Sjukdomen ALS

1 röster
12834 visningar
uppladdat: 2005-04-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att gör ett arbete om sjukdomen ALS för att jag nyligen läste ut boken Tisdagar med Morrie av Mitch Albom. Det är en verklighets baserad historia som handlar om en professor som drabbas av sjukdomen ALS. Och i samband med det får han kontakt igen med en av sina favoritelever. Jag tyckte det lät intressant och när vi fick i uppgift att skriva en uppsats så tog jag tillfället i akt och bestämde mig för att skriva om ALS. Det är en ganska ovanlig sjukdom, den drabbar bara ca 20 personer på en miljon. Men den är mycket allvarlig och den leder undantagslöst till döden.


Fakta

ALS betyder Amyotrophic Lateral Sclerosis. Som många medicinska termer kommer det från latinet.
A - utan
Myo - muskel
Trophic - näring
Lateral - sida (på ryggmärgen)
Sclerosis - ärrbildning

ALS beskrevs i medicinsk litteratur för första gången 1869 av den Franska neurologen Jean-Martin Charcot. ALS innebär att de motoriska nervcellerna i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgens yttre del skadas och till slut förstörs och ersätts av bindvävnad. Bindvävnad är en slags ärrvävnad som byggs upp om man får ett sår någonstans. Men hemskt nog så är ens intelligens och medvetande hela tiden oberörda av sjukdomen, vilket innebär att man hela tiden vet vad som händer omkring en. Man skulle inte kunna göra det man ville, men man skulle hela tiden veta vad som försiggår.

Om jag skulle förklara ALS för ett barn så skulle jag nog uttrycka det som att kroppen inte längre är förmögen att/ kan inte längre gå dit man vill eller bära det man vill bära. Till slut kan man bara ligga i sängen, för man kan inte röra på kroppen. Symptom på ALS kan vara väldigt varierande, oftast så verkar man bara bli lite klumpig, man snubblar och tappar saker. Men det kan också vara att man får svårt att kontrollera sina muskler, svårt att tala, svälja och andas. Andra symptom kan vara kronisk trötthet, muskelryckningar och kramper

Vad som orsakar ALS vet man inte. Det är inte smittsamt. I 5 % av fallen så är det ärftligt, en person får det för att båda föräldrarna har haft sjukdomen i sin släkt, men det är knappast orsaken till alla fall. Det har diskuterats om det skulle vara virus, förgiftning med tungmetaller eller brist på spårämnen men man har ännu inte kunnat bevisa att det är det som orsaken till ALS.

Den största gruppen som får ALS är män mellan 50 och 70 år. Det är ungefär 20 personer som drabbas/ 1 miljon invånare per år. Det innebär att ungefär 200 personer i Sverige insjuknar varje år. Två av tre av de som drabbas är män, men kvinnor kan också få sjukdomen. Och ibland kan betydligt yngre människor få sjukdomen. 20-30-åringar har fått diagnosen ALS, och till och med så unga människor som 12 har fått ALS. Detta betyder att ALS kan drabba i stort sett vem som helst när som helts, och i vilken ålder som helst.

Att ställa diagnosen ALS tar vanligtvis veckor eller månader. Många av symptomen liknar andra nervsjukdomar. Att diagnosticera ALS är en process bestående av uteslutning av andra sjukdomar vilket ofta tar lång tid.

Medicinering av sjukdomen för att stoppa den finns inte, men det finns en utprovad medicin, Rilutek, som hjälper till att hålla den tillbaka så att den inte drar lika snabbt fram. Annars finns det finns många studier och forskning på gång för att hitta någon substans som kan stoppa sjukdomen. Bland annat vid Umeå Universitetssjukhus. Vitaminer och oxidanter tas av många ALS patienter i ett försök att sakta ner sjukdomen.De behöver även behöver många stödinsatser. Det kan gälla gymnastik- och träningsprogram, hjälpmedel för dagligt liv och förflyttningar, anpassning av arbetsplats och bostad, kostråd, kommunikationsträning och direkta vårdinsatser.

Vid de största sjukhusen finns särskilda vårdlag som har till uppgift att tillgodose olika vårdbehov och samordna hjälpinsatser för den enskilde patienten. Hur fort sjukdomen far fram är ytterst olika för de drabbade, 50% av de drabbade dör inom 18 månader efter diagnosen, men ca. 20% lever fem år efter beskedet och 10% lever längre än 10 år. Men sjukdomen kan dra så snabbt fram som endast 6 månader också. ALS-sjuka människor lider inte, de dör ofta stillsamt i sömnen, med nära och kära.
ALS är vanligen känd i USA som Lou Gehrig’s sjukdom. Det är på grund av att den berömda basebollspelaren, Lou Gehrig, dog av denna sjukdom 1941. Lou Gehrig spelade för New York Yankees och var en av de bästa basebollspelarna någonsin. Han fick ALS 1939 då han var 38 år.

Andra kända personer som fått ALS är nyhetsankaret Ulla-Carin Lindquist som gjorde en dokumentär om sin sjukdom och dog kort efter att den visats på tv. Morrie Schwartz som var socioligiprofessor i Massachusetts, USA blev känd först efter sin död för att en gammal elev, Mitch Albom, såg ett program om honom och tog upp kontakten igen. Sedan efter Morries död skrev han en bok om sin gamla favorit lärare. Boken heter Tisdagar med Morrie. I England benämns sjukdomen MND, Motor Neuron Disease. I Frankrike kallas ALS för Maladie de Charcot (Charcot:s sjukdom).


Sammanfattning

ALS beskrevs i medicinsk litteratur för första gången 1869 av den Franska neurologen Jean-Martin Charcot. ALS innebär att de motoriska nervcellerna i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgens yttre del skadas och till slut förstörs och ersätts av bindvävnad. Andra symptom kan vara kronisk trötthet, muskelryckningar och kramper

Vad som orsakar ALS vet man inte. Den största gruppen som får ALS är män mellan 50 och 70 år. Men 20-30-åringar har också fått diagnosen ALS, och till och med så unga människor som 12 har drabbats. Att ställa diagnosen till sjukdomen tar vanligtvis veckor eller månader.
Medicinering av sjukdomen för att stoppa den finns inte, men det finns en utprovad medicin, Rilutek, som hjälper till att hålla den tillbaka så att den inte drar lika snabbt fram. Vit...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sjukdomen ALS

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-10]   Sjukdomen ALS
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3909 [2020-07-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×