Jehovas Vittnen

6 röster
23201 visningar
uppladdat: 2005-04-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förord

Gud, Maktgirig?

Gud skapade oss människor för att ta hand om djuren och om jorden som vi står på. Vi skulle vara kärleksfulla och omtänksamma och bara rent av älska varandra. Men det blev ett fel... ett enormt misstag som förstörde allt.

Gud skapade Adam och Eva dom sattes i paradiset, det skulle då vara hans trädgård. Dom var dumma, inte fysiskt men psykiskt. Gud hade försätt dom med varsin kropp och en känsla av att dom skulle föröka sig och dom skulle älska varandra och allt och alla dom skapade.
Men dom fick inget förstånd. Dom tänkte inte logiskt för att gud försedde dom inte med en hjärna. Gud ville ha makt över dessa människor, han ville att dom skulle styras av honom. Dom skulle lyda hans minsta vink och han visst att dom skulle inte göra detta om dom försattes med förstånd.

Gud ville att världen skulle vara vacker och alla skulle ta hand om varandra och han förstod att om dom bara kom till gjorde med känslan ”ta hand om alla och älska alla.” så skulle det aldrig bli några krig, för dom skulle inte ha förstånd nog att förstå varför dom skulle bråka.


Men någonting gick fel...

Ormen i paradiset lurade Eva att äta ett äpple ur kunskapens träd. Hon fick ett sinne, en personlighet och ett förstånd. Hon sa åt Adam att också äta ett och eftersom hans älskade Eva bad honom om detta så var det ju självklart att han skulle uppfylla hennes önskan.
Han åt, då stod allt klart för dom att dom hade blivit lurade av Gud. Dom stod mittemot varandra i denna trädgård helt nakna och med den enda uppgiften att föröka sig och älska varandra. Dom ville ha mer, dom fick mänskliga sinnen, dom blev giriga. Då Gud förstått sitt misstag så skickade han dom till jorden och lämnade dem åt sitt öde.
Ett öde som skulle medföra krig, hot, våld och död... (mystisk musik i bakgrunden)

Kort om vittnena

Medlemmar i Jehovas vittnen är inga helgon, även fast dom försöker så gott det går. Det är helt vanliga människor som felar och gör misstag precis som vi andra, bara det att dom har som livs mål att försöka följa bibeln medan dom felar.


Jehovas Vittnen, Vilka är de?

Jehovas vittnen är en organisation med många medlemmar runt om i världen. Själva ordet Jehovas vittnen kommer från att Jehova är guds namn- vilket senare har förekommit i biben. Det är Jehovas vittnen som själva ändrat Guds namn från Jahve till Jehova. De flesta forskare och bibelskrivare föredrar att skriva Jahve i sina texter. Att dom kallar sig vittnen beror på att dom liksom vittnen i rättssalar svurit att tala sanning.

Jehovas Vittnen blir då alltså Guds sanning eller Gud´s vittnen. (dom ser sig alltså utsända från Gud för att dom tror att dom sprider hans vilja.)

Det sägs i bibeln att gud hade vittnen som försvarade hans vilja redan på Jesu tid, man kan ju egentligen säga att Jesus var Guds vitte eftersom att han lär folk efter bibeln och lär folk efter Guds vilja.


Jehovas Vittnen, Inte en kyrka?

Jehovas Vittnen vill inte kalla sig för en frikyrka. Anledningen för detta är att dom ändrar bibeln. Dom har i stort sätt en egen bibel, och många av deras åsikter i den bibeln skulle dom bli dödade för i den medeltida kyrkan.

Dom har idéer som att Jesus inte hängde på ett kors utan på en påle. Och att jesus egentligen var Guds ängel Mikael.

Att dom inte vill kalla sig för en frikyrka beror även på att de anser att kyrkor är maktgiriga och allt som vill ha makt som politiker, presidenter och kungar är besatta av satan.

Men Jehova själva dom vill inte ha någon makt, dom är helt oberoende av att ha makt men dom är säkra på att det är dom som tillhör de utvalda.

Inte ens deras samlingssal kallas för en kyrka utan den kallas för Rikets sal, där sitter dom inte bara och ber utan det är där dom lägger upp taktik för hur dom ska kunna få fler intresserade av deras församling och av Gud.


Kortfattat vad Jehovas Vittnen tror på

Jehovas Vittnen tror på en Gud, en allsmäktig Gud. Den guden skapade oss och det fanns ett syfte med det han gjorde. De tror att allt som händer har ett syfte. Att vi skapade TV-apparater eller att just människan skulle bli det farligaste på jorden det har ett syfte.

Då fanns det till och med ett syfte med att vi får gå i skolan mitt i slakthusområdet!
Men det är inte Guds syfte att vi ska förstå allt, det är därför det inträffar så många saker som ingen kan förklara. Vi vet inte hur människokroppen fungerar i detalj, vi har bara antaganden och teorier om hur den är uppbyggd och hur den fungerar. Dom menar att varje gång någonting händer, en krasch ett dödsfall eller att någon ser något övernaturligt så är det Guds syfte.


