Kina-Japan

6 röster
29817 visningar
uppladdat: 2001-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allmänt

Japan består av många olika öar men har en huvudö som heter Honshu och tre andra öar som är mycket större än de andra och de heter Hokkaido, Shikoku och Kyushu. Japan ligger i östra delen av Asien. Kina däremot ligger i centrala Asien och Kina har mest fastland. Någon liten ö har de.

Japans yta är 377 835 km2 och Kinas yta är ungefär 25 gånger så stor som Japans. Kinas befolkning bor på ungefär 50% av landets yta.

Kina är världens största land till invånartalet. De har ca. 1,2 miljarder invånare och Japan har ungefär tiogånger mindre invånare.

På en km2 bor det 125 personer i genomsnitt i Kina. Japanerna bor folktätare, de bor 328 personer per km2.

Kinas religion är väldigt splittrad. Det är bara för att det har aldrig varit lagligt att tro på någon religion men det är det nu för tiden. Deras tre största religioner är taoism, buddism och konfucianism.
60% av Kinas befolkning är inte religiösa. Japan har inte så splittrad tro. De har shintoism och buddism som är störst.

Tokyo som är Japans huvudstad har 12 miljoner invånare (med förorter) och är en väldigt stor stad. Beijing Kinas huvudstad har 2,5 miljoner mindre invånare.
Beijing är inte Kinas största stad det är Shanghai som också har 12 miljoner invånare.

Japan har konstitutionell monarki och det betyder att de har en kung men han har ingen makt. Han är mest en symbol för Japan. Det är regeringen och riksdagen som har makten.
Kina har republik och det betyder att de har inte monarki, de har en som bestämmer som en president.

Både Kina och Japan är med i FN och Japan blev med år 1956. Kina blev med år 1945.

Kinas valuta är yuan (CNY) och en yuan är 10 jiao. Japans valuta heter också yuan men har förkortningen JPY, och en yuan är 100 sen.

Japans flagga är vit och röd och den kallas för Hinamaru och betyder solens skiva. Kinas flagga är röd och gul, röd är revolutionsfärgen och gult är en traditionell kinesisk färg. De fyra stjärnorna symboliserar samhällsklasserna (arbetare, bönder, borgare och patriotiska
kapitalister).

Mat och Dryck

Maten är mycket speciell i Japan. De äter ris till varje måltid i stort sett. Ris är Japans viktigaste mat. Japanerna säger inte att de ska äta mat när de ska äta. De säger att de ska äta ris.
Kinas viktigaste mat är också ris. Kött är lyxmat i Kina och äts mest av rika personer. I Japan är köttet också dyrt.
Fisken är också en viktig föda i både Kina och Japan, den äts mest förutom ris.
Fisken är alltid färsk och maträtterna lagas enligt recept som funnits i flera år.

Man äter med pinnar och maten ligger i små skålar i både Kina och Japan.
Maten köper invånarna oftast på de stora marknader som öppnar tidigt på morgon. Fisken är oftast levande.
Japans mest kända maträtt är Sashimi och det är rå fisk. Fisken äts ofta rå som i t.ex. Sushi som är en mycket populär rätt i Japan.

I Kina dricker man mängder av te. Kineserna började odla te för mycket länge sedan, ungefär 2 000 år f.Kr. och kineserna drack det som medicin. De vanligaste te sorterna är svart te, grönt te och smaksatt te. Teet har druckits i flera århundrade och det är och har alltid varit en bra industrivara och säljs till andra länder också.
Det var kineserna som började tillverka och äta nudlar. Nudlar är en sorts pasta.Industri

Både Japans och Kinas industri är väldigt viktig för landet. Deras viktigaste industri är tekniska saker som t.ex. tv-apparater, datorer och de allra nyaste tekniska sakerna kommer framförallt från Kina eller Japan.
Folket i Kina och Japan är väldigt smarta och använder robotar till de svåra eller komplicerade uppgifter. Produkterna säljs mycket utomlands och det är bra kvalité på grejerna.

Kinas äldsta industri är hantverket men andra viktiga industrier är stål, kol, textil, verkstads, turist och den elektriska industrin.
Många cyklar, symaskiner, fordon och armbandsur tillverkas.

Kina har många olika viktiga industrier i och med att det är världens största land till invånartalet. Japan har inte så många olika viktiga industrier men personbilar är en viktig industri i Japan. Några exempel på bilar som kommer från Japan är Toyota, Nissan, Mazda och Mitsubishi.
Mitsubishi är ett väldigt stort företag i Japan. De gör det mesta inom den tekniska världen t.ex. bilar, tv-apparater, fartyg, elektriska och elektroniska maskiner.

Det är väldigt bra arbetssätt man har i Japan. Om man skaffar sig ett jobb som man gillar och sköter det får man ha det så länge man vill.
Firman där man börjar jobba fixar bostad oftast.. Därför strejkar arbetarna mycket sällan.


Sport

Sporten i Japan är mycket våldsam. De populäraste sporterna är kampsporter. De flesta kända kampsporterna från Japan är t.ex. judo, karate och akido.
Deras nationalsport är sumobrottning och de som tävlar väger oftast mellan 90 och 160 kg. De äter väldigt mycket mat för att behålla eller öka på sin vikt.
Folket...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kina-Japan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-03-08]   Kina-Japan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=454 [2020-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×