar. Mat kan bli ett sätt för personen att känna makt, njutning och tröst. Det blir ett sätt att känna självdiceplin att kunna stå emot hungern och frestelsen. Hon kan belöna sig själv med ord som ”Vad duktig jag var som inte åt även om alla andra gjorde det och även om jag var hungrig”.


Följder

Eftersom att mycket vätska går förlorad genom överdriven laxering och framkallade kräkningar, så kommer ofta vätskebalansen ur balans och det kan även leda till uttorkning. På grund av undernäringen så kan personen råka ut för sekundär infektion och rubbningar i ämnesomsättningen. Matbristen leder till trötthet, retlighet, långsam puls och dåligt blodtryck. Eftersom hormonerna kommer ur balans så kan personen stanna i utvecklingen och i kvinnors fall, mensen utebliva. Anorektiker och bulimiker kan få gulblek hy och lider ofta av frusenhet, blåfärgade fingrar, tår och nästipp.

Tänderna hos en bulimiker tar skada av magsyran som kommer upp vid framkallade kräkningar och ofta har hon blodsprängda ögon. Vid omfattande laxering så kan det ge inkontinens och/eller allvarliga tarmproblem. En ätstörning följs ofta av en depression eller i samband med en. Vid extrema fall så kan hjärtat få svårt att fungera, vilket kan leda till döden. Det finns också de som bokstavligt talat svälter sig själva till döds. Cirka 5 % tar självmord, som följd av depressionen.


Behandling

Desto tidigare en ätstörning upptäcks, desto lättare är den att behandla. Men ätstörningar är svåra att upptäcka eftersom de pågår i tysthet och alla som lider av det inte är helt utmärglade. Många har också perioder av ätstörningssymptom, eller har både bulimiska symptom och anorektiska.

Eftersom det räknas som en psykisk sjukdom så behandlas den naturligtvis med psykologisk hjälp. Är kroppen mycket skadad så måste den få läkarvård först eftersom man inte är mottaglig för annan hjälp förrän kroppen är i någorlunda balans. Vid extrema fall så kan näringsdropp behövas för att personen ska få i sig all den näring som behövs.

Det finns specialister som läkare ofta skickar patienten vidare till. Under terapin så försöker man ta reda på de grundläggande problemen och ibland kan kostterapi ingå för att få patienten till att få ett bättre förhållande till mat, men ätstörningen kan inte botas enbart med kostterapi, eftersom problemet ofta ligger djupare. I en del av terapin deltar familjen också eftersom problemet kan finnas där. Familjen kan också ge stöd och uppmuntran till personen för cirka 60 % av alla som blir botade får återfall och det är viktigt att de upptäcks i tid.


Symptom

Anorexi nervosa

Anorexia börjar ofta som en oskyldig bantning som sedan går över till något som blir tvångsmässigt. Personen kan börja hoppa över måltider genom att ljuga för sin omgivning (ofta familj) genom att säga saker som ”jag har redan ätit” eller ”jag åt så mycket till lunch så jag är inte hungrig”, eller ta mat som hon sedan slänger. Ändå så lagar hon ofta mat till andra och ser andra gärna äta de.

Ofta motionerar och tränar personen också överdrivet. Målet är att nå idealvikten, men den nås aldrig för den flyttar och åker längre och längre ner eftersom person alltid tänker ”bara några kilon mer”. Personen lider av en förvrängd kroppsuppfattning och tror därför att hon är överviktig/tjock, vilket leder till självsvält. En person som lider av anorexi gömmer ofta sin kropp i stora bylsiga kläder


Bulimi nervosa

Till skillnad från anorexi så äter en person som lider av bulimi väldigt mycket och överdrivet. För att bli av med maten så tar personen antingen laxeringsmedel eller framkallar kräkningar. Ofta kommer personen i perioder mellan hetsätande, normalt ätande eller självsvält. Personen får ofta ekonomiska problem eftersom så mycket kretsar kring maten som hon sedan spyr upp, och hur man ska få råd med den. Personen kan hålla ”frosseriorgier” då hon äter väldigt mycket, ofta stärkelserik eller söt mat. Att äta precis hur mycket hon vill utan att någon ser på och fördömer, i kombination med all den söta maten kan ge personen en serotoninkick som gör att personen känner sig ”hög”. Ofta hålls dessa orgier i hemlighet, men de kan också hållas offentligt. Efteråt känner personen skam och skuldkänslor som gör att hon måste ”rena sig”, antingen genom att ta laxeringsmedel eller framkalla kräkning.

Det finns även de som lider av bulimi som äter normalt utan att hetsäta, men som får för sig att de kan bli av med kalorier genom att kräkas eller ta laxeringsmedel. Dessa personer känner ingen skam och skäms inte för sitt beteende, det ser det som normalt.


Egna funderingar

Jag tycker att det första som slår en när man hör om ätstörningar är att man inte kan förstå vad det är för människa som frivilligt utsätter sig för något så hemskt som svält. Det låter verkligen hel konstigt. Men desto mer man läser och får veta om sjukdomen desto mer tycker jag att man förstår att det inte bara behöver handla om maten, utan att problemet ofta ligger djupare.

Det känns också väldigt olustigt att det blir vanligare och vanligare och att det finns de som tycker att det är normalt att framkalla kräkningar för att få upp ”alla de kalorier” man nyss ätit.

I vårat utseendefixerade samhälle anses det ofta att en kvinna som inte är vacker, missköter sig och inte har ”fullföljt sin uppgift” som kvinna. För mig leder det tankarna vidare till frågan ”- Hur ser en vacker människa ut?” Idag har vi skönhetsideal som till viss del är så förvrängda att kroppen kan ta skada om man försöker uppnå dem. Den rika grevinnan av Windsor ska en gång ha sagt ”En kvinna kan aldrig bli för rik eller för smal”. Att tro något så hemskt måste verkligen kunna ge upphov till ätstörningar.

Sedan tänker jag också på vilken lögn de lever i. Tänk att vara helt undernärd och ändå vilja bli mindre för att man tror att man blir lyckligare av det. Är man så missnöjd med sitt utseende så vill jag att man ska veta att felet inte sitter i kroppen, det sitter i huvudet, så därför hjälper det inte att bara behandla kroppen.

Att det finns sjukdomar av den här typen borde väl bli en varningsklocka som visar att vi måste göra något åt de faktorer som ordakar dem och att alla måste minska pressen på varandra. Det är otroligt viktigt att inse att så länge en person mår bra fysiskt och psykiskt så är det ok att se ut hur som helst.

Men för folk som ändå är fixerade vid att se ut som de överdrivet smala modellerna, tycker jag att man ska tänka på att retuschering, ljus och datorer kan fixa mycket. Sedan att idealen ofta sätts av hom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ätsörningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-22]   Ätsörningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4616 [2020-05-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×