Ernest Hemingway

13569 visningar
uppladdat: 2005-06-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1899-1961

Ernest Hemingway skrev väldig speciellt, han beskrev inte sina karaktärers känslor på samma sätt som de flesta författare gör. Han skrev dock ändå på ett sådant sätt så att läsaren förstår dem. Denna teknik kallades av recensenter för ”hårdkokt”, men Ernest själv kallade det för ”Isbergsteknik”, att man bara ser toppen på berget. Han skrev mycket utifrån sina egna erfarenheter, till exempel i boken ”Farväl till vapen”, men detta kommer jag till senare senare.

Han föddes den 21 juli 1899 i Oak park, Illinois. Hans familj var djupt religiös så Ernest och hans storasyster fick en ganska sträng uppfostran. Ett utav Ernest och hans fars gemensamma intressen var jakt och fiske. De var ofta och fiskade tillsammans i Michigans vatten och Ernest blev en duktig fiskare. Hans far tog senare självmord genom att skjuta sig själv. Ernest mor tog ofta med sig honom till olika museum och konserter, i ett försök till att få sin son intresserad av den kulturella världen. Han var intresserad av att skriva redan när han var liten, då han bidrog men många bra artiklar till skoltidningen. När Ernest hade tagit examen så började han arbeta som journalist på den strikta tidningen ”Kansas City Star” där han fick lära sig att radera allt onödigt utfyllande utav sina texter och bara ta med det väsentliga. Det var det som lade grunden till hans hårdkokta stil.

Under första världskriget så arbetade han frivilligt som ambulansförare vid i Italien, men blev alvarligt skadad och fick åka hem till USA igen. Detta tog han hårt, han hade alltid drömt om att få vara soldat och nu hade den lilla chansen förintats. Något som däremot lyste upp hans tillvaro var den tapperhetsmedalj som han fick, eftersom hans insats i Italien ansågs vara hjältemodiga. Ernest fick mycket inspiration i Italien och skrev sedan en utav hans mest berömda verk ”Farväl till vapen”. Boken handlar om en ambulansförare i Italien som blir kär i en sjuksköterska - så som han själv blev, så boken handlar i stora drag om hans upplevelser i Italien.

Hemingway gifte och skilde sig ganska många gånger under sitt liv, sammanlagt var han gift med fem kvinnor (!). Han flyttade även ganska mycket, några utav de ställen där han bodde är: Paris, Toronto, Kuba och Florida. Under den tiden som han bodde på Kuba så skrev han boken ”Den gamle och havet”. Boken handlar om en fiskare som en dag fångar en gigantisk fisk, men när han väl lyckas få upp den så har hajarna nästan ätit upp den helt och hållet. Han har använt en ganska mjuk ton i denna bok, så att läsaren ska ha sympati med fiskaren och tycka synd om honom. Detta skilde sig ifrån Ernest vanliga skrivsätt som var hårdare, men väldigt enkelt och detaljrikt.

1954 fick Ernest Hemingway nobelpriset i litteratur och detta sade många vara till stor del tack vare ”Den gamle och havet”. Han kunde dock inte närvara vid prisutdelningen i Stockholm då han hade råkat ut för två stycken flygplansolyckor under hans upptäcktsfärder i Afrika. Dessa olyckor ledde till att Ernest njurar nästan lade av och han fick högt blodtryck. Han behandlades med mediciner, men dessa ledde till depression och man slutade med dem. Man ersatte dem med elchocksbehandlingar, vilket istället ledde till allvarliga minnesförluster. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ernest Hemingway

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-09-08

    hjälp mig snälllllllla kan inte hitta analys av Indianläger

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-17]   Ernest Hemingway
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4462 [2020-05-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×