Labbrapport: vilken nytta gör saliven?

6 röster
21753 visningar
uppladdat: 2005-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte: Syftet är att undersöka vad som händer med stärkelsen i bägaren, om man tillsätter saliv. Vad händer med polysackariderna?

Hypotes: Jag tror att saliven har värkan på stärkelsen pga att det finns ensymer i saliv som ”klipper” sönder polysackariderna på samma sätt som saltsyra gör. Jag tror att polysackariderna med hjälp av saliven, kommer att sönderdelas till monosackarider.

Riskbedömning: Det finns risk att kemikalier skvätter, Det ingår farliga kemikalier och det finns risk för att bränna sig på brännaren.

Material:
Kemikalier: Stärkelse, kopparsulfatlösning, jodlösning, aliv och natriumhydroxid.
Övrigt material: Brännare, bägare, glasstav, provrör, provrörsställ och trefot.

Utförande: Vi tillsatte 2 skedar stärkelse till bägaren. Tänkte på något gott. Spottade ett par gånger i bägaren, och blandade stärkelsen o saliven. Sen lät vi blandningen stå varmt i ett vattenbad i ca 7 min. Efter det så tillsatte vi vatten och rörde om ordentligt.
Sen hällde vi upp lösningen i 3 provrör, tillsatte några droppar jod till den första, gjorde tromers prov på det andra och det sista sparade vi ifall att något skulle gå fel så att vi skulle behöva göra om det.

Resultat: I det första provröret (med jod) så blev resultatet en svart-lila blandning, det bevisade att det innehöll polysackarider. Det andra provröret värmde vi upp och gjorde tromers prov på, resultatet blev en orange blandning, det bevisar att det bara fanns monosackarider kvar. Det bevisar att enzymerna i saliven ”klippte” sönder polysacariderna till monosacarider.

Komentar: Man ser ett samband genom att saltsyra som upphettas (för att det ska gå fortare) ”klipper” sönder polysackariderna till monosackarider och färgen blir orange.
Resultatet blir detsamma om man hettarupp saliv och stärkelse. Alltså måste saliven innehålla enzymer som fungerar på samma sätt som saltsyran.
Resultatet blev det väntade, och vi bevisade att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Labbrapport: vilken nytta gör saliven?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-28]   Labbrapport: vilken nytta gör saliven?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4184 [2019-10-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×