Svenska Reportage

3 röster
15291 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
HÄR SKAPAS TANKAR KRING KAFFE

På två år har göteborgarna lyckas att utveckla en ny kaffekultur, och de har fått ett allmänt vardagsrum att umgås i. Sedan Espresso House invaderade vår stad har vi alla lyckats känna ”vibbarna” från internationellt kaffeliv. Vasastan, Centralstationen och varuhuset NK – några av stans medelpunkter – har alla fått varsitt café. Sara Fagrell är en av dem som tänker ”kaffe” varje dag. Hennes arbetsmiljö är fylld av kaffebönor och espressodrickande göteborgare, som upptäckt det nya tänkandet på Espresso House NK.


Klockan är 16.07 då jag möts av den ångande kaffelukten och den höga ljudnivån.
”EN CHICKEN SAMBAL KLAR!”, hör jag ropas ut från någon i personalen. Jag går fram till grabben bakom espressomaskinen. Ihärdigt gör han den ena kaffedrycken efter den andra, när jag avbryter honom. Han bemöter mig med ett leende och frågar om jag vill ha något att dricka medan jag väntar på Sara. Hon ska besvara mina frågor denna gråa eftermiddag.
Med en cappucino i handen glider jag ner i en av sofforna vid fönstret.

Allmänt vardagsrum på NK

”Här möts personer som vill glömma den trista vardagen och försvinna in i café tillvarons härliga atmosfär.”
Jag befinner mig på gatuplanet på NK. Här ligger sedan två år tillbaka caféet Espresso House och enligt artikeln i STIL, NK: s egna tidning, har det blivit ”göteborgarnas nya vardagsrum”. Här möts personer som vill glömma den trista vardagen och försvinna in i café tillvarons härliga atmosfär. Espresso House finns idag på tre olika ställen i Göteborg, och caféernas popularitet märks betydligt, inte minst på NK. Här är det som vanligt fullt med folk.

Känslan av lättnad sprider sig genast genom kroppen, då jag tar en klunk av min cappucino. Att döma av min omgivning är det inte bara jag som får den känslan. Alla runt omkring mig ser faktiskt ut att ha den där avslappnade känslan, som man bara får över en kopp rykande kaffe, på ett café där man trivs. Sara möter mig med ett leende, då hon slår sig ner framför mig. Med varsin kaffe i handen börjar vi intervjun.
Sara Fagrell är 24 år och har jobbat på Espresso House sedan oktober 2003. Hon har yrket barista och är också skiftledare på Espresso House, NK. Det innebär att hon kan hantverket bakom olika espresso- och mjölkbaserade drycker, samt att hon har hand om de olika beställningar som caféet gör. Hon medger att arbetet stundtals är mycket slitsamt, men den härliga stämningen mellan arbetskamraterna får henne lätt att glömma de onda fötterna och den värkande ryggen. Dessutom är hon en erfaren caféanställd, och hon ser hellre till arbetets positiva sidor än dess negativa. ”– Arbetet är mycket fritt och omväxlande”, säger hon och att det är ett åtta timmars jobb, fem dagar i veckan verkar inte röra henne alls. Däremot är hon tacksam över caféets behagliga öppettider. ”- Det är inte alla caféer som stänger senast klockan sju, det är en fördel som vi är tacksamma för. Speciellt på helgerna, då vi har som mest att göra, är det skönt att sluta vid fyra.”
Sara fick jobbet på Espresso House genom sin kontakt med en tidigare anställd. Hon fick tid för en intervju, vilket sedan ledde till en provanställning på sex månader.
Idag ser hon Espresso House NK som ett trendigt café som ständigt håller sig uppdaterat inom mode, musik och nya rätter. Gemensamt för alla Espresso House anser hon vara den höga kvalitén, på kaffe såväl som på råvaror, samt den positiva attityden hos personal liksom besökare. Något som tog henne lång tid att vänja sig vid var dock de höga priserna. Numera ser hon det som ett uppvägande mot den höga kvalitén. När jag frågar henne vad som skiljer Espresso House från andra caféer svarar hon det bästa är att de har en egen leverantör av kaffe. På så sätt vidhåller man kvalitén på det förstklassiga kaffet.
”- Espresso House är inte rädd för att utveckla och våga prova på nya saker, det innebär att det ständigt känns nytt och fräscht”, tillägger hon som en positiv olikhet.

