Finns det liv i universum?

5 röster
12928 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Frågeställning:

Hur får vi veta var det finns planeter med liv? - Var kan det finnas liv? Varför det? - Vad är egentligen liv? - Om ett liv börjar är det då säkert att det fortsätter att utvecklas? Finns det liv i universum? – Vad menas med ett intelligent liv?


Hur får vi veta var det finns planeter med liv?
Det får vi inte veta. Det får vi bara gissa. Först kommer frågan: Var kan det finnas liv? Så mycket vet vi att de flesta stjärnor har inte planeter där det kan finnas liv. Varför det?


För små stjärnor

De allra flesta stjärnor är för små, mycket mindre än vår sol. Om en liten stjärna har en planet som ligger ära nog för att få värme och rätt temperatur, då ligger den planeten så nära stjärnan att den inte kan snurra. (Månen kan inte snurra. Den vänder alltid samma sida mot oss. Månen är så nära oss att jorden binder den så att den inte kan snurra.) Planeter som inte kan snurra får solstrålarna på samma sida hela tiden. Då blir det för varmt och atmosfären hettas upp och stiger och glider mot baksidan där det blir mer än 100 grader kallt. Därför så kan det inte finnas något liv på någon planet kring en liten stjärna.


För stora stjärnor

Riktigt stora stjärnor lever för kort tid för att utveckla liv. Vår sol har lyst mer än 4 miljarder år och livet har tagit så lång tid på sig att utvecklas på jorden. Men stora stjärnor brinner så häftigt att de når slutexplosionen efter bara några miljoner år. Skulle en sådan stjärna ha en lämplig planet så skulle livet aldrig hinna börja på den planeten.


Dubbelstjärnor

Planeter blir till av den materia som blir över när en stjärna föds. Men ibland räcker materian till en stjärna till. Och det sker ganska ofta. Man räknar med att ungefär hälften av alla stjärnor hör till ett system av två stjärnor eller kanske rentav tre. Då kretsar dessa stjärnor kring varann. De måste var på långt avstånd från varandra om någon av stjärnorna ska kunna ha ett planetsystem som inte störs av den andra stjärnan. Det är knappast troligt att det kan finnas liv inom ett system av stjärnor.


Var tiotusende stjärna

Det krävs många olika detaljer och förutsättningar för att liv skall vara möjligt.

Rätt temperatur – Jorden ligger inom livszonen, på så rått avstånd från solen där temperaturen är den rätta.

Vatten i flytande form – Om liv skall finnas måste det också finnas syre, som alla varelser behöver, och vatten innehåller syre.

Rätt atomsfär – Atomsfären håller kvar vattnet som avdunstar från hav och sjöar och ser till att det kommer tillbaka i form av regn eller snö. Vi har precis lika mycket vatten på jorden idag som vi hade den dagen för miljarder år sedan då jordskorpan stelnat och haven hade fyllts. Atmosfären skyddar också mot meteorer, (små stenar som hela tiden faller mot oss utifrån rymden). De brinner upp i lufthavet, vi kallar det ”stjärnfall”. Vår atmosfär har ett skikt som är annorlunda och kallas ozonskiktet. Det skyddar oss från solens farliga strålning.

Livets grundämnen – Det finns sex grundämnen som anses vara nödvändiga för livet på jorden: syre, kol, väte, kväva, fosfor och svavel.

Rätt rotation – Vår jord snurrar lagom fort Solen hinner på 24 timmar att lysa på alla sidor. Om den snurrade mycket långsammare så skulle solen lysa för länge på samma sida och hetta upp den för mycket. Skulle jorden snurra väldigt fort så skulle det uppstå så häftiga stormar att allt liv skulle ryckas loss. Det måste blåsa lagom!

Rätt axellutning – Jorden lutar litegrann. Lutningen gör att vi har vinter den tid på året när vi på norra halvklotet lutar från solen. Hade axeln lutat mycket mer hade det blivit för stor skillnad mellan årstiderna och så kalla vintrar att livet skulle dö ut.

Cirkulerande bana – Jorden går i en nästan cirkelformad bana runt solen och det är viktigt. Om den ibland kom mycket närmare solen, då skulle ju inte vi kunna leva.

När astronomerna lägger ihop alla dessa fakta kommer de fram till det är troligt att kring var tusende stjärna kan det finnas en planet med allt som gett jorden dess liv. Om livet börjar på en planet, kanske börjar det i haven som hos oss, är då säkert att det går vidare? Att utvecklingen vandrar på, så att det stora kretsloppet börjar? Det är inte alls säkert. Mycket kan hända så att livet kommer av sig. En gissning är att var tionde planet där livet har börjat går det vidare hela vägen till intelligenta varelser.

Det krävs alltså otroligt många detaljer, sammanträffningar och förutsättningar för att ett liv skall vara möjligt. Men man kan ju också undra. Vad är egentligen ett liv? Det är mycket möjligt att andra livsformer kanske inte alls liknar oss. De tänker och uppför sig kanske helt annorlunda. Det kan ju till och med finnas livsformer därute som är så extrema eller så ovanliga att vi inte skulle uppfatta dem som levande. Vi vet inte hur andra liv som är olikt vårt skulle kunna se ut, vi kan bara gissa. Här är en del olika ”livsformer” som väl kända forskare föreslagit:


Livsformer av kisel

Grundämnet kisel förenar sig med andra grundämnen ungefär som kol, så några forskare har föreslagit att det skulle kunna bygga upp liv. Det kristalliska kiselbaserade livet på denna lufttomma asteroid organiserar sig till ett intelligent samhälle, ungefär som ett antal kiselchips, och kan frodas.

