Reportage om Falun med Kunskapsskolan

2 röster
11161 visningar
uppladdat: 2005-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Måndag den 15 november 2004 kl 07,45.

Nu sitter jag på bussen på väg till Falun med åttorna i Kunskapsskolan, Täby. Varje termin åker alla Kunskapsskolor upp till Falun eller Gamleby, måndag till fredag, för att ha alla praktiska ämnen, som man inte har i skolan, t.ex. slöjd, hemkunskap och bild. På bussen går tiden långsamt, alla är förväntansfulla och vill komma fram. Fyra timmar senare är vi framme i Falun.
- Nu ska vi bara vänta på att Kajsa kommer och säger när vi ska ha samlingsmöte, säger Madde som jag sitter bredvid på bussen. Kajsa är rektor över kunskapsgården, hon verkar vara en glad men ändå en sträng rektor. Kajsa är en ganska kort tjej med orange kort hår.

”Hej allesammans, det är kul att se er igen. Vi ska som vanligt ha välkoms möte i samlingssalen klockan 12,30. Ni får ha de så bra till dess!” hör vi efter ett tag Kajsa säga.

Alla börjar springa av bussen för att hinna först med att ta sina saker och springa upp på rummen. Det första jag ser när vi kommer av bussen är en underbar utsikt och andas in den underbart härliga luften. Det är ingen snö här heller, men Kajsa sa att de skulle bli snöstorm på torsdag.

Jag ska bo tillsammans med några från åttan. Madde går fram till sängen där jag får sova och säger att det blir min säng, rummen är stora och ganska kalla. fyra våningssängar, åtta garderober och fyra stolar med ett bord.
- Det är mysigare i gamla delen.
Vad är gamla delen? Det hann jag inte ens tänka innan Madde berättade.
- Vi bor i Sverigedelen nu, det är den tillbyggda delen. Du ska få se den gamla delen när vi går till samlingssalen.

Gamla delen är full av målningar på väggarna, medan Sverige delen bara är grå. Under varje målning står det namn och skola på den som gjort målningen.

På välkomtsmötet berättar Kajsa om reglerna och var man ska springa ut om det börjar brinna m.m.
- Vi har varit här fem gånger nu. Vi kan redan det här, det är därför det är ganska pratigt nu, berättar Madde lite skrattande. Madde är en glad och helmysig tjej, hon är egentligen 91:a, men hon verkar vara dubbelt så smart som jag. Det är minst sagt pratigt, jag tror det inte är någon som är tyst.

Direkt efter samlingsmötet är det dags för första lektionen. Hemkunskap är det för den delen åttor som jag är med. I hela hemkunskapssalen luktar de mat, åttorna ska laga olika grytor, den ena ser godare ut än den andra. Alla lektioner slutar klockan 16,00, precis innan 16,00 får alla som går i åttan och nian fylla i en blankett där man får kryssa i vilket mål man tycker man har uppnått. Så får man göra på varje lektion.
- Det är ganska svårt att motivera varför man fick den pisten. Min och Sofies mat och samarbete gick bra. Vi fick allt att flyta, allt blev klart i rätt tid, berättar Madde stolt. Det har gått bra ändå, det kan vara pinsamt också om jag kryssar i att jag t.ex .ska få MVG på något och läraren säger bara G.

På torsdagen blev det snöstorm, precis som Kajsa sagt. Den förmiddagen har den delen åttor jag är med utedag, d.v.s. att de får göra nästan vad de vill utomhus. Jag gick med Madde och några andra ner till Falun centrum. Det blåste upp snö i ansiktet hela tiden. När vi äntligen kom fram var vi alla som isbitar i ansiktet. Vi gick till McDonalds och köpte oboy, vi kände hur benen började få tillbaka känseln och hur torrt ansiktet var. När vi satt inne på McDonalds kom vi snabbt överens om att vi skulle ta bussen tillbaka till gården sen. Vi tittade lite i centrum, köpte godis och gick till bussen. När vi kom tillbaka till gården var det bara att äta och gå till No:n.

- Maten här i Falun är mycket godare än i skolan. Man känner sig ganska hemma här när man kan äta sig mätt. Det är inte ofta man kan göra det i skolan hemma, suckar Madde. Men NO:n är bra, det finns så bra redskap och hjälpmedel för att ha NO här. Jag är ganska bra på NO, så det är ju fördel för mig att få visa upp vad jag kan.

Veckan springer bara iväg. Innan någon vet ordet av har hela veckan gått och det är dags att åka hem till det vanliga livet igen.
- Nu är det bara ett halvår kvar till nästa Falun resa, säger Madde lite surt på väg hem i bus...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reportage om Falun med Kunskapsskolan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-14]   Reportage om Falun med Kunskapsskolan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3999 [2020-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×