Hepatit C

9904 visningar
uppladdat: 2005-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning / Syfte :

Jag tänker skriva om en sjukdom som heter hepatit C. Jag har valt den sjukdomen för att det är en sjukdom som många är smittade av och något som jag knappt hört talas om tidigare. Det gör arbetet intressant, genom att läsa om något helt nytt. Jag läste om det i en tidning där det stod att man kunde bli smittat genom tatueringar och jag som själv har en och vill göra en till fastnade direkt och vill nu lära mig mer. Det är en sjukdom som sprids genom blodet från person till person och det leder till olika sjukdomar i lever och kan även hända att man får levercancer så det är en alvarlig sjukdom.


Frågeställning :

Jag tänker besvara frågorna,
- Vad är hepatit C.
- Hur det uppkommer.
- Botemedel.
Tre stora frågor men som ger den fakta som behövs om sjukdomen.


Fakta :

Hepatit C är en alvarlig lever sjukdom som orsakars av en virusinfektion som biverkar till en inflammation i levern. Inflammationen leder till olika sjukdomar i levern men kan även i vissa fall orsaka lever cancer. Det kan även leda till Cirros som är skrumplever. Det leder ofta till levertransplantation. Det är heller inte bara ett ända likadant virus utan det finns i flera varianter såkallade genotyper. Viruset har ett såkallt ytterhölje som gör att det hela tiden ändras. Detta gör att våra antikroppar som bygger upp immunförsvaret har svårt att göra ett försvar mot detta virus. Det är också därför vi har svårt att framställa ett bra vaccin mot det. Våra celler dör helt naturligt varje dag i en vanlig åldringsprocess i kroppen som till viss del läcker ut i blodet. Om ett blodprov visar höga värden av asat och alat som är viktiga leverenzym och som även en viktig funktion i omvandlingen av vårt protein i kroppen tyder på att man har en leverskada. Oftast gör man då ett biopsi för att se om levern är skadad. Biopsi är när man tar små delar av vävnaden i ett organ. Om man har en stor ökning av bindväv på levern så är den smittad.
Smittan kan bara föras vidare på ett ända sätt och det är genom vårt blod. Att den smittade bärande för över blod till en annan människa. Det kan ske genom blodgivare där blodet inte är ordentligt kontrollerat. Men också att man delar en slags nål med en annan person. Sedan år 1990 när sjukdomen blev mera känd testas allt donerat blod i Sverige. Viruset kan spridas genom tatueringar, Piericingar men även akupunktur. Risken att bli smittat sexuellt är liten och även risken mellan mor och barn vid förlossning. Smittat sprids alltså inte genom annan närmre kontakt med andra människor tex. om man dricker ur någon annans glas. Mot sjukdomen finns ännu inget vaccin men det pågår mycket forskning kring sjukdomen. Interferon är hittills det första läkemedlet som visat den största effekten mot hepatit C. Det liknar ett slakts äggviteämne som kroppen själv tillverkar för att stärka sitt immunförsvar, genom den tillförseln ökar den sannolikheten till att bli frisk. Forskningarna går framåt och idag finns det ganska många läkemedel som man kan försöka bota sjukdomen med. Alla är förstårs liknande med interferon. Det bästa vaccinet nu är PEG ( poly – etylen – glykol ) som oftast används som läkemedel men finns även i livsmedel. Det är helt ofarligt och försvinner från kroppen automatiskt. Man behöver ta vaccinet en gång i veckan och oftast är det kombinerat med ribavirin vilket ger en bättre effekt. Var femte person blir frisk genom att kroppens immunförsvar klarar av att ta bort viruset i kroppen. Hos åtta av tio personer blir sjukdomen kronisk, alltså den finns kvar resten av livet. Men det är inte alla som märker av den utan man kan gå ovetande.

Därför kallas ofta hepatit C för den smygande epidemin. Enligt världsorganisationen WHO beräknas 190 miljoner människor vara infekterade av hepatit C. Då alltså ungefär 3 % av jordens befolkning och ungefär tre till fyra miljoner människor blir smittade varje år. I Sverige räknas det med att ca en halv % är smittat, ca 33000 människor men eftersom att sjukdomen inte alltid märks så kan det även vara ett stort mörkertal. Hepatit C betraktas i flera länder som en allvarligt problem mot folkhälsan.

Hepatit A utsöndras i avföringen och sprids genom avloppsförorenat dricksvatten eller med mat som kommit i kontakt med förorenat vatten. Med andra ord så är smitt spridningen större i länder med dålig standard. Hepatit A leder aldrig till kronisk sjukdom. Hepatit B smittar först och främst genom blodet men kan även smitta genom sexuell kontakt. En gravid kvinna kan smitta sitt barn underförlossningen. Ca fem % av dom som drabbas fortsätter att vara kroniskt smittsamma. Hepatit B leder till kronisk leverinflammation med risk för skrumplever och även en ökad risk för levercancer. Hepatit C som är den farligaste, blir ungefär femtio % kroniska smittbärare. Det förekommer mest genom narkotika missbruk som är vanligt nuförtiden. Symptom för hepatit kan vara trötthet, illamående, kräkningar och feber. Huden och ögonvitorna kan bli gula. Ibland kan det förekomma värk i leder och klåda. Levern blir svullen och ger värk till höger under revbenen. Man ska tänka på att inte belasta levern i onödan med tex. alkohol eller liknande.


Egna reflektioner:

Hepatit C är en svår sjukdom eftersom att den ändrar på sig. Det är också en sjukdom som är allvarlig. Man ska vara mycket försiktig när man tex. tatuerar sig. Så att man inte blir smittat genom nålarna. Det var ett intressant arbete att göra eftersom att jag inte visste något om det. Jag hade knappt hört talas om det men har nu lärt mig mycket på så ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hepatit C

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-13]   Hepatit C
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4264 [2020-08-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×