Manodepression eller Bipolär sjukdom

9 röster
39182 visningar
uppladdat: 2005-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Manodepressivitet eller bipolär sjukdom innebär att den som lider av det växlar/pendlar mellan två olika sinnesstämningar som är över dom normala. En "normal" människa kan pendla mellan nedstämdhet och glädje medan en person med manodepressivitet pendlar mellan dödslängtan och extatiskt lyckorus.

Sjukdomen är varierande beroende på den drabbades personlighet men dom gemensamma dragen för en manodepressiv person är att vissa perioder kan vara ett rent helvete för vissa men bara småjobbiga för andra.Ca 1% av Sveriges befolkning lider av denna sjukdom och den har även kallats för "den gömda folksjukdomen.

Man vet inte riktigt hur sjukdomen uppkommer och troligtvis kommer man aldrig att få veta det eftersom man inte kan spåra arv eller miljö i generna, men man vet att den orsakas av en kemisk obalans i hjärnan och psykiatern Lena Backlund säger att ca 50% av dom med manodepressivitet drabbats av en allvarlig händelse under det gågna året, vilket ledde till sjukdomen. Sjukdommen är inte botbar utan har man väl fått den så blir man inte av med den, men det finns mediciner som hjälper mot dom kraftiga svängarna en manodepressiv kan få.


Den maniska perioden:

Som hypomanisk mår man otroligt bra men en person som lider av manodepressivitet kan ha svårt att veta när han/hon är i den perioden och kan även tycka att "varför ska jag bry mig när jag mår så bra?".
Eftersom allt är så extremt hos en manodepressiv person kan denna period vara extremt fartfylld för en person som är väldigt kreativ då han/hon kan dra igång ett projekt, som i normala fall skulle anses som orilmiga, och arbeta dygnet runt med det. Sömn anses vara ett nödvändigt onr och man kanske sover en till ett par timmar om dygnet.

Även sexdriften ökar under denna "lyckliga" period och man har många tankar som snurrar i huvudet och man känner sig oövervinnlig.
Som manisk retar man upp sig på ingenting och otroliga vredesuttbrott kan förekomma, detta tillstånd är farligt! Vanföreställningar kan förekomma då personen tappar kontrollen över sina tankar vilket leder till det och även psykoser kan uppstå p.g.a. detta. Eftersom man som manodepressiv inte är medveten om sitt tillstånd kan det vara farligt att tala med den personen om hans/hennes tillstånd eftersom det kan uppfattas som att man vill sätta krokben för honom/henne och vill förstöra hans/hennes lycka. Personer som lider av detta kan få sådant självförtroende att han/hon säger upp sig från jobbet, bryter upp relationer med andra människor och spenderar otroligt mycket pengar på projekt som sedan slås i spillror m.m.


Depression:

Denna period kommer efter den maniska och den drabbade kan känna själsligt lidande och ha känslor av hopplöshet, kvävande ångest och även dödslängtan. Depressioner kan pågå länge och även i vissa fall bli ohanterlig och en del får känslor som likgiltighet och tomhet för omvärlden men en del klarar av att inte visa detta utan är lika glada som annars.
En vanlig känsla som många får är skuld. Skuld för att dom inte gjort saker som forde bli gjorda, vilket kan leda till att dom känner sig misslyckade och som en belastning för andra, självförtoendet är i botten.

Diagnosen ställs på symtomen, vilket betyder att man inte kan göra labtester för att upptäcka sjukdomen, men eftrsom symtomen oftast är så påtagliga är det inga problem för läkare eller anhöriga att tvivla på diagnosen. När man behandlar manodepressivitet utgår man från en dansk-svensk studie som visar att ECT, eller elchocker, stimulerar nerver i hippocampus, en del av hjärnan, och en amerikansk studie visar att både amygdala och hippocampus minskar hos en person med manodepressivitet och man behandlar även sjukdomen med medicinen Lithium som har visat sig stimulera hippocampus och amygdala. Eftersom bipolär sjukdom inte går att bota är det vanligt att personer ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Manodepression eller Bipolär sjukdom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-29]   Manodepression eller Bipolär sjukdom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4198 [2021-01-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×