Tobak

1 röster
5057 visningar
uppladdat: 2005-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Det finns väldigt många olika skäl till att man börjar röka. Det beror ju helt och hållet på personen. Men många börjar nog röka pga. grupptryck, om alla ens kompisar röker, blir det nog större risk att en själv också börjar göra det. Det är väldigt få som börjar röka som vuxna. De flesta börjar röka under högstadiet eller gymnasiet. Risken att börja röka regelbundet efter tjugoårsåldern är väldigt liten.

2. Det är ungefär 30% av flickorna i vår ålder som röker, men endast 18 % av pojkarna.

3. Det finns väldigt mycket risker med att röka. För i tobaksröken finns det mer än 4 000 olika ämnen som påverkar ditt hjärta och dina blodkärl och mer än 40 stycken av dessa är cancerframkallande. Nikotin är ett gift som skapar beroende och gör det svårt att sluta röka. Om du inte får i dig ditt dagliga nikotin får du abstinensbesvär, du blir irriterad, rastlös, dåsig och får huvudverk. Rökare är oftare sjuka och det är vanligare att de drabbas av hjärt-, kärl-, lung- och cancersjukdomar. Det är även lättare att få astma, allergier och andra verkar om man röker. De som äter p-piller och röker har 20 gånger större risk att få hjärtattack. Om du röker när du är gravid går de giftiga ämnena direkt vidare till ditt blivande barn. Ditt barn kommer att födas beroende och med ett nikotinberoende. Nikotin drar samman blodådrorna i moderkakan vilket gör att barnet får mindre syre och näring.

4. Passiv rökning är den cigarettrök som icke rökare ofrivilligt får i sig genom inandning. Den rök som går ut i omgivningen innehåller dubbelt så mycket partiklar och nikotin som den rökaren själv drar i sig. Det beror på att cigaretten brinner sämre mellan puffarna. När rökaren suger i sig rök ökar draget, temperaturen stiger och förbränningen blir effektivare. På 1980-talet så kom forskare fram till att personer gifta med rökare löpte större risk att få lungcancer jämfört med personer som var gifta med icke rökare. Det var då man kom fram till att det var passiv rökning. De barn som var mest utsatta för passiv rökning och hade de högsta kotininhalterna visade sig ha svårast att läsa och räkna i de standardprov som genomfördes. Sämst gick det med läsningen.
Passiv rökning för med sig obehag med huvudvärk och irritation från ögon, näsa och luftvägar. Utsätts man dagligen för passiv rökning finns det en ökad risk att bl.a. utveckla hjärt- och lungsjukdomar. Röken kan utlösa allergiska besvär och det finns en tydlig ökad risk för lugncancer. Förutom att både rökaren själv och de i omgivningen blir känsliga för ovan nämnda besvär och sjukdomar, ökar också risken för astma, återkommande infektioner, inflammationer, förkylningar och hosta. Om du är gravid och utsätts för passiv rökning är även detta direkt skadligt för ditt ofödda barn. Passiv rökning påverkar ditt ofödda barn på samma sätt som om du själv hade rökt under graviditeten och det räcker med enstaka bloss i ett rum för att luften ska försämras.

5. Om man räknar ett en daglig rökare rökar 1 paket om dagen så blir det ca 14 600 kr per år i cigaretter.

6. Det finns väldigt mycket olika sätt att sluta röka på. Antingen så kan man försöka att bara intala sig själv att sluta, så när sedan ”suget” kommer så gör man något annat, tex. Äter godis, hittar på något roligt som gör att man glömmer av det. Sedan gör man så tills det inte kommer mer begär. Om det inte funkar kan man köpa nikotintuggummi eller nikotinplåster för att minska sitt begär. Men om man ska sluta så krävs väldigt mycket vilja, annars är det nästan omöjligt. Vill man till 100% så går det.

7. Minst 70 % av elever i årskurs nio har någon gång prövat att röka. I årskurs nio röker 23 % av samtliga elever minst en gång i veckan. Av pojkarna snusar 16 %. Den 1 juni 2005 blir det rökförbud på alla serveringar i Sverige, men med möjlighet att inrätta separata rökrum där servering inte får ske. Orsaken till att rökning förbjuds på serveringarna är omsorg om personalens hälsa.

8. Jag tycker personligen att det är väldigt onödigt att röka. Jag tycker verkligen inte illa om de personer som röker, för det är up...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tobak

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-26]   Tobak
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4313 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×