Regnskogen

1 röster
6544 visningar
uppladdat: 2005-06-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I regnskogen finns det fler djur- och växtarter än i resten av världen sammanlagt. Mer än hälften av jordens alla djur bor i regnskogen. Cirka 70 % av all växtlighet är träd. Det finns också växter i regnskogen som producerar viktiga och effektiva medel mot bl. a. allergier, hjärt- och kärlsjukdomar och inte minst cancer. 1/4 av världens receptbelagda mediciner kommer från regnskogens växter. Ursprungligen täcktes cirka 12 % av jordens yta av regnskog, men omkring hälften har idag utrotats. Varje dag försvinner ett område större än hela staden New York och samtidig var tionde minut utrotas en unik djurart.

Det finns många anledningar till att regnskogen försvinner. De tre viktigaste är skogsavverkning, jordbruk och djuruppfödning.
Bönderna som lever i länder med regnskog är ofta fattiga, så de kan inte köpa mark. Istället hugger de ner en bit av regnskogen och odlar där. Men problemet är det att jorden där inte är bördig och därför måste de hela tiden använda ny mark att odla på. Djuruppfödare hugger ner träden för att de vill ha betesmark till sin boskap. De köper marken billigt så att de sedan ska kunna sälja billigt kött, och ju mer de utvecklar djuruppfödseln desto mer mark skaffar de, och desto fler träd hugger de ner. Det är ofta kötthandlare i rika länder som köper billigt kött där bl a Mc Donalds använder det till sina hamburgare.

Det är världens rika länder som bär skulden för skogsskövlingen. Dom rika industrilanden lånar ut pengar till de fattiga, men de fattiga länderna får svårt att betala tillbaka lån med höga räntor och samtidigt utveckla sin egen industri. Därför säljer de nationella regeringarna i fattiga länder ofta ut avverkningsrättigheterna för regnskogen till internationella skogsavverkningsföretag.

Vegetationsminskningen (växtlighetsminskning) på jorden bidrar till växthus effekten. Det påverkar inte klimatet lokalt, även hela jordens klimat får återverkningar t.ex. Runt hela jorden regnar det allt mer och klimatkatastrofer som t ex översvämningar och stormar blir allt vanligare. Vattnet stiger i sjöar och hav med följden att delar av djur- och växtlivet runt kusterna dör ut. Det finns tom risk att den kanske största katastrofen av alla kan hända: att glaciärerna ska smälta och Antarktis kollapsa.

Det finns ju också självklart människor som bryr sig om regnskogen och det finns många organisationer runtom i världen som ständigt jobbar med att skydda och informera människor om hur viktig regnskogen är och hur den påverkar oss människor. I Sverige finns det 5 stora organisationer som jobbar just ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Regnskogen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-29]   Regnskogen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4516 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×