Jimi Hendrix - Legenden

3 röster
5797 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jimi Hendrix föddes i Seattle den 27 november 1942, och växte upp med sin pappa, Al. Jimi tyckte mycket om Rock’n’roll och R&B, och hans far köpte honom en gitarr. Han lärde sig spela helt själv, genom att lyssna på låtarna från radion och spela med.

När han växte upp spelade han i en rad olika lokala band, och i början av 60-talet var pickup-gitarrist åt olika bluesband, såsom Little Richard, the Isley Brothers och Sam Cooke, men han gjorde inga stora pengar. Men när han kom till New York fick han plötsligt vind i seglen. Han bildade ett band och spelade i Greenwich Village. Där blev han upptäckt av en engelsman som hette Chas Chandler, och som hade varit basist i The Animals. Han blev överväldigad, och tog med sig Jimi till England. Där formade Jimi i oktober 1966 gruppen The Jimi Hendrix Experience med basisten Noel Redding, och trummisen Mitch Mitchel. Trion gav ut sin första singel tre veckor senare. Hey Joe, som låten hette, tog Storbritannien med storm och i februari låg den fyra på singellistan. Nästa låt följde tätt inpå den första; Purple Haze släpptes i januari. En bit in på våren kom också The Wind cries Mary.

Jimi Hendrix var nu det hetaste nya namnet i Storbritannien. Det här var något helt nytt. Här var det en neger som spelade musik som Europas ungdomar lyssnade på. Och inte nog med det, de ville ha mer. Ett album var starkt efterfrågat. Purple Haze och The Wind cries Mary blev massiva hitar, och i maj släpptes bandets första LP, Are You Experienced? Det enda som stoppade den från att gå upp på första plats var Beatles’ Sergeant Pepper. De båda albumen höll sig uppe på samma placering hela sommaren 1967.

I juni var det dags för Amerika att lära känna The Jimi Hendrix Experience, då bandet spelade på The Monterey Pop Festival. Vissa påstår att det var Jimis bästa framträdande någonsin, då han bl.a. spelade lite Bob Dylan, och som final tände han på sin gitarr och slog den i bitar. Efter konserten återvände bandet till Storbritannien och spelade in en ny låt, Burning of the Midnight Lamp. Följden blev ett massivt medieuppbåd och bandet deltog i en rad olika tv-program. Den 1 december 1967 utannonserade Hendrix deras nya album, Axis: Bold as Love, som var resultatet av Jimis ljudexperiment och hans flörtande med bluesens texter. I februari kom Hendrix tillbaka till Amerika. Are You Experienced? hade sålt över en miljon och den nysläppta Axis steg på Topp20-listan. All Along The Watchtower släpptes som singel i oktober 1968. Även om det var en låt gjord av Bob Dylan, så var Hendrix’ tolkning så bra att många inte insåg att det var en cover. Låten släpptes som ett smakprov från det nya albumet Electric Ladyland, som släpptes veckan därpå. Med det nya albumet tog Jimi verkligen ut svängarna med sin kreativitet och sin gitarr.

Den 24 februari 1969 blev sista gången The Jimi Hendrix Experience uppträdde i Storbritannien. De interna påfrestningarna blev för mycket och Noel Redding lämnade bandet. Mitch Mitchell hoppade också av men skulle snart återförenas med Hendrix för att spela i hans nya band. Under tiden hade Jimi tagit kontakt med Billy Cox, en gammal vän och basist vars lite funkiga stil blev en viktig del av Jimis nya musikstil. I samma veva träffade Jimi producenten Alan Douglas, som blev en mycket god vän och hjälpte Hendrix att sätta ihop sitt nya band, Band of Gypsys. I augusti 1969 uppträdde Jimi på Woodstock-festivalen. Hans nya band bestod av sex medlemmar och de hade inte hunnit träna särskilt mycket innan uppträdandet. Showens höjdpunkt var när Jimi spelade sin version av Star Spangled Banner, den amerikanska nationalsången. Nationalsången hade aldrig tidigare spelats när nationen var i krig, men här stod den här hippienegern och imiterade ljudet av bomber med sin elgitarr!

Efter ett tag hade Band of Gypsys gallrats ner till en helsvart trio, och de spelade in Band of Gypsys Album, som släpptes i april 1970. Jimi arbetade övertid i studion. Han planerade ett nytt album, First Rays of the Rising Sun, samtidigt som han och Douglas arbetade med ett samarbete med jazzmusikern Gil Evans. De kom överens om att starta projektet efter Jimis Europaturné den hösten.

Hendrix, med sitt nystartade Cry of Love-band, kom till England i slutet av augusti. Turnén startade med Isle of Wight Festival, och fortsatte sedan med andra europeiska framträdanden den följande veckan. Billy Cox mådde under dessa inte så bra, så Hendrix tog med sig Cox tillbaka till London, där han kunde återhämta sig från påfrestningarna som turnéandet innebar. Hendrix stannade i London med sin flickvän, Monika Danneman, som var svenska. Natten till torsdagen den 17e september bestämde Jimi sig för att ta några sömntabletter. Tanken var att sova igen hela den kommande dagen och sedan åka till Amerika efter helgen.

Tidigt nästa morgon märkte Monika att Jimi hade kräkts under natten. Han tycktes andas normalt, och hon tyckte att det inte fanns någon anledning att oroa sig. Men när hon lite senare skulle försöka väcka honom förblev han medvetslös, och hon ringde efter en ambulans. När den kom var dock Jimi så påverkad av tabletterna att han kvävdes till döds. Kvällen innan hade Jimi arbetat på en ny sång. De sista raderna löd:

The story
of life is quicker
than the wink of an eye
the stor...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jimi Hendrix - Legenden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   Jimi Hendrix - Legenden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4572 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×