Jan Guillou

1 röster
9109 visningar
uppladdat: 2005-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou föddes den 17 januari år 1944 i Södertälje. Han växte upp på Östermalm i Stockholm med sin svenska moder och sin franska diplomat till fader. Han gick i skola på internatskolan Solbacka. Han trivdes så dåligt under sin tid där att han senare skrev den lite självbiografiska boken Ondskan, som handlar om skolans orättvisa system med kamratuppfostran och nazistiska lärare.

Innan han gav ut Ondskan tog han examen som journalist, och det är genom detta yrke han blev känd från början. Han avslöjade tillsammans med sin journalistkollega Peter Bratt en hemlig svensk underrättelsetjänst. Detta orsakade kaos inom den svenska polisen och Jan själv blev dömt till tio månaders fängelse för spioneri. När han kom ut från fängelset fortsatte han att skriva artiklar som väckte stor uppmärksamhet i Sverige.

Den första boken han gav ut hette Om kriget kommer och den fanns att köpa år 1971. Den blev inte speciellt populär, men Jan fortsatte ändå att skriva. Med boken Ondskan fick han sitt stora genombrott.

År 1986 skrev Jan Guillou sin första bok om den hemliga polisen Carl Hamilton med täcknamnet Coq Rouge. Boken hette Coq Rouge och blev väldigt populär i Sverige. Jan fortsatte att ge ut böcker om Carl Hamilton, och under en tioårstid gav han ut ungefär en bok om året. Total har han skrivit tio böcker om agenten, och tillsammans har de sålt i över 5 miljoner exemplar. Många av böckerna har även filmatiserats, bland annat Fiendens fiende och Vendetta. I samband med att böckerna blev film blev det lite bråk mellan Jan Guillou och filmarna eftersom Jan tyckte att filmerna inte handlade om samma saker som böckerna.

Jan Guillou har även givit ut fyra böcker som utspelar sig på medeltiden och handlar om tempelriddaren Arn de Gothia. Böckerna utspelar sig från 1100-1200 talet, både i Sverige men även i Jerusalem. Jag håller på att läsa den första boken i serien, men jag tycker den är lite seg hittills. Hur som helst är serien mycket populär i Sverige, och runt om i landet kan man åka på guidade turer till olika platser som är med i boken. Jag har läst i tidningen att det kanske ska bli film av böckerna.

Idag är Jan Guillou en av Sveriges mest lästa och populäraste författare. Han har gett ut över tjugo böcker, och för ett tag sedan gav han ut boken Tjuvarnas marknad som handlar om polisen Anna Holt och rika direktörer i Stockholm. Jan får ofta vara med i tv-program och skriva krönikor i olika tidningar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jan Guillou

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-02]   Jan Guillou
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4362 [2020-10-31]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×