Publik med höga ambitioner

”Här ser man, och här syns man. ”
När jag ser till publiken som drar sig hit för att avnjuta antingen en macchiato, espresso eller varför inte en Caesar sallad eller hallonscones, är de flesta klart medvetna var de befinner sig och varför. En trendmedveten person ser definitivt Espresso House som ett självklart alternativ bland stans många caféer. Här ser man, och här syns man.
”- Däremot är ålderskillnaden oerhört varierande och här finns något för alla”, framhäver Sara.
Min uppfattning som besökare är att Espresso House är en naturlig mötesplats för många. Här är en salig blandning av gymnasieungdomar, unga affärskvinnor, utländska äldre män och medelålders par som alla söker sig till ett café med rörelse och god kvalité. ”Fast det är klart, de unga ser nog miljön och läget som det mest tilltalande”, säger Sara.

Två sidor av samma mynt

När Charles och Elisabeth Asker startade det första Espresso House i Lund 1996 var deras affärsidé en centralt belägen ”coffeshop” med generösa öppettider, kompetent personal, trendbrytande inredning – och givetvis- förstklassigt kaffe. Så kan - och ska - även Espresso House NK sammanfattas, men att tro att det är den enda uppfattningen om caféet vore att blunda för en självklar sanning.
När jag bad en god vän att säga sin åsikt om Espresso House ansåg han det bokstavligt talat vara ett ”dåligt café med goda scones, som bara är till för småtjejer som vill visa upp sig för alla snygga killar”. Dessutom ville han tillägga att han säkerligen inte heller var ensam om den uppfattningen.
Därför kommer inte heller jag att bortse från att ljudnivån stundtals är öronbedövande, och att folk ibland verkar kunna göra vad som helst för att få en sittplats på de redan upptagna sätena. Dessutom verkar vissa besökare inte vara rädda för att skälla på de redan ”upptillöronen” stressade servitriserna, om något förargar dem. Givetvis, vill jag påpeka, att det inte alltid är såhär på Espresso House, men det skall inte förnekas att det förekommer, ofta. Fast då du äntligen lyckas att ta dig fram till kassan, efter att tålmodigt ha stått i den långa kön. Då du till slut har din rykande kaffe-latte i den ena handen och sconesen i den andra, och när du sent omsider har fått en sittplats mellan två häftigt diskuterande medelålderskvinnor och ett nyförälskat par, kan du andas ut. Det vill säga om du vågar. Gör du det kan jag dock försäkra dig om att du, på det underligaste sätt, lyckas att bli lugn. Ja, du hörde rätt, lugn! Hur det fungerar vet jag inte, men jag antar att det är som allt annat, med lite träning så går det.

Min goda vän, som obekymrat gav sitt öppenhjärtiga uttal om Espresso House NK, vet jag med säkerhet inte spenderat särskilt många timmar i den 172 kvadratmeter stora lokalen. Därför tror jag också att han inte riktigt har lärt sig att uppskatta Espresso House. Jag skulle vilja säga att det tar ett tag innan man vänjer sig vid Espresso House NK, precis som man måste vänja sig vid kaffe. Efter ett tag är du fast och du kan bara inte sluta att återkomma, det vill säga om du vågar ta steget fullt ut.
Vad gäller Sara kan hon tänka sig att fortsätta jobba på Espresso House i något år till. Hon gillar sitt arbete och känner att hon har fått utvecklas inom branschen, vilket i sin tur har lett till mer ansvar. ”- När man tilldelas nya uppgifter blir det genast mycket roligare”, säger hon med glädje i blicken. Däremot vill hon gärna att personalvården skall utvecklas ytterligare, eftersom café arbetet oftast är mycket mer fysiskt krävande än vad man tror. Företaget ger personalen rabatt på gymmet SATS, men det är också allt. Det ska täcka både framtida ryggbesvär och psykisk matthet. Även lönen skulle kunna utökas för att Espresso House skall få ett riktigt toppbetyg, säger Sara. Men å andra sidan har caféet många positiva motsvarigheter. Sara håller väl med om att Espresso House tillhör ett av stans 5 i topp caféer.
Personalen, som alla är runt 20-25 år, består av både killar och tjejer. De är glada och positiva ungdomar som samsas effektivt runt
den rykande espressomaskinen. Denna service ser jag som Espresso House starkaste sida. Att göra 10 olika perfekta kaffedrycker på en och sa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska Reportage

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-02-28

    tack så mycket det är mycket bra jobbat.

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Svenska Reportage
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4114 [2020-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×