Zigenare

5 röster
29634 visningar
uppladdat: 2005-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
HISTORIA
Zigenare, resandefolk eller romer , vilket är den officiella benämningen, har levt som nomader och bemötts med fördomar och förföljelser under deras långa historia.
Ordet gypsy har sin ursprung i den gamla myten att romerna härstammar från Egypten. Enligt myten arbetade romerna som slavar för faraonerna och kvinnorna spådde för faraonernas kvinnor. Det finns gamla legender om romernas ursprung men dessa huvudsakligen muntliga berättelser har förmodligen ändrats under århundraden.
Under medeltiden spreds rykten att romer kom till som en följd av en sexuell kontakt mellan Satan och en kvinna. Kristna trodde också att hovslagare, trollkarlar och häxor konspirerade för att attackera kyrkan. Eftersom många romer var hovslagare och smeder omfattade konspirationsteorin även romer.
I världen finns det runt 20 och 40 miljoner romer och 20 miljoner resande. De resande kallades förr i tiden för tattare och de finns olika meningar om deras ursprung. Vissa tror att de resande är besläktade med romerna som kom till Europa under medeltiden, vissa har en annan uppfattning.
Romerna var de första asiatiska invandrarna i Europa och skiljde sig från majoritetsbefolkningen med sin mörka hy och sitt svarta hår. Förmodligen därför blev de bemötta med rädsla och fördomar vart de än kom.
Rom=man eller människa på romanispråket romanés eller romani chib vilket är samlingsnamnet för alla dialekter som talas av romer och resande. (chib=tunga)
Ordet rom har sitt ursprung i sanskrits ord dôm=människa.
Romer har kallats för cigano, gitanos, zigenare, zypsies, rom, roma, romani, sinti, tsigani, etc. när de kom till Europa.
I Europa finns det mellan 10 och 12 miljoner romer som i stor del lever under svåra förhållanden i utkanten av samhället med knappa resurser.
Ordet zigenare kan komma ur grekiskans "atsinganos" som betyder "de oberörbara" eller "de som inte vill ha kontakt med någon". Romerna trodde att de skulle bli rituellt orena om det blev berörda av en icke-rom.
-------------------------------------------------
GRUPPINDELNINGAR BLAND ROMER


 Sinti är långa, ljushyade och härstammar från Tyskland, Österrike och Italien.
Män är professionella musiker, kvinnorna som har huvudansvaret för ekonomin, är ofta gatuförsäljare. Sinti pratar dialekt som heter romanés.
 Rom delas i två grupper:
Kalderash kopparsmederna, som arbetar med koppar- eller guldsmideri. Kvinnorna spår. De bor stora grupper Kalderash i Frankrike och i Sverige.
Lowara från Tyskland och Ungern. Hästhandlare, kvinnorna spår.

 Kalé lever på den iberiska halvön och i
Finland. De har varit musiker,
kopparsmeder och hästhandlare. De
traditionella yrkena är på väg att
försvinna. De som har studerat arbetar i
olika yrken.De äldre kvinnorna spår eller
säljer handarbeten. Yngre kan vara t ex
hemspråkslärare.

-------------------------------------------------
ROMERNAS SITUATION
I den första Internationella Romanikongressen 1971 i London adopterade romerna en egen flagga som påminner om Indiens flagga och nationalsång Djelem,djelem. Nationaldag firas den 8 april.
Vidare bestämdes att ordet zigenare var förnedrande i alla språk och rekommenderades att man skulle använda ordet rom istället. Motto på kongressen var Opré Roma (vakna romer). Den andra Romanikongressen, II Roma World Congress ägde rum i Lodz, Polen 1-3 maj 2002.
För två år sedan gav den svenska kyrkan och svenska regeringen en offentlig ursäkt för hur de har behandlat romer och resandefolket. Samtidigt fick romerna minoritetsstatus i Sverige.
Dagens resande
Många resande är än idag egna småföretagare eller familjeföretagare, som erbjuder varor eller tjänster. Detta gäller inte bara i Norge och Sverige utan också i Frankrike, Holland, England och Irland. Man säljer tavlor, mattor, olika tygvaror, exempelvis dukar och klädesplagg, och en rad andra produkter. En del säljer och sätter upp lås, utför rörmokeriarbeten, tak- och fasadrenovering, asfaltering och en rad andra tjänster. Fortfarande arbetar många inom ”traditionella” resande- yrken det vill säga hästuppfödare, bilförsäljare och dylikt. Många är kulturarbetare, t.ex. artister, skådespelare, konstnärer och regissörer. Men det finns också de som jobbar som sjuksköterskor, läkare, vårdare på mentalsjukhus och fängelser, häktespersonal, socialarbetare, personal vid olika hem för alkohol- och drogberoende, lärare, företagschefer, frikyrkopredikanter och ”vanliga” avlönade arbeten.
-------------------------------------------------
Dagens resande, fortsättning

De som dock fortfarande arbetar med traditionella resande- yrken åker runt till olika platser för utkomstens skull. På somrarna följer hela familjen med – under sommarlovet kan de ungdomar som annars går i skolan åka med till olika campingplatser.

Seder och bruk
Många resande menar att gamla ordnings- och renlighetsregler lever kvar än i dag – men på annat sätt än förr. Regler och sedvänjor skiljer det sig åt väsentligt mellan olika familjer, släkter och stammar. Levnadsreglerna skiljer sig även åt mellan olika länder. Men en sak har de flesta resande gemensamt, oavsett land, familj eller släkt – det är synen på barnen och de gamla. Mycket av traditionerna handlar om respekt, då främst gentemot de äldre. De äldre är de som är ”tongivande” i mångt och mycket.
Zigenare och Romer anses allmänt vara ”tjuvaktiga”, och detta är ett synsätt som finns kvar än idag. Detta betyder inte att alla zigenare stjäl, för det är givetvis att generalisera. Men visst är det så att det finns ”ligor” bland zigenare som är notoriska tjuvar, att påstå något annat vore felaktigt. Men sedan är de ju också lätta att urskilja som annorlunda och säkerligen blir de mer uppmärksammade just därför. Frågan är knivig tycker jag. För visst kan jag förstå ”handlaren” som vill portförbjuda alla zigenare efter att ha blivit utsatt för stöld av vissa av dem vid upprepade tillfällen. Men jag kan också förstå att man som zigenare inte vill bli diskriminerad för att man tillhör en speciell folkgrupp.
Själv har jag dessvärre enbart negativ erfarenhet av zigenare, som grannar och medmänniskor. Jag har överhuvudtaget svårt att känna respekt för människor som inte visar respekt ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Zigenare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-01-24

    snyggt och sammanhängande

  • Inactive member 2010-03-22

    snyggt, men du nämner inte var romerna ursprungligen kom ifrån och när. Du nämner bara myten om var det sägs komma i från. Synd på ett snyggt jobb.

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-09]   Zigenare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4213 [2020-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×