Cancersjukdomar

8723 visningar
uppladdat: 2005-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När celler slits ut då bildas nya celler genom att de delar sig. När celler bildas då måste det genetiska materialet kopieras. Det händer att alla celler inte kopieras vid samma tillfälle, en del celler delar sig dagligen medan andra delar sig i några veckors mellanrum. Ibland kan det hända att felaktiga celler kan bildar tumör. När man säger cancer, då betyder det inte bara en sjukdom. Cancer är många sjukdomar, cancer kan uppstå i nästan alla de 200 olika typer av vävnader som finns i kroppen. Att få cancer beror till stor del på hur vi lever. Det viktigaste orsak är tobak, mat, solning, radio aktiv strålning, virus, miljöförstörning och geografiska skillnader.

De vanligaste cancerformerna i Sverige hos män är prostatacancer, lungcancer och urinblåscancer. De vanligaste cancerformerna i Sverige hos kvinnor är bröstcancer, tjocktarmcancer och lugncancer.


Vad är cancer i tjocktarm och ändtarm

Denna cancerform uppstår som resultat av förändringar i slemhinneceller i tarmen. Sjukdomen kan behandlas med operationer så att man blir frisk.


Hur får man cancer i tjocktarm och ändtarm

Man vet fortfarande mycket lite om orsakssammanhangen. Om man får cancer i magsäcken och om det har minskat med två tredjedelar har cancerfallen i tjocktarm och ändtarmen inte minskat alls. Sjukdomen kan uppstå hos alla, men det är sällsynt före fyrtio års ålder. Med lite fibrer men hög innehåll av socker främjar utvecklingen av cancer i tarmsystemet. Det är alltså mjuk mat som varken kräver tänder eller saliv, för att slaggfria mjuka kosten finns det en rad sjukdomar som kan öka risken för cancer i tjocktarm och ändtarm.


Diagnos

Man gör ett fåtal undersökningar om symtomen, det beror på cancer eller inte. Annars kan komplicerade undersökningar krävas för att fastställa diagnosen. Exempel kroppsundersökning, röntgenundersökning, ultraljudundersökning, endoskopier och cytologisk undersökning.


Symtom

När cellförändringen sker då kan det ta flera år tills en cancertumör utvecklas. Om man får tumör då är det viktig att så tidigt så möjligt ge behandling sa att tumören inte sprids till andra organ. Läkarundersökning bör alltid göras som exempel sår som inte läker, svårigheter att svälja, nytt eller förändrat födelsemärke. Det vanligaste symtom är sår på huden över bröstet, förstorat bröst, hudrodnad och eksem på bröstvårtan.


Multipelskleros

Multipelskleros är en sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet. Får man sjukdomen tyvärr så finns det inget botande behandling.
Sjukdomen angriper nervskidorna som är en isolering runt nervtrådarna.
Sedan utlöser en inflammation som förstör nervskidorna som leder till att impulserna i nerverna inte kan spridas på ett normalt sätt.
Nerverna kommer att drabbas av olika symptom. Varför man får multipelskleros sjukdomen, ingen vet exakt. Sjukdomen drabbar oftare kvinnor än män och insjuknandet sker vid 50 årsåldern. Att få sjukdomen beror på klimatet man lever i. I norden räknar man att ca 100 personer 100 000 innevånare har multipelskleros. Ibland undrar man hur ställs diagnosen multipelskleros? Den drabbade kommer man ibland fram till att han/hon flera skov med olika symtom blivit bättre efter kortare eller längre tid, men det krävs ytterligare undersökningar för att bekräfta diagnosen.
När man får sjukdomen och är medvetet om det då bör man gå till sjukhuset, där kan man behandlas med kortisonpreparat som förkortar den akuta symptom tiden och som i vissa fall kan minska svårighetsgraden.


Behandling

Det enda säkra sättet att bota tjock- och ändtarmscancer är att operera bort den. Vid ändtarmscancer kombineras kirurgin ofta med strålbehandling, i regel före operationen. På senare år ges ibland också cytostatika efter operation för att förbättra överlevnaden.

Vid operation är målet att bota genom att skära bort cancern. För att minska risken för återfall lägger kirurgen sina snitt med god marginal till cancern. Det betyder att också vävnad där inga tecken på sjukdom syns opereras bort, liksom lymfkörtlar i närheten av tumören. Det är viktigt, att operationen görs med stor noggrannhet så att också de cancerceller som hunnit sprida sig en bit från huvudtumören avlägsnas helt. Operation av ändtarmscancer görs idag endast av specialutbildade kirurger. I de flesta fall kan läkaren sy ihop de två delarna av tjocktarmen som är kvar sedan den sjuka delen opererats bort. Då kan matsmältning och avföring åter fungera normalt. Cancer i ändtarmen sitter i vissa fall så långt ner att slutmuske...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cancersjukdomar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-29]   Cancersjukdomar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4199 [2020-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×