Vegetarian

5 röster
9711 visningar
uppladdat: 2005-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En vegetarian äter inte något som har ögon d.v.s. kött, fisk/skaldjur eller fågel. En vegetarian som äter mjölk- och äggprodukter kallas lakto-ovo- vegetarian. Äter man inte ägg-, men mjölkprodukter är man en laktovegetarian.

En person som äter ägg, mjölk och fisk kallas demi-vegetarian.
En vegan äter inte heller något som har ögon, men inte heller ägg-, och honung d.v.s. ost, glass, grädde, smör, fil, Pannkaka, omelett, bakverk med ägg eller mjölk m.m. inget som innehåller något som kommer ifrån djur. Dem brukar inte heller använda skinnkläder/skor ect.

”Det är naturligt att äta kött, det har människan gjort i alla tider.”
Känner du igen den frasen? Här kan man svara:
"Ja, våldtäkter har också pågått så länge människan har funnits. Och krig och prostitution och barnmisshandel."

Det har funnits köttätare i alla tider men det har också alltid funnits dem som valt bort fisk och kött. Om man tror på det som står i Bibeln är Adam och Eva lysande exempel. Slår man upp vegetarism I en uppslagsbok kan man till exempel läsa: "Rörelse som hävdar att födan uteslutande bör härröra från växtvärlden och inte innehålla animaliska produkter. Uppstod i Storbritannien på 1840-talet. Svenska vegetariska föreningar bildades 1903 på initiativ av J L Saxon." Men dem första vegetarianerna var definitivt inte några britter på 1800-talet. Namnet vegetarian (från latinets vegetus: livlig, frisk) uppstod däremot då. Innan dess kallades den som inte åt kött för pythagorian eller pythagoré.

Pythagoras var en grek som levde för ungefär 2500 år sedan, mest känd så här i efterhand för Pythagoras sats, just det vi håller på med matten nu.
Han grundade ett samfund i södra Italien enligt samfundets regler fick man inte äta kött. Köttätande brutaliserade enligt Pythagoras människan och blockerade psykets medvetande. Det var också förbjudet att på minsta sätt skada, kränka eller plåga djur. Samtidigt med Pythagoras levde Buddha som även han menade att man inte skulle äta kött och skada djur.

Under romartiden var det ett söndagsnöje att titta på människor som åts upp av lejon, eller djur som åts upp av varandra. Men även då fanns det folk som vågade stå för djuren. Till exempel Plutarchos (46-120 efter Kristus), en grekisk filosof och historiker. Han ansåg att människan inte äter kött av nödvändighet utan endast av begär och girighet.

Under medeltiden var det svårt göra något som inte kyrkan uppmuntra. Kyrkan hade ett stadigt grepp om samhället och de som tänkte annorlunda straffades hårt. Trots det fanns hela tiden grupper som vägrade att äta kött.

En av världens mest framgångsrika vegetarianer var Leonardo da Vinci (1452-1519). Han är troligen en av de första företrädarna för djurrättsrörelsen, och definitivt en av de mest kända. Han var mycket omtalad för att han till exempel öppnade djurburar på marknader och lät djuren smita.


J L (Johan Lindström) Saxon (1859-1935) en av dåtidens vegetariska kändisar. Han var med och startade den Svenska Vegetariska Föreningen, SVF, 1903. Målsättningen med föreningen var att "befrämja utbredandet av ett naturenligt levnadssätt och samla alla för vegetarianismen intresserade till samverkan för detta mål". SVF är aktiv än idag.


I många länder har man av religiösa skäl ätit vegetariskt sedan urminnes tider men aldrig kommit på tanken att ha föreningar som behandlar saken. Hinduerna har till exempel aldrig sett någon speciell mening med att starta föreningar för dem som inte äter kött, eftersom vegetarianismen ligger väl förankrad i religionen. Det är förstås möjligt att det finns sådana föreningar idag när matvanorna i hela världen tycks förändras åt olika håll.

Negativt att äta kött:
Kött har 3 stycken hälsonackdelar den innehåller för mycket protein, för mycket fett och alldeles för lite fibrer. Vegetarisk mat däremot innehåller lagom mycket av varje (för och främst ärtor, linser och böner).

Många väljer vegetarisk för det värnar om ens egen hälsa. Man känner sig ofta friskare. Enligt vetenskaplig bevisning tyder det mer och mer på att äta grönt minskar risken för många sjukdomar. Vegetarisk mat innehåller alla näringsämnen som kroppen behöver för att fungera och må bra. Den innehåller nyttiga fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Dessutom består den av mindre farligt fett och kolesterol. Vegetarisk mat minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Maten innehåller mindre tungmetaller och miljögifter (DDT, PCB, dioxin, kadmium m.fl). Det beror på att gifter anrikas ju längre upp i näringskedjan de kommer så kallat biomagnifikation. Den effekten gäller först och främst fisk. Sjöar och hav är idag mycket förorenade. Det gör att fiskar framför allt feta fiskar ofta innehåller höga halter av kadmium, kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel. Många svenska sjöar inne håller också metyl-kvicksilver ett ämne som ackumuleras i hjärnan.

Eftersom vegetarisk mat innehåller mer fibrer och mindre mättat fett gör det att risken för cancer minskar. Enligt forskning minskar risken för vegetarianer 30-50 % mindre risk att få cancer. Det har också visas att grön mat även minskar risken för högt blodtryck, övervikt, diabetes, gallsten, olika njursjukdomar och vissa allergier. Det är också visat att kvinnor som är vegetarianer har mindre dioxin i bröstmjölken. Nästan all matförgiftning beror på kött.

Utgifterna skulle bli betydligt mindre att folk skulle äta mer vegetariskt och mindre kött. Lantbrukets djur konkurrerar med människan om mat. Över 800 miljoner människor i världen är allvarligt undernärda och 20–60 miljoner svälter ihjäl varje år, samtidigt som dem fattiga länderna exporterar deras mat till andra länder som djurföda, den grödan som skulle bli utmärkt människoföda. Nästan all spannmål blir djurfoder.

Inte bara maten konkurreras med människorna. Även mark vatten och bränsle. Man hugger ner stora delar av regnskogen för plats åt biffdjursuppfödaren. Den mark som producerar 70 kg kött skulle lika väl kunna producera 9000 kg potatis.

Många djur lider också innan slakt. T.ex nästan alla hönor sitter i mini burar dem blir stressade och börjar hacka på varandra.
Varje år transporteras 250 miljoner djur kors och tvärs över hela kontinenten i många fall får dem åka lå...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vegetarian

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-02]   Vegetarian
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4361 [2020-04-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×