Sagan om Drakens återkomst

6554 visningar
uppladdat: 2005-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Robert Jordan är en av världens största fantasyförfattare. Med sina böcker om Sagan om Drakens återkomst (The Wheel of Time) har Robert Jordan blivit en bestseller runt om i världen. Prologen Begynnelsen (New Spring) utgavs 2004, har sålt i över 11 miljoner exemplar enbart i Nordamerika. Den engelska upplagan består av 11 böcker. Den svenska utgåvan består av 21 böcker, då alla volymer förutom prologen är uppdelade i två.

Det är snart Bel Tine (en högtid för att fira vinterns slut och den första grönskan) i Tufloden. Rand al’Thor och hans vänner Perrin Abyrra och Mat Cauthon hjälper till med förberedelserna så gott de kan. Det skulle bli den bästa Bel Tine någonsin med fyrverkerier och en lekare! (en person som går från by till by och uppträder med akrobatik, musik och berättelser) Även en adelsdam, Morianne, besöker Edmondsvall för att samla på gamla berättelser. Under natten till Bel Tine blir byn anfallen av Trollocker, ett ondskansväsen vilka bara fanns i sagorna. Under anfallet visade det sig att Morianne var en Aes Sedais, en kvinna som kunde bruka den kvinnliga sidan av kraften saidar (saidar och den manliga sidan av kraften saidin är de två krafter vilka driver tidens hjul som i sin tur väver tidens väv, där varje tråd är en människas liv), även de är ett väsen från sagorna. Aes Sedai betyder på det gamla språket ”allas tjänare”. Alla visste att det var de manliga Aes Sedaierna vilka hade orsakat världsfallet ca 3000 år tidigare, när den svarte gjorde en sista utfall och förgiftade saidin precis innan de 100 mäktigaste manliga Aes Sedaierna förseglade den svartes fängelse. Alla de 100 Aes Sedaierna blev galna på en gång och även alla andra manliga Aes Sedaier blev galen i sinom tid. Detta var början till världsfallet.

Rands far hade blivit skadad under natten och byns klokfru (en kvinna kunnig i örter) kunde inte hjälpa honom, han var döende. Rands enda alternativ för att rädda sin far var att gå till Morianne och be om hjälp. Rand, liksom alla andra, hade hört de berättelser om
Aes Sedaier och deras läkekunnighet. Han hade även hört sagorna om att Aes Sedaierna alltid gjorde saker för sin egen skull, fick du deras hjälp kunde du flera år senare upptäcka att de hade knutit band till dig vilka du inte kunde slingra dig ur.

I Sagan om Drakens återkomst följer du Rand al’Thor, Perrin Abyrra, Mat Cauthon och dess vänner i sin ständiga kamp mot Shai’tan, den svarte, och hans hantlangare. Rand al’Thor bor på en gård tillsammans med sin far utanför Edmondsvall. Sedan han var liten har han tillsammans med sin far skött deras lilla gård. Rands mor Kari hade omkommit när Rand bara var fyra år, Rand har bara bleka minnen kvar om sin mor.

Perrin Abyrra är lärling hos byns smed. Perrin har alltid varit större än sina jämnåriga kamrater och har på grund av hans försiktighet att inte skada andra uppfattats som trögtänkt och klumpig.

Mat Cauthon är Edmondsvall rackarunge, ifall någonting har hänt i byn är det ofta Mat och hans vänner som är orsaken till dem. Mat har alltid varit nyfiken på hur fyrverkerier fungerar. Förra gången det fanns fyrverkeripjäser i Edmondsvall hittades Mat i färd med att skära isär dem, därefter låter ingen Mat komma i närheten av de dyra fyrverkeripjäserna.