Dop

En annan sak som skiljer Jehovas vittnen från övriga kyrkor är att dom bara har vuxendop. Man får inte bli döpt som spädbarn utan man måste själv ha accepterat sin gudstro och man måste själv vilja vara med i Jehovas Vittnen. För att vara med i Jehovas vittnen så måste man vara i sina sinnesfulla bruk. Man måste man ha gjort massa saker innan man får bli döpt, man måste ha läst om sin gudstro, man måste ha varit ute och knackat dörr ett tag man ska även ha varit på ett möte Rikets sal där alla i församlingen är speciellt uppmärksammade på den nye medlemmen. Först efter detta så accepteras man som en riktig församlingsmedlem.


Hur en Troende lever

Att leva som medlem i Jehovas innebär att man ska följa bibeln så gott som bokstavligt, alltså in i detalj. Det uppmuntras inte att Jobba eller att plugga, om man behöver pengar så ska man bara tjäna så mycket att man lagom överlever, man ska istället offra all sin energi och tid åt att knacka dörr. Att vara ett barn i Jehovas eller ett barn till någon som är med i Jehovas är inte alltid så lätt. Man får inte gå på stora folksamlingar eller göra saker som tillhör högtiderna, vilket innefattar att man inte går på kalas, firar påsk, jul, midsommar eller övriga högtider.

Anledningen till att medlemmarna inte firar födelsedagar är att gud inte gillar det. Bibeln påpekar detta två gånger då Farao och Herodes firade födelsedagar, det hela slutade med blodbad.

Dom deltar självklart inte heller i krig, (firar man inte födelsedagar så kan man ju nästan räkna ut att dom inte deltar i krig.) anledningen till att dom inte gör det är att det framkommer i bibeln ”den som griper ett svärd ska även dödas med svärd.”

Jehovas Vittnen är även emot all form av nationalism och gör därför inte värnplikt eller firar svenska flaggans dag.

Att skilja sig eller ha utomäktenskapliga förbindelser är totalt oacceptabelt, man blir ögonblickligen utesluten ur församlingen.


De Utvalda

Jehovas säger att gud vill att det ska vara 144000 utvalda, detta förekommer i bibeln, idag finns det ca 8000 stycken, man känner inom sig själv att man är en utvald. Det är bara dom som är utvalda som får ta emot nattvarden. Man har chansen att ta emot nattvarden en gång om året, och detta i Åminnelsen som infaller under den judiska påsken detta är den enda högtid som dom i Jehovas vittnen firar för dom anser att alla andra högtider är till största del hedniska. Tar man emot nattvarden så erkänner man då att man anser att man är en utvald. I många av rikets salar står därför nattvarden orörd.


Att knacka dörr

Anledningen till varför man knackar dörr är för att sprida läran om gud och för att försöka få folk intresserade av Jehovas Vitten. Sen att dom har med sig böcker som dom försöker sälja, det är bara en tillfällighet. Dom pratar ofta om aktuella saker med personen som öppnar dörren, är det en förälder så diskuteras det ofta om våldet och sexet på tv. Och ja, saker som kan få folk att bli intresserade av Jehovas Vittnen, det går kort sagt ut på att manipulera. Hur man knackar dörr lär man sig i Rikets sal (deras samlingsplats.)


Evig trohet

Jehovas starka syn på vad som händer vid otrohet, sexuellt brukande och skillsmässa medför så klart problem. Namnet Jehovas Vittnen är bara, precis som alla andra församlingar ett smeknamn för: ”vi har grova sexuella böjelser” jag menar, det här med att man inte får ha sex utanför äktenskap eller innan äktenskap, det gör folk frustrerade.
Det här är ungefär som att ha sex på en badstrand, på en balkong eller på ett annat ställe där man kan bli upptäckt. Man har inte sex på stranden för att man plötsligt blev så kåt att man bara måste, nej. Då kan man lika väl gå in i en hiss (vilket också är ganska kinky.) eller gå hem till någon.
Anledningen till att man gör det på stranden är för att det är ett offentligt ställe! Man kan bli påkommen när som helst och vad händer då? Det är det som är själva tjusningen.. tanken på vad som händer om man blir påkommen.

Det är av samma anledning som man har sex inom en församling också.
Man vet att om någon säger något till fel person så kan man utan problem bli utesluten ur församlingen, det är den spänningen som lockar. Sen är det ju ganska intressant att ha makt över folk. Om man tex är ledaren för en sekt (tex Knutby) så kan man ju kolla sin makt genom att manipulera någon/några eller alla. Se på Helge Fosmo, utan problem så kunde han manipulera en hel församling, han fick folk att döda andra, han satte på barnflickan. BARNFLICKAN i tvättstugan medan tvättmaskinerna var på. För att han lurade sin fru att elpriserna var lägre då, och det här är ju säkert inte det sjukaste inom församlingarna. Det här är bara det dom kommit på, det här är bara det poliserna vet. Men det finns värre det kan jag ju garanterad, Rikets sal.. ja, just det ja... helt osyldigt, eller hur?
Det finns många barn som har berättat om att dom blivit utsatta för övergrepp av folk från just Jehovas Vittnen, (det enda som saknas det är bevis.)

