Vågor

6 röster
10346 visningar
uppladdat: 2005-06-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Havet är aldrig helt stilla, vågor rullar ständigt fram.
Trots det transporteras nästan inget vatten. Vågformen förflyttar sig, men vattenmolekylerna rör sig i en enda cirkelrörelse, energin överförs däremot till vattnet framför. När vågen har passerat finns molekylen kvar på samma ställe som innan. På stränderna, där det är grundare, tvingas vattnet upp genom cirkelrörelsen och bryts. Ju längre det är mellan varje vågtopp, desto större är cirkelrörelsen och vågorna när de närmar sig land.

Vågor kan uppstå på flera olika sätt, tex. av vindar, tidvatten och jordbävningar på havsbottnen.


Vindvågor

De vanligaste vågorna är vindvågor som uppstår när det blåser över ytan och vindens energi överförs till vattenmolekylerna framför. Höjden på vågorna beror på hur länge vinden har blåst på vattenytan och hur lång sträcka som vattenytan blivit påverkad av vinden. När det är vindarna som orsakar vågorna blir vattenmolekylernas cirklar inte så stora, och vågorna inte så speciellt höga. De brukar inte kunna bli högre än 15meter.


Monstervågor

Sjömän har i alla tider berättat om stora monstervågor som plötsligt rest sig ur havet och krossat allt i sin väg. De kan vara 25-30 meter höga och röra sig i en helt annan rikting oberoende av vind och havsströmmar. Före vågen kommer en djup vågdal, ett så kallat ”hål i havet”.

Havsforskare sa länge att det bara var en myt och att en så stor våg endast skulle kunna uppstå en gång på 10 000 år.
Historierna togs inte mer på allvar än sjöjungfrur och havsvidunder.

Men varje vecka försvinner två stora fartyg på något av världshaven, ofta utan någon förklaring. Så nu har forskarna börjat tro på sjömännens historier. En avgörande händelse till det var den så kallade Nyårsvågen, som träffade gasplattformen Draupner i Nordsjön den 1 januari 1995.
En radar på plattformen mätte att vågen var 26 meter hög, mer än dubbelt så hög som de andra vågorna. Det kunde inte vara en felmätning eftersom vågen skadade plattformens däck.

Det går inte att förutse vågorna, men man vet att de oftast bildas där starka havsströmmar går mot vinden. Utanför Sydafrikas kust och längs Norges kust har många skepp mött monstervågor. Efter upptäckten gjorde forskarna om sina modeller om hur vågor ser ut och använde Schrödingerekvationen för havsvågor. Den visar att monstervågen tar energi från vågorna runt omkring så att den kan nå enroma höjder. Genom satelitbilder har man fått bevis för att sådana här vågor förekommer mycket oftare än var 10 000 år.

Nu arbetar vissa forskare med att utveckla ett system som ska kunna varna fartygen om var monstervågorna finns med hjälp av radarsatelliter.


Tsunami

Ordet Tsunami är ett japanska. Tsu betyder hamn och nami betyder våg. Alltså betyder Tsunami ”hamnvåg”, d v s vågor som slår över hamnbrytarna och in i hamnen. Tsunamier kan uppstå avjordbävningar, vulkaniska explosioner under vattnet, landrubbningar eller av meteoritslag.
När vattnet blir flyttat ur sitt läge blir det antingen för mycket eller för lite vatten på en plats. Då försöker vattnet ordna tillbaka sig till jämnvikt och det uppstår vågor.

Tsunamierna förflyttar sig mycket fortare än vanliga vågor.
När tsunaivågorna närmar sig land saktar de in och stiger i höjd istället. För att kunna bli så höga, krävs mycket vatten. Därför blir vattennivån lägre och vissa delar av havsbottnen torrlägs innan själva vågen slår in över land med en våldsam kraft. Vågen förstör nästan allt i sin väg och drar med sig nästan allt löst tillbaka ut i havet. Därför var det tex väldigt svårt att veta exakt hur många som dog på annandagen vid tsunamikatastrofen i Sydostasien.

Själva jordbävningen på havsbottnen utanför Sumatras kust är en av de kraftigaste som någonsing har registrerats. Den pågick i nästan tio minuter, medans vanliga jordskalv bara pågår i några sekunder.
Vattennivån steg i alla världshav och även i Sverige rörde marken på sig mer än en centimeter. Jordbävningen uppmätte 9,0 till 9,3 på richterskalan och nästan 170 000dog och 50 000 saknas fortfarande.

Det har rapporterats...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vågor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-29]   Vågor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4530 [2021-03-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×