Che Guevara

2 röster
9957 visningar
uppladdat: 2005-04-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Che Guevara som alla kallar honom heter egentligen Ernesto Guevara Lynch de la Serna, Che är bara ett smeknamn som på argentinska betyder ”vän” eller ”kompis”.
Han föddes den 14 juni 1928 i staden Rosario i Argentina och blev avrättad den 9 oktober 1967 i La Higuera, Bolivia.
Hans föräldrar var Ernesto Guevara Lynch och Celia de la Serna.

Sedan 2 års ålder led han av grov astma, vilket gjorde att familjen tvingades flytta till den lilla bergsbyn Córdoba utanför Rosario. En by med ett torrare klimat. Detta visade sig senare vara värre för astman. Men familjen stannade och där levde han under sin barndom. Sedan bosatte sig familjen i Altagracia.

På grund av sin astmasjukdom hade Guevara inte kunnat gå i skolan under sin barndom. Istället blev han undervisad i hemmet av sin mamma, som blev hans största förebild.

Trots astman var han mycket sportintresserad, han höll på med bla. Rugby, skidåkning och glidflygning. Han var även intresserad av böcker, speciellt dikter av kommunisten Pablo Neruda. Han läste också böcker av och om Marx, Engels och Freud. Tre grundare till kommunismen.

Han var väldigt dukig på mattematik och började därför studera till ingenjör i Buenos Aires, där han bodde med sim moster. Efter ett tag tröttnade han på det och började studera medicin istället. Han var väldigt intresserad av tropiska sjukdomar och så ville han veta mer om sin egen, astman.

Vid sidan av studierna så reste han runt mycket i Sydamerika, för att lära känna landet och befolkningen lite bättre.
Under en resa till Miami blev han inkallad av militären i Argentina och fick lov att återvända hem. Men eftersom han fortfarande pluggade så fick han sin militärtjänstgöring uppskjuten tills han tagit examen, vilket han gjorde när han var 25 år.

Under sina resor träffade han många indianer. Han blev mycket intresserad av deras kultur och bestämde sig för att hjälpa dem. Han började arbeta på ett sjukhus för spetälska.
Där träffade han advokaten Ricardo Rojo. De blev snabbt kompisar och reste till Guatemala tillsammans. Där träffade han Hilda Gadea, som han sedan gifte sig med. Genom henne träffade han fyra stycken landsförvisade kubaner som var medlemmar i ”26 juli” rörelsen. Denna rörelse hade även spridit sig till Kuba och Mexiko. Ledaren för rörelsen var Fidel Castro.

Efter vistelsen i Guatemala åkte han till Mexico där han började jobba på ett sjukhus. Där träffade han Raul Castro och genom honom kom han i kontakt med Fidel Castro. Fidel erbjöd honom att bli en del av den kubanska befrielsekampen, vilket han tackade ja till.
Fidel och Ernesto åkte tillsammans med 80 andra deltagare till Kuba. Det var på denna resa han fick sitt smeknamn Che. Vilket han kallades resten av livet.

I Kuba lyckades de starta en frihetsrörelse och efter bara två år hade dem besegrat Kubas dåvarande ledare. Fidel Castro utsedde sig själv till ny president och Ernesto ”Che” Guevara var hans närmaste man. Tillsammans skapade dem en kommunistisk stat.
De riktade in sig på en stark, oberoende och demokratisk kommunism.

Che Guevara blev industriminister och hade som mål att bygga upp industrin och öka handeln, allt för att USA inte skulle få makten över landet.

1961 besökte Che Guevara Punta del Este för att vara med i en OAS-konferans (Organization of American States). USA arbetade hårt för att Kuba skulle uteslutas i organisationen, USA vände även andra länder emot landet. Även fast många högt uppsatta var emot honom så hyllades han och den kubanska revolutionen av folket som såg honom som en hjälte.

Guevaras mål var att befria Sydamerika, men hans försök misslyckas. Istället satsar han på att befria små länder i Afrika. Han bildade motståndsrörelser och kämpade hårt men det gick inte så bra. Fidel Castro ville att han skulle komma tillbaka till Kuba för att förbereda revolutionen i Bolivia där och det gick han med på. Han skapade en gerilla rörelse som hade baser i olika delar av Sydamerika. Där tränade dom i hemlighet inför befrielsekampen. Snart vart dom upptäckta av den bolivianska armén, detta gjorde presidenten nervös, som anlitade flertal experter till sin hjälp. Revolutionen hade börjat och Guevaras armé vann många strider. Efter ett tag blev det ont om mat och vatten och gerillan splittrades. Tillslut hamnade de i ett bakhåll.

Gömd bakom en klippa låg Guevara och sköt på sina fiender, när en soldat kommer fram för att skjuta honom till döds. Då skrek Che: ” Skjut inte, jag är Che Guevara och jag är mer värd för dig levande än död”. Han togs tillfånga och de förde honom till staden La Higuera I ett av förhören erkände Che att han misslyckats. Han sa ingenting under utfrågningarna som kunde skada Fidel Castro eller någon av hans anhängare. Ches vänner blev avrättade en efter en och detta plågade honom mycket. Snart fick han reda på att han skulle avrättas. Sergeant Mario Téran hade fått order om att avrätta Che, men han fick bara lov att skjuta från halsen och neråt. Det skulle se ut som om han hade dött i striden. Che Guevaras avrättades den 9 oktober 1967, endast 39 år gammal och hans sista ord var: "I know you´ve come to kill me. Shoot, coward, you´re only going to kill one man."

För att bevisa för Kubanerna att Che var död så kapade de han hand och skickade den till Kuba. Man begravde hans kropp under flygplasten i Vallengrade och sade att man kremerat den. I 30 år hade man ingen aning om vad som egentligen hänt med kroppen. År 1997 fick plötsligt en pen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Che Guevara

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-02-16

    Google.se kan omöjligt accepte

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-27]   Che Guevara
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4183 [2020-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×