Men anledningen till att inte fler barn eller människor anmäler övergrepp det är att dom förmodligen har någon form av relation till någon i Jehova, och den personen den vill så klart inte bli utesluten så han/hon tystar ju ner den här stackars människan som blir utsatt för övergreppen.
Det kanske låter krångligt, och lite för udda för att vara sant, men detta händer, kanske inte i varje församling men i många församlingar.

För att sedan sluta prata om församlingar i allmänhet så börjar jag pladdra på om Jehovas igen… 2003 så anmälde en kille på 26 år att han i flera år blivit utsatt för övergrepp av en man och en kvinna Jehovas Vittnen, han var själv medlem i församlingen och anledningen till att han inte sagt något var att han var rädd för att bli utesluten ur församlingen. Nu gick han då (äntligen) till polisen. (det här pratade dom om på tv för några år sedan.) Då detta blev offentligt så började församlingsmedlemmarna ta avstånd från honom och innan hade han avråtts från att offentliggöra detta. Han sa i en intervju att han förväntade sig att det bara var en tidsfråga innan han skulle bli avstängd från församlingen.

Detta låter för mig helt sjukt,en man som blivit utnyttjad av två ur Jehovas Vittnen, varför var det hans fel? Varför blev han utesluten?


Ett troget vittne

För att vara ett troget vittne så ska man vara aktivt verksam i församlingen 12 timmer varje månad. Annars anses man som ”omogen” och man är inte redo att ta emot gud. Man framställer hur mycket man jobbat varje vecka på ett papper som sedan skickas in till församlingen och varje år så skickas en samanställning på alla församlingsmedlemmars arbete till ett huvudkontor i New York.


Livet efter döden.

Dessa människor tror att både kroppen och stjälen dör samtidigt. (alltså tror dom inte att stjälen åker upp till himlen) dessa ligger i vila till den yttersta dagen (domedagen) då de båda ska ställas inför Jesus och han ska döma vad som ska hända med dom. Däremot ska de utvalda ha en garanterad plats i Guds rike.


Världen har blivit sämre

Enligt Jehovas Vittnens tro har det blivit ”sämre” på jorden de senaste åren. Detta beror på att år 1914 så krönte Jehova (gud) Jesus till kung. Direkt då kronan sattes på Jesus huvud drog djävulen igång (bokstavligt) Djävulen hoppade upp ur helvettet och började bit för bit förstöra jorden, han fick människorna på jorden besatta av honom och för var dag som går så närmar sig jorden slutet. Då kan man ju fråga sig, varför krönte Gud Jesus till kung då? Visste inte gud vad som skulle hända? Vet inte gud allt? Är det då inte guds fel att det blir sämre på jorden?


Att bli Utstött ur en församling

det är inte så svårt att bli utstött ur en församling, Jehova har väldigt strikta regler och minsta snedsteg kan innebära uteslutning ur församlingen.

Saker som kan leda till utstötning är:
sexuella brukanden utanför äktenskap eller innan äktenskap, onani eller om man är homosexuell om man tar emot blod. Om man är någon sorts tjuv, man ljuger eller är oärlig i tex affärer, man lär ut fel om gud eller om församlingen. Man får inte heller göra uppror inom församlingen.

Då man blir utesluten hålls ett så kallat förhör av församlings ledaren, han/hon frågar ut och om anklagelserna mot personen i fråga st...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jehovas Vittnen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-03-13

  återigen...massa fakta som abs

 • Inactive member 2007-05-10

  Mycket fel fakta! Om du nu ä

 • Inactive member 2007-12-18

  Ta reda på fakta till nästa ar

 • Inactive member 2008-03-22

  Ojj så mycket fel fakta du har

 • Inactive member 2009-04-27

  Välldigt mycket fel fakta, jag tycker inte att texten är skriven från en neutral ståndpunkt, vilket den borde vara!

 • Ibag Ibag 2018-09-04

  Fel. Jehovas vittnen har inte bara vuxendop. En 11 åring kan vara döpt om denna känna sig "mogen" Är man vuxen och mogen när man är elva år gammal? Visst är det barndop. När dessa stackare kommer i tonåren och ångrar sig så börjar helvetet för dem. http://fritanke.se/att-vaxa-upp-i-jehovas-vitt. Läs och begrunda. Jag har vart i detta helvete i 45 år. Nu är jag fri för jag blev utslängt p g a att jag var berusad i min egen lägenhet två gånger 2014, 2015 enligt 1 kor 5:11. Det räckte för uteslutning. Den som uteslöt mig heter Daniel Duch bor i Helsingborg på Södertäljegatan 30B. Exigo Försäljnings AB och DDU AB omsätter 10 000 000 kr på aktiespekulationer. Han har två BMW bilar, ett hus till. Han är girig men blir inte utesluten för hans äldste kompisar skyddar honom. Läs 1 kor 5:11

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-09]   Jehovas Vittnen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3874 [2020-07-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×