Teknik

1 röster
8882 visningar
uppladdat: 2005-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nästan allt man gör har på nåt sätt med teknik att göra. Teknik är att använda ett redskap. Det är att du medvetet tillverkar och använder ett föremål. Det som skiljer oss med djur är att vi kan använda och utveckla våran teknik.

Djur som bävrar, spindlar och fåglar bygger ju bon av träd, nät och kvistar. Men det är ren instinkt och de kan ej utveckla tekniken. Instinkter är medfött.
Men apor använder ju pinnar för att få ut insekter för att rota fram insekter och sten för att knäcka nöter. De lär ut det till sina ungar. Vi säger att de ej är teknik för att dom inte utvecklat redskapen själva.

Teknikens fyra olika funktioner är att transformera, transportera, lagra och att kontrollera, styra och reglera. Att tillverka ett föremål med bestämt syfte.

Vi använder hjälpmedel för att spara tid, överleva, känna oss trygga med mera. Vi är beroende av tekniken.

En hjärna är en sort teknik. Utan hjärnan så hade vi inte kunnat utveckla något. Den sammanspelar med hela kroppen och styr och har kontroll över allt den gör. Kroppen är tekniskt uppbyggd.

Den är som en maskin allt sitter ihop och jobbar på kommando från hjärnan. Vi får energi genom bränsle/mat, uppladdning/sömn och så avverkar vi energin genom motion. Resterna skiter vi ut genom ändtarmen.

Med hjälp av tekniken kan vi rädda liv. Vi upptäcker sjukdomar, skapar mediciner till hjälp för dom och syr ihop sår mm. Alla känslor vi har är en teknik.

Tekniken har även varit dålig. Vi har använt teknik utan att ta hänsyn till naturen och andra djur. Vi har förstört natur för att få ved, jord, gräs till kreatur. Vi har slaktat djur för att få mat och kläder. Även för att vi är rädda för dom. Vi har utrotat väldigt många djur.

Men vi har även börjat använda tekniken för att förebrygga natur förstöringen. Vi använder miljö produkter som även garanterar djurens välmående. Vi soppsorterar mm. Vi brukar också härma andras teknik och utveckla den. Vi härmar även djur och de inspirerar oss.

Som fåglarna och andra flygfän, hur skulle vi få idén att flyga utan dom.
Inspiration från fiskar gjorde så att vi utvecklade båtar. Men de använde vi till en början att bara fiska med men nu har vi de till krig, frakt mm.

En annan nackdel med teknik är krig. Vi utvecklar massförstörelsevapen för att döda. Till en början för att få mark att bruka, ved att elda och vatten att dricka. Då fans ej såna vapen som nu bara spjut och pilar.

Tekniken har utvecklats och nu har vi atombomber, k-pistar, pansarvagnar, artilleri och allt möjligt. Bara för att få olja, obetydlig mark eller för att vi har olika åsikter, en annan religion, ser olika ut.
Det vi inte känner till fruktar vi.

Något annat dåligt är att vi provar tekniken på oskyldiga djur. Det vill många natur och djurälskare stoppa.

Det är tekniken som gör att vi kan använda kläder efter klimatet. Utan tekniken hade vi inte kunnat leva över nästan hela jorden och att vi kan vara så många.

Transformera är att förvandla något till något annat. Som att utveckla en skål ur en hög av lera.

Transportera är att resa och flytta. Redskap att förflytta oss själva, redskap och även meddelanden.

Lagra är att spara och bevara. Te x hålla brödet fräscht.

Kontrollera, reglera och styra är att bestämma och se till så inget fel händer under te x en produktion. Vi vill ha kontroll på vad som händer.
Men vad skulle hända om man t ex inte hade kontroll över kärnfissionen då skulle något kunna gå snett och en massa skulle ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Teknik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-29

    great work dude

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-21]   Teknik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4154 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×