Hårdrockens historia

12696 visningar
uppladdat: 2005-06-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Iron Maidens sångare Bruce dickinson sa en gång ”Heavy metal once didn´t exist. But o a lot of music that sounded like heavy metal existed”.
Men starten till hårdrocken kom egentligen när Jimmy Page lämnade bandet ”Yardbirds” och startade ”Led Zeppelin” men dom spelade inte hårdrock utan mer rock/blues. Med det långa håret, sin mystiska image och de tunga gitarr riffen blev de, utan att veta om det, förfäder till det som idag kallas hårdrock. Denna musik stil blev mer och mer populär och många band starta att spela denna typ av musik. Deep purple var ett band som redan fanns då men som började spela allt hårdare. 1968 bildades ett sband som fick namnet Black sabbath som Ozzy Osbourne va sångare i. Ozzy är numera en hårdrockens legend, han kallas för ” the prince of darknezz”. Deep purple fick mycket kritik eftersom dom sjäng onda och satanism. Dom spelade väldigt tungt och det gick hem hos ungdomar på den tiden. Toni Iommi undrade varför man inte kunde få folk att bli betalade för att bli skrämda av deras musik när folk betalade för att bli skrämda av film. Den tunga musiken dom spelade var egentligen bara en slump eftersom gitarristen Toni Iommi skadade sina fingrar och var tvungen att stämma ner gitarren så att ljudet blev mörkare och därmed mer tungt. Det första albumet dom släppte var ”Black sabbath” och det blev en succé. Vid ungefär samma tid kom Alice Cooper på exakt samma idé.

”I thought that rock´n´roll needed to be more visual.” Sa Alice cooper
Hans musik skulle bli en påle I hjärtat för flower-power rörelsen som han hatade. Dom konserter han gjorde var som teaterföreställningar och han änvände scensmink, rekvisita, dräkter och masker. Det han gjorde på scen smittade av sig och blev populärt bland andra artister som David Bowie och The rolling stones.

1973 slutade ett av dom största hårdrocksbanden, deep purple, att spela men det var bara tillfälligt. När bandet började spela igen ersattes sångaren Ian Gillian av David coverdale och bandet fick genast en nytändning. Under mitten av 70 talet började dom största banden att göra allt sämre låtar och större konserter. 1976 kom dödsstöten som fick alla att tro att hårdrocken var påväg att dö ut och ersättas av punken. Men när band som Iron Maiden och Judas priest presenterade « New wave of British Heavy Metal » bevisades att hårdrocken aldrig ska dö ut. Efter att Iron Maiden släppt två ganska dåliga skivor bytte dom sångare till Bruce Dickinsson som förde in ett bra Heavy Metal tema, Magi, Mystik och demoner. The new wave of british metal varade inte så länge men har satt sina spår i dagens hårdrock. Efter TNWO...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hårdrockens historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-11]   Hårdrockens historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4430 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×