Efterkrigstiden i Norden

1 röster
9482 visningar
uppladdat: 2005-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den sjunde maj 1945 fick andra världskriget ett slut. Sverige, som aldrig dragits in i kriget på allvar, fick efter kriget ett försprång gentemot de andra länderna. Ute i Europa var en stor del av industrin sönderbombad, men Sveriges industrier kunde producera sina varor till de andra länderna. En särskilt stor industri som vi byggde upp under den här perioden var varven i Göteborg. Övriga världens skeppsvarv var förstörda och Sverige var det enda landet som levererade skepp. På sjuttiotalet så började Japan och Korea bygga billigare skepp, och våran skeppsindustri avvecklades.
Sveriges ekonomi växer starkt av landets produktivitet och Sverige blir en fulländad välfärdsstat. Vanligt folk får råd att köpa bilar, 1947 införs barnbidraget i Sverige, sedan får landet allmän sjukförsäkring, bättre pension, 40-timmars arbetsveckor och lediga lördagar för de flesta.
Den stora ökning av arbetstillfällen i Sverige gjorde att folk strömmade in till Sverige som flyktingar från bland annat Estland och Lettland. Om inte vi fått denna arbetskraftsinvandring hade inte välfärden vuxit så fort som den gjorde.

Det var främst varven, som jag talat om innan, och järnmalmsgruvorna i norrland som drog in pengar till oss, och den nya energin från kärnkraften gjorde att vi inte hade några begränsningar. Sveriges ekonomi gick i topp och när lönerna steg, fick folk råd att köpa mer grejer. När folk köpte mer grejer, blev de som sålde grejer rikare, och Sveriges ekonomi fortsatte bara att rulla på.

Åren mellan 1945 och 1975 var rekordår för svensk ekonomi och Sverige över huvud taget. Det var bara i Japan man hade så snabb tillväxt som Sverige hade. Under hela 1800-talet och en bit in på 1900-talet utvandrade många svenskar till främst USA, men på 30-talet blev det ändring på detta. Många svensk-amerikaner flyttade tillbaka till Sverige, bl.a. pga. den ekonomiska krisen i USA. Efter att andra världskriget fått ett slut 1945 blev Sverige ett invandrarland. Företag som Scania Vabis och SKF Göteborg annonserade utomlands efter arbetskraft och många...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Efterkrigstiden i Norden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-26]   Efterkrigstiden i Norden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4320 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×