Hjärtans fröjd

44 röster
36996 visningar
uppladdat: 2005-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling:

Boken handlar om en pojke i tonåren. Man får dock aldrig veta hans namn. Han sitter under flera månaders tid och tittar på en rödhårig tjej i bussen när han åker till skolan. Tillslut börjar han vecka efter vecka förflytta sig ett steg närmare henne i bussen men han märkte då att han inte vågade se på henne så han började förflytta sig bakåt igen. En dag så börjar de prata med varandra på bussen och se gör sällskap på bussen 3 dagar varje vecka. De pratar om allt tillsammans och killen blir mer och mer förälskad för varje dag som går. De får några intima stunder tillsammans innan skolåret är slut sedan ska killen åka på språkresa till USA. Allt han tänker på under sin en månads långa resa är henne. När han kommer tillbaka till Sverige möter han sin värsta mardröm, hon har träffat en annan kille.


Teman:

Jag skulle säga att det här är en kärleksbok rakt igenom. Allt som händer i boken händer p.g.a. hans kärlek till henne. Boken innehåller olika former av kärlek, T.ex. svartsjuka, svek och väldigt intima stunder.


Miljöbeskrivning:

Boken utspelar sig någon gång på 1980-90-talet. De befinner sig i någon lite mindre stad i Sverige. Man får uppleva i princip alla årstider i boken eftersom han sitter och tittar på henne under så pass lång tid. Miljön förövrigt beskrivs knappt någonting alls.


Hur författaren fångade mitt intresse:

Jag blev väldigt intresserad av boken nästan direkt när jag såg titeln. När jag bara hade läst kanske 10 sidor så var jag fast och jag läste ut boken på 2 dagar. Jag gillade sättet han skrev på eftersom han skrev det nästan som en dagbok, en pojke som pratar om sig själv.


Huvudpersoner:

Pojken som hela boken handlar om har som sagt inte något namn som man får veta. Jag tycker att han verkar vara som vilken kille som helst. Ganska blyg men ändå ganska kaxig. Han skryter t.ex. om hur många tjejer han har haft men jag tror inte att han har haft någon alls, ett typiskt killbeteende. Jag tycker också att han verkar vara väldigt seriös i det han gör. När han t.ex. förälskar sig i henne så gör han ingenting med någon annan, han är henne väldigt trogen även fast de inte är ett par. Detta tycker jag om väldigt mycket med honom.

Flickan som han blir kär i heter Ann-Katrin. Hon är däremot väldigt sprallig och framfusig. Hon skäms inte av att prata om någonting. Hon är en sådan människa som tar dagen som den kommer. Jag tyckte inte om henne så mycket för hon var riktigt elak. Hon lät honom bli kär i henne och sen brydde hon sig inte om honom mer. När han skulle åka till USA hade hon bara sagt till honom att hon skulle få besök men hon talade inte om vem som skulle komma. När han sedan kom tillbaka från resan så fick han reda på att hon hade varit med en annan kille.


Egna upplevelser av det jag läst:

Jag har också varit med om att folk går bakom ryggen på en utan att sedan tala om det. Sådana saker sårar en väldigt mycket och det är inget som man kan lappa ihop igen så jag förstår den här killen att han överväger att begå självmord när den enda som betyder något för honom har svikit honom.


Moraliska, ideologiska eller sociala problem i boken:

Det enda jag kan komma på är Ann-Katrins väldigt stora moraliska problem, att hon har två killar på samma gång och inte talar om för någon utav killarna hur läget är. Sådana saker bör inte få förekomma. Man måste bestämma sig för vem man vill ha och avsluta ett förhållande innan man går in i ett nytt. Det kan annars ge fasansfulla konsekvenser för alla parter.


Vad jag tyckte om slutet och obesvarade frågor:

Jag tyckte inte riktigt om slutet. Det var ganska luddigt och svårt att förstå vad som egentligen hände. Begick han självmord eller blev de tillsammans igen? Träffades de någonsin igen? Man blir väldigt nyfiken på vad som hände. Men man får aldrig veta det för det är ingen bok som man skulle kunna göra en fortsättning på. Men författaren skulle ha lagt ner lite mer tid och gjort boken lite längre så man fick veta vad som hände.


Egna kommentarer: (läsvärd/dålig, författarens sätt att skriva)

Boken är helt klart läsvärd, jag tyckte att den var jättebra förutom slutet. Den var väldigt känslobeskrivande och verklighetstrogen. Man fick verkligen se in i en helt vanlig killes känslor och vardag. Jag gillade att författaren skrev boken som en dagbok i kronol...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hjärtans fröjd

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-10-16

  Jätte bra arbete!

 • Inactive member 2008-05-12

  Någon som vet något budskap i

 • Inactive member 2009-10-22

  det finns faktiskt en uppföljare om du läser förstår du vad som händer sen :)

 • Inactive member 2010-02-15

  helt ok

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-30]   Hjärtans fröjd
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4338 [2020-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×