HIV/AIDS

2 röster
31019 visningar
uppladdat: 2005-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är Hiv och Aids?

Hiv är ett ständigt pågående infektion i kroppen som bryter ner immunförsvaret. Den överförs oftast vid samlag men kan också smitta vid t ex blodtransfusion och om en HIV smittat person använder en spruta (sprutnarkoman) och en annan person sedan använder denna spruta så kan man överföra HIV viruset. Det finns även kvinnor som har haft HIV-viruset men kunnat föda barn utan HIV-viruset och det går till så att man inte ammar sitt barn och föder med kejsarsnitt. HIV smittar absolut inte vid sociala kontakter! Så som kyssar handtag kramar osv. Men den smittar vid oskyddat sexuellt umgänge.


Symptom:

I första stadiet får man en så kallad primärinfektion som kan vara feber, halsont, svullna lymfkörtlar sår på slemhinnor, diarré, svettningar, viktnergång, känner sig hängiga, bältros och hudutslag. Men många är helt symptomfria. I det senare stadiet så ökar risken för t ex lunginflammation, feber och avmagring. Vid en avancerad HIV-infektion blir det tillslut aids.


Diagnos:

För att få en diagnos så får man göra ett HIV-test där man tar ett vanligt blodprov i armvecket därefter skickas blodet till ett laboratorium där man kollar om det finns antikroppar i blodet. Men dessa antikroppar syns inte i blodet förens 6-12 veckor efter smittotillfället. Om man får ett negativt testresultat betyder det att man inte har hittat några antikroppar i blodet vilket inte tyder på HIV-infektion. Ett positivt resultat betyder att man har hittat antikroppar i blodet och tyder på HIV-infektionen.


Behandling:

Idag finns det inga botemedel mot HIV och aids. Men det finns bromsmediciner som gör att man minskar mängden cirkulerande virus i kroppen. Och det medför att man fördröjer sjukdomsutvecklingen och utvecklar aids. De mest använda bromsmedicinerna idag är zidovudin, AZT, didansoin, ddl och zalcitabin ddC.


Vad är Gonorré?

Gonorré är en bakterie som kan ge infektioner i könsorganet, ändtarmen eller svalget. Om man har gonorré utan att veta om det kan man bli steril. Man får en inflammation i äggledaren eller bitestiklarna som medför att man kan bli steril. Infektionen kan även ge ögoninfektioner, ledbesvär hudutslag och i värsta fall blodförgiftning. Och denna bakterie smittas vid sexuellt umgänge utan kondom.


Symptom:

Vanligaste är att man får gulaktiga flytningar illa luktande flytningar och att det svider rejält när du kissar. Man kan även få ont i halsen. Det tar inte lång tid från smittotillfället tills själva sjukdomen bryter ut. Men det är inte självklart att man får några symptom utan man kan leva med gonorré utan att man vet om det.

Diagnos:

Ett gonorré test går ut på att man antingen får lämna ett urinprov eller ett odlingsprov från urinrör, livmodertapp, ändtarm eller svalg. Och är svaret positivt så finns det en bakterie i urinen.


Behandling:

Gonorré botas med antibiotika och har man en fast partner ska denna också behandlas även om dennes provsvar inte är positivt, risken är nämligen stor att denne också blivit smittad.
Man får inte ha något sexuellt umgänge under tiden.


Vad är Genital herpes?

Genital herpes orsakas av ett herpessimplexvirus som är en nära släkting till det virus som ger munsår. Den smittas genom vaginalt analt och oralt sexuellt umgänge. Man skall även inte låna ut sin egen handduk eftersom att de kan föra vidare viruset.


Symptom:

Detta virus kan man ha utan att märka några symtom. Tiden från att du har smittats tills det blir sjukdom är mellan tre till sju dagar. De första symptomen kan vara att man är röd, kliar, svider och är irriterad kring slidöppningen, på pung, på penis eller kring ändtarmen på skinkor och lår. Efter ytterligare en vecka kommer vätskefyllda blåsor som brister och ger sår. Man kan även få feber, huvudvärk och ömmande lymfkörtlar i ljumskarna. Och efter tre till fyra veckor har infektionen läkt ut av sig själv.


