Spanska matkulturen

9 röster
18325 visningar
uppladdat: 2005-04-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Spanjorerna älskar matlagning och måltider. De är mycket stolta över sitt kök, som är mycket enkel men läcker. De väljer färska ingredienser och värmer dem mycket enkelt. Man kan säga att från köket kommer alltid doften av olivolja och vitlök.
Från havet vid Spaniens gränser får man mycket fisk och skaldjur, vars användning har religionen tillåtit i hundratals år. I svala bergsjöar finns fullt med värdefiskar som smakar deliciösa.
”Spanjorer äter massor av skaldjur” säger den gastronomiska akademins medlem Gonzalo Alfonso Sol de Liaño. ”Det höjer på priserna och har kredit till import av skaldjur. Numera kan man inte vara säker om de är färska eller inte. Det lönar sig inte att äta skaldjur i Madrid, vart man kan laga rätterna av frysta skaldjuri stället för färska. Men städerna på Spaniens nordkust är säkra platser för vänner av skaldjur.”

En turist som bara känner till solsträndernas restauranger får en ganska fattig bild av det spanska köket. Grillbiff och franska potäter är inte ursprungliga spanska maträtter utan de har kommit med turismen. Det finns mycket svin och fårkött i Spanien. En berömd spansk skinka ”Jamon serrano” är torkat i bergen. Så finns det också Chorizo som är en mycket berömd spansk korv.
Traditionella spanjorer har inte glömt den torkade fisken, bacalao, fast det finns mycket färskt fisk. Torkad fisk är så känt i de nordliga delen av Spanien, att ungefär varje kock har en egen version av den. Skillnader kan man upptäcka också i andra rätter. En rätt med samma namn kan ha tusentals olika smak beroende på vem lagat den.
I Valencia odlar man ris. Det finns många läckra rätter baserat på ris. Den mest kända är så klart paella. I de bästa resturanger lagar man den på levande eld. I Spanien kan man också bekanta sig med doftande grönsaksstuvningar.
Andalusianska köket är känt för gyllenfärgade och krispiga maträtt, fritos, som friteras med olivolja. Gazpacho, den bekanta och fräscha soppan, som man äter kall, kommer också från Andalucia.
Torger, hallar och stora markettar är intressanta platser för turister. Det finns oändlig många olika slags fiskar ock skaldjur som man aldrig ser här i norden. Det finns också mycket vilddjur till salu. Spanjorer är vana vid att äta kons inälvor ellä fårens hjärna. Kryddornas och örternas doft tävlar med doften av färska frukter och grönsaker.
Madrid är kulinaristens Mekka. Där kan man bäst bekanta sig med lokala specialiteter. På restaurangens meny finns det gaflar. Mängden av dem anger restaurangens klass.

Tapas
Barens långa och höga bord är fullt med deliciösa saltiga smårätter, tapas. Kunden beställer ett glas vin och tar till sig några tapas. I många platser berättar man själv hur mycket...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Spanska matkulturen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-06]   Spanska matkulturen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3847 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×