Jak

2951 visningar
uppladdat: 2005-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jakens latinska namn är: Bos Mutus.

Jaken är ett däggdjur. Dom är Partåiga. Deras familj heter: Slidhornsdjur.
Dm lever i Tibet. Kroppslängden är: Hanen 250cm och honan 180cm. Mankhöjden är: hanen 150cm och honan 120cm. Dom tama väger ca: hanen 700kilo och honan 250kilo. Men dom vilda kan väga: ca: 800kilo.
Deras föda är: Gräs, blad, ljung, mossor och lava. Dom är dräktiga ca: 8,5 månader. Antal ungar dom får: 1/per år.Dom lever i ca: 20-25 år.

Ibland kallas Jaken för grymtoxe eftersom den ger
Ifrån sig grymtade ljud.

I Tibet har dom ofta Jaken som tamdjur för att frakta last och att rida på.
Jaken ger också mjölk som är fet och näringsrik. Dessutom kan jakens ”bajs” användas som bränsle. Men det finns fortfarande vilda Jakar i Tibet.
De vilda jakarna är större än dom tama och kan väga upp till 800kilo! Jaken lever på höga höjder, ca: 4 000-6 000 meter över havet. Där det är ont om syre då trivs Jaken, somrarna är torra och blåsiga och vintrarna är kalla med mycket snö.

Jaken klarar mycket sträng kyla och är anpassade till hårt klimat och svår terräng genom bl.a. En kraftig päls, tjockt skinn och förmågan att röra sig lätt. Den betar tätt intill marken och kan plöja sig ner genom snön efter bete. Jämfört med nötkreatur har jaken förhållandevis större brösthåla, större alveolyta och större röda blodkroppar med högre hemoglobininnehåll.
Svettkörtlarna i huden är mindre utvecklade och mängden underhudsfett är större.

Precis som kon är Jaken en idisslare. Det betyder att maten tuggas 2 gånger och jäser i magen i 40 graders värme. Det ger extra värme och hjälper Jaken att klara vinterkylan.

På torra platser gräver de vilda jakarna stora gropar med hjälp av hornen. Sedan rullar dom i dammet som fastnar på kroppen och skyddar mot insekter.Men groparna är också mötesplatser där hanarna gör upp om vem som är den starkaste. Det går till så att de ställer sig sida vid sida och jämför sig med varandra. Den mindre och svagare går undan efter en stund för att visa att den andra hanen har vunnit.

Eftersom det bara finns ca: 600 stycken jakar i hela världen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jak

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-26]   Jak
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4319 [2019-10-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×