Diagnos:

Diagnosen ställs utifrån såren karateriska utseende.


Behandling:

Det finns ingen behandling mot genital herpes utan det ”självläker”. Och detta kan återkomma fler gånger om men symptomen är lindrigare då.
Vad är Klamydia?

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen och den som sprids snabbast. Denna sjukdom som är en bakterie som finns i urinrör och slida och ibland även i ändtarm och svalg. Den sprids via vaginalt oralt och analt sexuellt umgänge. Klamydia ökar risken för att kvinnor ska få kroniska inflammationer i äggledarna och medföra sterilitet om man inte vet om att man har klamydia vill säga.


Symptom:

Många smittade får eller har inga symptom. Men om man får symptom så utger sig dom genom flytningar från penis eller livmoderhals, en smärta i underlivet samt svidande eller brännande känsla i könsorganet särskilt när man kissar. Efter man har blivit smittade är det en till sju dagar innan symptomen dyker upp om dom nu gör det…


Diagnos:

Diagnosen ställs genom att man tar ett cellprov från urinröret och livmoderhalsen eller med ett urinprov.


Behandling:

Klamydia botas med antibiotika och har man en fast partner ska denna också behandlas även om dennes provsvar inte är positivt, risken är nämligen stor att denne också blivit smittad. Man får inte ha något sexuellt umgänge under tiden.


Vad är Kondylom?

Kondylom är ett virus som visar sig genom könsvårtor. Vårtorna liknar det virus som ger vårtor på händer och fötter. Viruset smittar via sexuella kontakter. Det kan gå upp mot nio månader från smittotillfället tills det att könsvårtorna utvecklas. Och detta smittas genom sexuellt umgänge.


Symptom:

Vårtor på könsorganet. De finns i regel runt penishuvudet på blygläpparna eller runt ändtarmen. Symptomen kan också förvärras om immunförsvaret är nedsatt.


Diagnos:

Diagnosen ställs utifrån att påvisa de karateriskor vårtorna.


Behandling:

Vårtorna försvinner så småningom om av sig själv. Men det kan ta upp mot ett år. Man kan även pensla på receptbelag lösning på vårtorna under tre dagars tid och upprepas efter en vecka, nerfrysning av vårtorna, diatemi (stark upphettning av elektricitet), laser eller att vårtorna klipps eller skärs bort. Även om man behandlar sig mot kondylom finns fortfarande viruset kvar i kroppen och smittar fortfarande.


Vad är Syfilis?

Syfilis är en sorts bakterie som smittar genom sexuellt umgänge. Denna bakterie kan via blodet vandra runt i kroppen och skada viktiga organ så som hjärta, hjärna och ryggmärg.


Symptom:

Symptomen delas in i tre stadier.
· Första stadiet. Det utvecklas inom 12 veckor efter man blivit smittad och då uppstår en eller fler ömma rödaktiga sår på penis, blygläpparna, runt ändtarmsöppningen eller även på läpparna men detta försvinner efter ungefär en vecka.
· Andra stadiet. Inom sex månader efter smittotillfället utvecklas rödaktiga utslag på brösten, ryggen, armarna och benen. Efter dessa symptom kan man även få feber, halsont och även trötthet i musklerna.
· Tredje stadiet. Även om bakterien inte behandlas försvinner symptomen men de kan återkomma inom en period av 20 år. Och då är bakterien ännu elakare och kan medföra att man får hjärtsvikt, bli förlamad eller till och med avlida.


Diagnos:

Diagnosen ställs genom att man olika prover beroende på hur länge man har varit infekterad. Om man misstänker att ett sår är ett ”syfilis sår” så kan provtagningen tas på såret.
Och har man gått längre med bakterien så får man ta ett blodprov. Och om detta blodprov påvisar mikroorganismer och/eller antikroppar i blodet är man positiv.


Behandling:

Man han behandla om man...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: HIV/AIDS

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-16]   HIV/AIDS
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4287 [2020-05-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×