Jämförelse: olja vs. naturgas

1 röster
10621 visningar
uppladdat: 2005-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jämförelse

Vi har valt att jämföra det som vi har arbetat om, olja och naturgas med kärnkraft. Vi valde kärnkraft eftersom det är en av de vanligare energiformerna man pratar om vid sådana här tillfällen. Det är även ganska lätt att hitta fakta om de båda ämnena.

Det finns en del negativa sidor av kärnkraft. Ett vanligt exempel är ju det som hände i Tjernobyl i Ukraina 1986 där det skedde en katastrof. Följderna blev hemska i och med all strålning som blev ett hot. Av denna strålning kan man få bl.a. cancer och man kan även få akut strålsjuka som kan leda till en relativt snabb död. Å andra har det bara skett en kärnkraftsolycka av detta slag men det hindrar ju det inte från att hända igen. Jämför man med oljans och naturgasens nackdelar så kan man säga att de är mer indirekta och verkar under en längre tid och över hela jordklotet. Den största nackdelen med olja och naturgas, en av de få som verkar under en ganska kort tid, är ju det att det ofta uppstår konflikter och man har ju sett många krig utspelas p.g.a. oljan. Vi har ju ett väldigt aktuellt exempel…

Men det finns en långverkande och minst lika allvarlig nackdel med olja och naturgas. Det är det att miljön tar stor skada av alla de utsläpp som människors användning av olja och naturgas orsakar. Växthuseffekten skyndas på i och med detta. Men inom detta område finns det likheter mellan kärnkraft och olja. Även kärnkraft kan orsaka stora skador på miljön. Inte bara genom olyckor utan det blir ju även mycket restavfall som måste dumpas någonstans. Ofta talar man om att gräva ner det i marken men detta måste man vara mycket försiktig med eftersom det i framtiden kan komma att ställa till besvär.

Man kan se att just det att oljan och kärnkraften är två av de störst tillförande energiformerna kan bero på liknande saker. Hur många nackdelar man än kan hitta med dessa energiformer så är de trots allt väldigt bra ur en uppvärmnings och verkningsgradsvinkel. Och eftersom man förr i tiden visste mindre om konsekvenserna av att använda olja och kärnkraft så var det nog självklart att man satsade hårt på dessa. Men när man på senare tid har fördjupat sig mer i detta har man påträffat allt större problem men det är svårt att bara stoppa all användning av olja och kärnkraft tvärt. Men vi har ett exempel i Sverige ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämförelse: olja vs. naturgas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-16]   Jämförelse: olja vs. naturgas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4282 [2020-10-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×