Röda hund och vattenkoppor

15925 visningar
uppladdat: 2005-07-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vattenkoppor

Vattenkoppor heter också varicellae, det är ett smittsamt virus, som brukar drabba barn. Viruset som heter Herpes zoster, kallas varicellae virus. Vattenkoppor är en vanlig barnsjukdom. 90% av befolkningen har haft det. Det smittarinnan utslag ges. Det kan drabba stora mängder av barn som i skolor. Inkubations tiden är 2-3 veckor. Ibland förekommer allmän sjukdoms känsla. Efter något dygn kommer rodnande (papler) fläckar som omvandlas till små knutor. Som snabbt utvecklas till blåsor med vattenklart innehåll. De går sönder och täcks av svarta krustor som ramlar av utan att lämna kvar något ärr. Utslagen börjar på bålen och sprider sig sedan till armar ben och huvudet. Munslemhinnan, könsorganens slemhinnor och hårbotten drabbas också. Hos människor med svagt immun försvar kan det vara livshotande. Drabbar det vuxna så heter det bältros. Spädbarn är immuna i ett halvår om modern har haft sjukdomen.


Röda hund

Röda hund är en smittsam barnsjukdom som karakteriseras av symtom från övre luftvägarna åtföljda av hud utslag. Inkubationstiden är två till tre veckor, och undertiden är smittsamheten stor, för att därefter snabbt sjunka. Immuniteten efter genomgången sjukdom är god. Om man insjuknar i symtom som liknar Röda hund är det ofta en annan sjukdom. Många virsu infektioner under barnaåren åtföljs av utslag som kan likna det man ser vid rubella. Man uppskattar att hälften av de som tror sig ha haft den egentligen inte varit drabbade, medan de som inte tror sig ha haft det egentligen har varit drabbade av viruset. Den osäkerheten motiverar starkt till vaccination som infördes 1975. Det har gjort att det är en mycket ovanlig barnsjukdom i Sverige just nu. Den förekommer i 2 stadier. En med symtom från de övre luftvägarna och ett med utslag i huden. Det förstnämnda är lindrigtförlöpande med lätt snuva och en liten temperatur höjning. Hos äldre barn och vuxna kan det vara tydligare. Efter några dagar uppträder hudutslag i form av ljusröda fläckar i ansiktet som sedan sprider sig ner mot bålet. Fläckarna är skilda från varandra förutom i ansiktet där de kan flyta samman. När utslagen upphört på ett ställe uppkommer de på ett anna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Röda hund och vattenkoppor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-01]   Röda hund och vattenkoppor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4541 [2020-05-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×