Robert Jordan har med Sagan om Drakens återkomst lyckats skapa en helt storslagen och unik värld. Robert Jordan beskriver miljön på en nivå som gör att du ibland kan tro att du befinner dig i deras värld. Sagan om Drakens återkomst utspelas i en tid liknande vad våran värld gjorde efter antiken. Robert Jordan har inte bara lyckats skapa en enastående natur, utan han har även skapat en ny värld. Vilken har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. I Sagan om Drakens återkomst finns det en tid kallad sagornas ålder då storverk utfördes med hjälp av de manliga och kvinnliga Aes Sedaier vilka levde då. Under världsfallet då alla män som kunde leda kraften blev galna förändrades den dittills kända världen totalt. Berg jämnades till marken, nya berg restes, stora landmassor lyftes upp från haven och där det innan varit torra land blev det stora hav. De stora städerna vittrade sönder och jordens överlevande befolkning spred sig i sin kamp för att överleva och att hitta en säker boplats. Efter världsfallet har den kända världen präglats av krig, nationer restes och föll. Ca 2000 år efter världsfallet lyckades en man vid namn Arthur Hökvinge ena alla länder i den kända världen till ett rike under honom. Efter Hökvinges död splittrades riket av intriger om vem som skulle bli tronarvingen, och den kända världen splittrades än en gång. Under tiden efter världsfallet är det bara det Vita tornet i Tar Valon, huvudsätet för Aes Sedaiernas makt, som har överlevt sedan det grundades 98 år efter världsfallet.

Sagan om Drakens återkomst är en lättläst bok när man väl kommit in i handlingen, vilket kan ta lite över 100 sidor (vilket är väldigt litet eftersom serien består av flera tusen sidor). Trots att det är en lättläst bok har Robert Jordan lyckats skriva en otroligt välskriven fantasybok som har både en ytlig och en djupare mening. Språket i Sagan om Drakens återkomst passar väl till den värld Robert Jordan har skapat.

Sagan om Drakens återkomst är inte som andra böcker, där det mesta är gott eller ont, utan det finns många kontraster av grått i den. Liksom i vår värld finns det olika ideologier vilka ofta går i mot varandra. Ljusets söner, en militär organisation vars uppgift är att sprida ljuset och bekämpa ondskan, tycker att Aes Sedaierna (som även tjänar ljuset) är mörkvänner bl.a. p.g.a. att de använder den kraft som skapade världsfallet. Ingen skall få ha den makten enligt ljusets söner eftersom den är alltför farlig. Trots detta att medlemmarna i många av organisationerna avger en ed i hopp om frälsning och återfödelse (den starkaste eden som existerar), hittar du mörkvänner i alla dessa organisationerna, hos ljusets söner såväl som hos Aes Sedaierna. De har övergivit sina löften till ljuset och givit nya till den svarte i hopp om evigt liv och stor makt när han bryter sig ut ur sitt fängelse.

En tanke vilken kommer upp med jämna mellanrum längre in i berättelsen är hur vissa människor sluter sig själva, bildar en slags mur runt sitt hjärta och sina känslor. De gör detta för att de tror att de måste vara hårda för att överleva i den hårda världen. I boken finns även ett gott exempel på vad som kan hända. Under Trollockrigen (ca 1000 år efter världsfallet) välde horder av trollocker ned från Stora Fördärv och de Förödda Landen (där de svartas hantlangare hade sin hemvist) över de fria länderna, ledda av sina svartfrustrar. En av dessa nationer var Aridhol. Under kriget blev Aridhol och befolkningen misstänksam mot allt och alla, de blev hårda och grymma. Tillslut skapades ett väsen av deras ondska, Mashadar, vilken livnärde sig på ondskan och misstänksamheten hos befolkningen. Aridhols eget vapen hade vänds mot dem själva och riket Aridhol försvann och Mashadar slukade dess befolkning. Staden Aridhol står än idag tom men med ett annat namn från det gamla språket, nämligen Shadar Logoth eller översatt ”Där skuggan väntar”

Sagan om Drakens återkomst är utan tvekan de bästa böckerna jag har läst. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sagan om Drakens återkomst

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-07]   Sagan om Drakens återkomst
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4402 [2020-08-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×