Energi

4 röster
20436 visningar
uppladdat: 2005-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Tommy och Marcus valde under första lektionen att vi skulle arbeta med energi därför att ingen av dem visste särskilt mycket om ämnet tidigare, och tyckte därför att det skulle bli intressant att ta reda på hur det egentligen fungerar. Andra lektionen bestämdes avgränsningen ” Vad krävs för energi för att kunna springa 100 meter” därför att ingen av oss sportar på det sättet och därför tycker vi att det vore intressant att veta lite om det.

Detta är vad vi i första hand kommer att ta reda på under vårt arbete:


• Vad använder man energi till?
• Hur vet man vad som är energi?
• Vilka olika energier finns det?
• Förändras energi?
• Kan den vara farlig?
• Vad kräver inte energi i något led? Finns det något?
• Hur påverkar solen energin?
• Varifrån kommer energin?


Bakgrund

Energi är allt som kan omvandlas till arbete enligt en definition av energi.
Efter att Albert Einstein visade att massan var energi så innebär det att allt vi hör och ser är energi i någon form. Man skiljer dock på olika sorters energi eftersom det är olika svåra att använda och omvandla. Det finns fem olika typer av energi som man delar in i, läges energi, kemisk energi, värme energi och elektrisk energi.

Innan dess har man inte kunnat förklara energin.


Metod

Tommy och Marcus valde under första lektionen att vi skulle arbeta med energi därför att ingen av dem visste särskilt mycket om ämnet tidigare, och tyckte därför att det skulle bli intressant att ta reda på hur det egentligen fungerar. De påbörjade en frågeställning och kom igång med arbetet. Andra lektionen så bestämde Moa att avgränsningen skulle blir ” Vad krävs för energi för att kunna springa 100 meter”. Vi gör klart frågeställningen och delar upp frågorna att ta reda på svaren hemma, för att det börjar bli ont om tid. Tredje lektionen visar det sig att det inte gått så bra att få reda på svaren hemma. Utan en del av lektionen får gå till att ta reda på fakta. Under tiden börjar Moa skriva på rapporten.

Den absolut mesta fakta har vi hittat på Internet, men små delar kommer även från grundskolans fysikbok. Utöver de källorna har vi även tagit hjälp av en muntlig källa
Nils-Börje Eklöf.


Resultat

Energi
Energi är det alla våra rörelser består av, rörelseenergi. Allt vi gör kräver energi. Det finns flera olika typer av energi, t.ex. lägesenergi, värmeenergi, olja eller träpellets för att värma hus, men vi har valt att arbeta med den mer naturliga energin som krävs för att springa 100 meter.

Solen
Solen är nödvändig för jorden, utan den skulle det inte finnas någon energi. För om man skulle kolla varifrån all energi kom ifrån som vi på jorden utnyttjar så skulle allt leda tillbaka till solen. Solens energi kommer till jorden genom det ljus den utstrålar. Solen utsänder också en hel del partiklar, den s.k. ”solvinden” skickar iväg 1 miljon ton massa partiklar, per sekund trycket i solen som gör så att vätet som finns i solen omvandlas till helium. Under denna process så uppstår energin som sedan skickas ut ifrån solen.

Energiomvandling
All energi vi använder här på jorden kommer ursprungligen från solen. Vi kan vare sig tillverka ny energi eller förbruka den vi redan har.
Vi kan däremot omvandla energi, t.ex. från lägesenergi till rörelse energi. Energin kan omvandlas, men den försvinner aldrig, utan antar bara en annan form.

Rörelseenergi
Rörelseenergi är energi som är kopplad till kroppens rörelser. När man rör på någon kroppsdel så behövs en viss energi, ju mer man rör kroppsdelen desto mer energi krävs. Sedan om man rör kroppsdelen långsammare så frigörs energin. Nedan här visas en formel man kan använda för att beräkna rörelseenergin.

Värmeenergi
Värmeenergi uppkommer av rörelseenergi. Rörelseenergi används när du rör dig, när de sen rört dig blir du varm och rörelseenergin omvandlas till värmeenergi. Värmeenergi finns med andra ord där det är varmt, t.ex. en eld.


Syre

Syre är något man ständigt behöver för att kroppen ska överleva. Det är lungornas uppgift att ge kroppen syre. Det finns blodådror i lungorna som tar med sig syret vidare till kroppens blodkärl. Som sedan skickar vidare syret ut till kroppen. När vi använder syret bildas det koldioxid som sedan tar blodet med sig koldioxiden tillbaka som vi sedan andas ut ur koppen. Sedan upprepas processen.

När man andas in luft kan man säga att den förbränns då bildas det värme energi. T.ex. om man tränar på ett gym och man blir svettig är det värmeenergi som är en direkt energi, men sedan när musklerna expanderar och blir större är det kemisk energi eftersom man tar näring från kolhydrater och proteiner, det är lagrad energi.

När man springer ett 100meters lopp använder man i princip enbart kemisk energi.


Matens påverkan
Vad man äter påverkar ens prestationer. När man ska åka vasaloppet behövs mycket energi att ta av under en lång tid, då är det lämpligt att ladda upp med långsamma kolhydrater så som pasta. Men när man ska springa hundra meter krävs det snabb energi, då kan det vara lämpligt att dricka en energi dryck i stil med ”red bull” eller ta en tablett druvsocker en minut innan, då det direkt tas upp och kan utnyttjas av kroppen.

Att springa hundra meter
När man ska springa 100 meter krävs först att energin når jorden via solljuset, och kan via fotosyntes omvandlads till energi i form av socker. Formen för fotosyntesen finns i rutan nedan.


När fotosyntesen omvandlat solenergin till socker, så får man i sig det via t.ex. en red bull, vilket ger energi att röra på sig. När man sen rör på sig omvandlad energin till rörelseenergi, som håller i sig hela tiden när man springer, och då också blir varm, vilket ger värmeenergi.
När man sen sprungit hela sträckan lägger man sig i gräset och är trött, då krävs det lägesenergi. Jo fortare man springer desto mer energi går det...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Energi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-05-24

  fettbra ! :D

 • Inactive member 2007-11-27

  Som undervisande lärare hade j

 • Inactive member 2007-12-11

  Pinsamt att ett sånt här arbet

 • Inactive member 2007-12-17

  Martin - tror du inte att det

 • Inactive member 2008-05-28

  Jaså, jag hade definitivt fått

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-07]   Energi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4389 [2020-08-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×