Holland

5 röster
25561 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Holland är ett litet land till ytan men stort folkmängdsmässigt, 441 invånare per km2, alltså runt 15 miljoner invånare totalt. Det går ca 13 Holland på Sverige. Om Holland skulle ha samma folktäthet som Sverige skulle det ha funnits 700 000 holländare och om Sverige skulle ha samma folktäthet som Holland skulle det finnas 200 miljoner svenskar. Hollands huvudstad är Amsterdam, men ibland kan man också säga att Haag är en av huvudstäderna därför att där ligger riksdagen och kungafamiljen bor också där. holländarna själva diskuterar vilken som är huvudstaden. Holland är känt för sina blommor, Främst tulpaner, sina träskor och sina ostar. Den största blommsterauktionen ligger i Aalsmer och den är även hela världens största blommsterauktion. Holland har också en av världens största hamnar, Rotterdams hamn. Något som skiljer Holland från andra länder är att det är lagligt med bordeller. En annan sak som skiljer Holland från dom flesta andra länderna är att det är lagligt med droger, dom flesta vet redan att man kan köpa droger i vanliga affärer där, men dom allra tyngsta drogerna är olagliga där med. Holland har haft många kända konstnärer som t ex Hieronymous Boschs, Vincent van Goghs, Jan Vermeer, Frans Hals m.fl.

Holland ligger i nordvästra Europa. Landet omges av Tyskland Belgien och nordsjön. Hollands största mått är 360 x 257 km. Det är ett väldigt platt land förutom Limburg där det finns några kullar som är 92 meter över havsytan. Ungefär hälften av holland ligger under havsnivån. Det gör dom berömda vallarna nödvändiga för att man ska kunna bruka och bebo landet. Det bedrivs fortfarande återtagande av land från havet. Under det senaste århundradet har Hollands totala yta utvidgats med mer än 3000 kvadrat kilometer. Hollands huvudstad är Amsterdam, men man kan också säga att Haag är en huvudstad för där sitter riksdagen, och kungafamiljen bor där också. Holländarna själva diskuterar om vilken som är huvudstaden. Holland är ett litet land till ytan, det går ca 13 Holland på Sverige.

År 1953 inträffade en av Hollands värsta katastrofer då en vårflod och en storm knäckte fördämmnngarna i Zeeland och 1835 människor dog. För att detta inte skulle hända igen skapades deltaprojektet, För att blockera de sydvästliga floddeltana. Holland är Europas mest tätbefolkade land, men det är mycket väl organiserat. Den västra gruppen av städer som t ex Amsterdam, Haag och Rotterdam är några av de mest tätbefolkade stadsregionerna i världen. Samhällena ligger mycket tätt och det finn smycket cykel och motorvägar, mellan städerna ligger det jordbruk t ex åkrar och tamboskap. Klimatet är fuktigt eftersom att det ligger så nära vattnet. Somrarna är varma och på vintrarna kan det ibland bli is på kanalerna och snöa lite men oftast inte. Hollands främsta råvara är naturgas. Holland är känt för sina blommor, Främst tulpaner, sina träskor och sina ostar. Den största blommsterauktionen ligger i Aalsmer och den är även hela världens största blommsterauktion. Holland har också en av världens största hamnar, Rotterdams hamn.

Holland är en monarki. Dom har en drottning som heter Beatrix. Kungahuset ligger i Haag. Drottningen har ingen egentlig makt utan det är riksdagen som bestämmer allt precis som i Sverige. Holland har alltid varit en monarki. Och mycket framgångsrikt fast än att det är ett så litet land. Dom har haft många kolonier, vilket gör att landet har stort inflytande från andra länder. Det finns holländsk talande människor på fler ställen i världen där Holland har haft kolonier. Det har inte bara varit holländska kungafamiljer som härskat där utan även t ex spanska.

Hollands valuta är euron. Dom flesta invånarna i Holland har det bra ställt ekonomiskt sätt, även om det finns en del folk grupper, framförallt invandrare som lever i utkanten av stan som inte har det så bra och lever på gränsen till fattigdom.
Socialförsäkringssystemet i Holland är väl utbyggt, och dessutom har dom en statligt organiserad sjukvård som anses vara en av världens förnämsta.


Holland är ett väldigt tätbefolkat land, ca 441 invånare per km2, alltså runt 15 miljoner invånare totalt. Om Holland skulle ha samma folktäthet som Sverige skulle det ha funnits 700 000 holländare och om Sverige skulle ha samma folktäthet som Holland skulle det finnas 200 miljoner svenskar. Det är i Holland lagligt med droger, och som dom flesta redan vet så går det att köpa droger i vanliga affärer. Men det betyder inte att alla i Holland är höga eller röker på, utan mer tvärtom det är bara ca 5% av holländarna som tar droger. Dom tyngsta drogerna är olagliga även där. En till sak som är lite speciellt med Holland är att det är lagligt med bordeller. Det är inte direkt lagligt att vara prostituerad och gå om kring på gatorna och sälja sig, men bordeller anses inte lika ”farligt” och är därför lagligt.

Holländska är ett västgermanskt språk som talas av ca 25 miljoner människor. Förutom att vara nederländernas främsta språk talas det också i ett litet hörn av frankrike och i den norra halvan av Belgien. Holländska kan se ut som om en svensktalande skulle förstå det men när man hör någon tala det märker man att det inte är så lätt som man kan tro.

Det är lite svårt att skriva om Hollands religion eftersom dom har religionsfrihet precis som vi har i Sverige. Men den största religionen är kristendomen. Det finns många olika nationaliteter i Holland eftersom att det bor många från kolonierna där. Det finns ca 36,2% katoliker, 34,7% icke-religiösa, 26,4% protestanter, 1% hinduer och 1% muslimer.

För svenska släktforskare är Holland ett intressant land, många svenskar har under årens gång flyttat till Holland. Speciellt under 1600- och 1700-talen när Holland var ett stort handelscentrum med många förbindelser till östersjön, det kan man se i handelsdokument från Amsterdam.
Dom spanska kungarna härskade från år 1556 i Nederländerna som då bestod av nuvarande Holland och Belgien. Motsättningar som t ex kunde vara av religiös art ledde under år 1572 till uppror. Landet delades in i norra och södra nederländerna år 1579. De sju norra provinserna bildade år 1581 republiken förenta nederländerna som är ungefär nuvarande Holland. Det blev fred år 1648 samtidigt som westfaliska freden. Efter franska revolutionen fick Holland franskt inflytande.
Kungariket Holland bildades inte förrän år 1806. Holland kallas Holland efter en av provinserna, men det kan också heta nederländerna. Julius Cesar ”fann” nederländerna som då var bebott av de germanska stammarna nerviierna, friserna och bataverna. Fram till 1500-talet kallades nederländerna Belgien och Luxemburg för ”lågländerna”. Deras tidiga historia var tätt sammanlänkad. Runt 1500-talet fick nederländernas gränser sin nuvarande sträckning ungefär. År 1568 utbröt en revolt som leddes av prinsen Wilhelm av Oranien. Holland och dess allierade provinser blev år 1648 utstötta av spanjorerna. År 1688 bjöd det engelska parlamentet in Wilhelm av Oranien och Mary Stuart hans fru att regera i England. Wilhelm använde då nederländernas och Englands samlade resurser för att föra krig mot frankrike och Ludwig XIV, frankrikes regent. Nederländerna invaderades år 1795 av frankrike och Napoleon utsedde sin yngre bror Louis till kung. Holland var...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Holland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-02-18

    du har skrivit samma sak 2ggr

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Holland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4092 [2020-10-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×