Denna teori kan kanske stämma, men livsformen skulle som sagt vara helt olik oss. Kisel kan förena sig med andra grundämnen, och därmed gör det denna teori mer sannolik, i varje fall för mig. Men om vi nu hade ett intelligent samhälle i universum så tycker jag att det är konstigt att vi inte på något sätt lyckats ta kontakt med dem, men som sagt så kanske dessa livsformer är så olika oss att det inte finns någon möjlighet att kommunicera, förstå och ta kontakt med dem. Men jag tycker också att det ter sig osannolikt att detta ”kisellbaserade liv” kan frodas trots vakuumet och den dödliga strålningen som finns i rymden.


Gaia

Gaia-hypotesen, uppkallad efter grekiska gudinnan, hävdar att en hel planet kan vara ett enda levande väsen. Dess växter, djur, atomsfär, och hav samverkar för att upphäva balansen, t. ex. människan, riskerar att bli utplånad.

Jag tror verkligen inte att Gaia-hypotesen stämmer. Visserligen så är balans jätteviktigt, men vi, människan, behöver också balans i vårt liv. Vi måste ha balans mellan t. ex. skolan och fritid, för att kunna utvecklas. Vi utvecklas hela tiden, lär oss nya saker mm. Universums utvecklas också hela tiden, tror jag. Stjärnor dör och nya föds. Hur skulle vi kunna vara en bit av kakan om vi inte tillhörde den?


Osynligt liv

Studier av roterande galaxer avslöjar att de har mycket större massa än vad man tidigare trodde. Den extra massan, känd som ”mörk materia”, är osynlig och dess natur är okänd. Mörk materia breder ut sig överallt i vintergatan och andra galaxer till stora ”glorior” runt galaxerna. Om livsformer byggdes upp av mörk materia skulle de vara osynliga och till och med kunna passera genom våra kroppar utan att vi märker det.

Denna teori verkan mest sannolik hittills, tycker jag, eftersom om denna livsform inte är synlig så då är det svårt att veta om den existerar som ett en livsform eller inte. Men jag tror ändå kanske att detta skulle kunna vara möjligt, eftersom man inte kan se det eller vet vad det egentligen är och består av verkar det omöjligt att veta. Ibland så kan man få för sig att något ”andligt” finns, det kanske skulle kunna vara en annan livsorganism som består av mörk materia. Man hör ibland berättelser om folk som har varit i något övergivet hus och att huset är hemsökt. Kanske kan denna organism ligga bakom detta? Men det är ett mysterium.

Forskare är inte överens om hur man skall definiera vad liv egentligen är. Några säger att en levande organism utnyttjar energi på ett organiserat sätt, har gränser och kan föröka sig. Att detta stämmer är inte alls kristallklart, i alla fall inte på jorden. Tänk om detta stämde, då skulle en låga vara levande för den använder ju energi, har gränser och förökar sig. Så därför tror inte jag att denna teori stämmer. Om ett levande väsen måste kunna föröka sig, så är ju inte mulan levande, eller?


Intelligent liv

Vad menas med intelligent liv? Det menas varelser som har en så hög teknisk utveckling att de kan ta emot och sända meddelanden med radiotelegrafi ut i världsrymden. Detta har vi kunnat i omkring 50 år. Förskare har kommit fram till att det finns intelligent liv kring var tiotusende av alla stjärnor i vintergatan, då så borde vi ju kunna ta kontakt någonstans. Men nu kommer en sak till:
Alla stjärnor har ju inte fötts sa samtidigt. Vintergatan är 10 miljarder år gammal, har man räknat ut. Jorden 4,6 miljarder år. Just nu finns det intelligenta varelser på jorden. Det tog alltså 4,6 miljarder år för livet att utvecklas. Det är rätt fantastiskt att vi lever nu!


Slutsats:

Jag tror i alla fall absolut att det finns liv någonstans ute i universum. Jag menar, universum är ju så oändligt stort att vi aldrig har, och förmodligen aldrig kommer att kunna utforska hela universum, det verkar aldrig ta slut. Vi vet inte alls så mycket om man tänker på hur oändligt stort allt är. Vi vet inte vad som finns i svarta hål, det kanske finns en civilisation där med intelligent liv som frodas, vem vet? Dragningskraften i ett svart hål är så stark att om man åker in där så kan man inte ta sig ut. Så vi på jorden kan omöjligt få reda på vad som finns där, i varje fall inte i detta årtusende.

Om vi skulle färdas så långt bort för att utforska allt det okända, ta reda på om det finns liv eller inte. Det skulle ta miljarder år, kanske hade jorden redan upphört innan man fått något svar. Vi har som sagt sänt ut radiovågor i rymden i omkring 50 år nu, ännu har vi inte fått något svar. Men man kan ju inte veta om det finns liv för det. För att våran mottagare måste skall kunna läsa av radiovågen, så måste mottagaren vara högt tekniskt utvecklad. En planet som nyligen har blivit till kan förstås inte läsa av radiovågen. Om vi ser på våran planet för några miljarder år sedan så såg det helt annorlunda ut. Jorden har en gång varit bebodd av dinosaurierna och dem kan ju inte tolka radiovågorna.

Om vi antar att en teknisk civilisation överlever 500 år, då tror man att i hela stora vintergatan men 200 000 000 stjärnor kan det finnas en civilisation som är lik vår och som är...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Finns det liv i universum?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-19

    bra uppsats, fast det låter so

  • Inactive member 2007-02-13

    Ganska bra, men fokusera mindr

  • Inactive member 2010-05-09

    Du har riktigt fel, det behövs inte alls syre för liv. Växter är ett bra exempel. De behöver inte syre, de behöver koldioxid. Däremot är vatten en livsviktig livskälla. Man ska inte utgå ifrån att liv ser ut som oss människor eller lever som oss.

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Finns det liv i universum?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4126 [2020-04-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×