Protein (Äggviteämne)

7 röster
30741 visningar
uppladdat: 2005-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är Protein? Protein är ett ämne som består av kol, väte och syre. Det finns ett flertal proteiner som även innehåller fosfor, svavel och kväve. Protein är ett väldigt viktig ämne för kroppen, det bygger upp alla våra muskler och deras senor, proteinmolekylerna ligger tätt intill varandra och bildar fibrer, så kallat fiberprotein. Det finns olika sorters protein. T ex det tidigare nämnda fiberproteinet, hemoglobin som finns i våra röda blodkroppar, receptorer som finns på cellytan och gör det möjligt för cellen att binda hormoner, enzym är ett protein som hjälper till vid matspjälkningen.

Vad består ett protein av? Proteinet som finns i alla levande celler består av aminosyror. En ensam proteinmolekyl kan innehålla flera hundra aminosyremolekyler. Det finns c: a 25 olika aminosyror. Beroende på hur aminosyreformeln ser ut får proteinmolekylen olika egenskaper.
Hur kommer då proteinet till våra muskler? När nötköttbiten har kommit till magen och när det är enzymernas tur att arbeta så klipper en sorts enzymer isär alla aminosyremolekyler från sin ursprungliga ordning och skickar sen vidare dem via blodet till de olika cellerna. Om nu personen som ätit nötköttet har styrketränat armarna, så behöver armmusklerna mycket proteiner, så då forslas extra mycket protein dit. När aminosyrorna har kommit fram till armmuskelcellerna så finns där ett enzym som sätter ihop i aminosyrorna i en annan ordning så att ett annat protein bildas, ritningen för hur proteinet ska byggas upp finns i arvsmassan. Alltså har varje individ en egen struktur på sina proteiner.
Nötköttets proteinmolekyl

Aminosyror har blivit ihop satta i en ny kombination som passar de celler som ska byggas upp.

Vad är ett enzym? Enzym är ett proteinbaserat ämne som finns inuti matsmältningsorganen och i cellerna. Enzymerna fungerar som katalysatorer, de bryter ner proteinmolekylen till aminosyremolekyler så att de kan transporteras till cellerna. Enzymer finns även i cellerna där det sätter ihop aminosyrorna till rätt sorts proteinmolekyler.


En proteinmolekyl kommer till enzymet. Enzymet delar på det så att transporten underlättas.

De nyligen delade proteinmolekylerna transporteras i blodet ut till cellerna.

När aminosyrorna kommer till cellen sätter enzymerna ihop dem i rätt ordning för att cellen ska kunna byggas upp.Vilka födoämnen innehåller protein? Äggvita är mycket protein rikt, mjölk (speciellt bröstmjölk), vete med hög glutenhalt, kött, fisk, ost, bönor och linser. För de som idrottar mycket finns det olika kosttillskott som innehåller mycket protein som hjälper till att bygga upp musklerna snabbare.

Vid upphettning koagulerar protein, när ett ägg steks skiftar äggvitan färg från genomskinlig till vit. Det samma händer när man steker kött, det blir först vitt på ytan och sedan blir det en stekyta på köttet. Om det inte genomstekt koagulerar inte proteinerna i köttbitens mitt.
Många av de c: a 25 aminosyrorna som cellerna behöver för att tillverka sina egna proteiner kan cellen själv producera. Men åtta av dem kan cellerna inte själva tillverka, utan de måste kroppen få via födoämnen. Äter man inte dessa aminosyror kan det vara livshotande, dessa aminosyror kallas för essentiella aminosyror. Några proteiner som finns i föda innehåller alla åtta essentiella aminosyror, de proteinerna är fullvärdiga. Ett problem för vegetarianerna är att många växtproteinerna inte innehåller alla essentiella aminosyror, vilket de flesta djurproteiner gör.
Vad händer om man inte kroppen får tillräckligt med protein? Ett omfattande problem i U-länderna är att proteinbrist är vanlig. Barn som får för lite proteiner blir ohälsosamt magra och får uppsvällda magar. De växer inte normalt och får rubbningar i olika organ samt att hjärnans funktioner skadas. Svält och undernäring beror framför allt på enformig kost och brist på animaliskt protein, kroppen får därigenom inte tillräckligt med essentiella aminosyror. Ett exempel på en proteinbristsjukdom är Kwashiorkor. Syntomen för denna sjukdom är fysisk svaghet, slöhet, irritation och rastlöshet.

Finns det bara protein inuti kroppen? Nej, det finns även i huden och naglarna. När ma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Protein (Äggviteämne)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-07]   Protein (Äggviteämne)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4383 [2020-02-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×