Peter den store

7 röster
14928 visningar
uppladdat: 2001-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Peter föddes 9:nde Juni 1672 i Moskva, han var son till Tsaren Alexis I Mikhailovich.
Under sin uppväxt var Peter I ett väldigt speciellt barn. Istället för att föra hovliv, sysselsätta sig med jakt mm intresserade sig Peter mer av att sysselsätta sig med militära övningar och byggandet av fästningar. Han intresserade sig även vid tolv års ålder av att sysselsätta sig med alldagliga yrken som murare, snickare, skomakare och tryckare. Han intresserade sig även mycket av mattematik.

1682 dog Peter I halvbror Fjordor III som hade varit tsar i sex år. Peter den store skulle då ta över makten som tsar men hans halvsyster bildade då en statskupp som gjorde att hennes bror Ivan blev samregent med Peter I. Den som hade makten var Peter Is halvsyster själv dvs Sophia. Men Peter Is mor ändrade på detta genom att med hjälp av frihetskämpar ta över tronen från Sophia. Sophia skickades till kloster och Peter Is mor hade makten över Ryssland ända till 1694 då denne dog. Peter I tog då över makten.

Då Peter I blev tsar så bestämde han sig för att Ryssland skulle erövra provinsen Asov från det Osmanska riket vilket ryssarna lyckades med. Han planerade ett större krig mot turkarna genom att förhandla med kristna länder i Europa om att planera ett korståg till Turkiet för att besegra dessa så kallade hedningar.
Han hade tidigare i livet fått reda på vilket outvecklat land Ryssland var genom sin kontakt med en tysk koloni i den ryska staden Moskva. Han bestämde sig därför att resa i Europa för att studera hur moderna länderna i väst var. Han studerade vapensmedjor i Berlin, skeppsvarv i Nederländerna och London och även studier i ingenjörskonst och arkitektur. Han rekryterade även 750 olika europeer med olika nationaliteter.

Dessa jobbade som bla sjömän, hantverkare, skeppsbyggare mm. Peter I hade nu sett vilket försprång västländerna hade på olika plan och han bestämde sig därför att modernisera Ryssland genom nya reformer. Men När Peter I kom tillbaks till Ryssland så fann han att ryska infanterister eller så kallade sreltserna gjorde revolt i Moskva. Revolten slogs ner med stor grymhet av Peter den store och hundratals streltser hängdes, halshöggs och steglades medan andra sändes till Sibirien. Tsaren visade sig vara grym mot i stort sett alla människor som opponerade sig mot honom och till och med dennes egen son Aleksej torterades till döds på order av Peter på grund av att ha varit inblandad i ett uppror mot tsaren 1718.

För att genomföra sina inrikesreformer så lät han folket betala hög skatt. Han moderniserade förvaltningen genom att han införde en senat efter svensk förebild. Senatorerna var dock liksom de flesta andra mäktiga männen i Ryssland mycket okunniga. I min mening är det väldigt dumt att bilda en senat om man inte har senatorer som är tillräckligt kunniga för att kunna utföra sina jobb som senatorer ordentligt. Peter I införde även nya skatte- och tullsystem den ryska armen och flottan. Det berodde på att han ville expandera Ryssland och få hamnstäder vid Östersjön. För detta behövde han en väldigt bra arme eftersom att Sverige som hade hamnstäderna vid Östersjön hade Europas kanske bästa arme, den karolinska armen. Peter I fick genom alla dessa reformer hursomhelst hederstiteln ”den store”.

Tsar Peter ville lägga vantarna på Östersjöns hamnstäder och för att göra det så skapade han en allians med Danmark och Polen som också ville lägga vantarna på Sveriges mark. Men Kriget gick dåligt till en början och svenskarna besegrade danskarna på en väldigt kort tid och Sveriges kung Karl XII visade sig vara en skicklig härförare och en mycket karismatisk ledare. Svenskarna vann en otrolig seger mot ryssarna vid Narva 1700 då ungefär 8000 svenskar besegrade 35000 ryssar. Men Peter den store hade tur eftersom Karl XII bestämde sig för att strunta i att anfalla Ryssland och istället anfalla Polen.

Så medan den svenska armen under Karl XII krossade allt polskt motstånd så fortsatte Peter den store med att invadera det då svenska Baltikum och delar av östra Sverige. Han erövrade då Narva och områden runt omkring där han även började bygga en av Rysslands idag mest betydelsefulla städer nämligen S:t Petersburg. Men när Karl XII och den karolinska armen lyckades avsätta Polens kung och tillsätta en mer svenskvänlig monark så bestämde sig Karl XII för att fortsätta offensiven mot Ryssland för att inta Rysslands huvudstad Moskva och därmed tvinga tsaren till fred.

Till en början gick även denna offensiv bra med bla segern vid Holowczyn mm men ryssarna brände alla byar och städer i svenskarnas väg och de grävde ner all mat. Detta gjorde att många svenska soldater svalt ihjäl och att svenska armen inte kunde försörja sig på något. Svenska armen blev därför tvungen att byta riktning till Ukraina för att armen var tvungen att skaffa sig ett vinterläger. Denna marsch var kall för vintern kom då svenska armen marscherade och många soldater frös ihjäl. Senare möttes ryska armen och svenska armen i ett fältslag vid Poltava den 17 juni 1709. Här vann ryska armen en stor seger mot svenska armen som mest berodde på att svenska armen hade ont om ammunition mm.

Efter slaget vid Poltava var hela Karl XIIs arme krossad och Peter den stores arme kunde då marschera mot Sverige för att sedan ockupera hela Baltikum inklusive delar av Finland. Karl XII flydde dock till Turkiet och fick dessutom hjälp av turkarna. Turkarna förklarade krig mot Peter den store och de lyckades ta tillbaks provinsen Asov som Peter den store hade erövrat från turkiet tidigare. Men karl XII tjänade ingenting på turkarnas framgån...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Peter den store

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-02-24]   Peter den store
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=443 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×