Coca Cola

5 röster
18942 visningar
uppladdat: 2005-04-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det var i slutet på 1800-talet i USA som ”The Coca-Cola Company” bildades. Coca Cola säljs i länder över hela världen, närmare bestämt i ca 200 länder. The Coca-Cola Company producerar inte bara drycken Coca-Cola, utan även Fanta, Sprite, Tab X-tra, San Sao, Seagrams, Bonaqua, Nestea, Powerade och MER. Det var apotekaren John Styth Pemberton som tillverkade det första Coca-Cola koncentratet. Det koncentratet kom sen ut den 8 maj år 1886 i Atlanta, Georgia. Men han stod inte som ägare för koncentratet så länge, år 1887 sålde han det till Asa Chandler för 1200 dollar (ca 11000 svenska kronor). Coca-Cola drycken kom dock inte till Sverige förrän 1953, då hade den redan funnits i USA på marknaden i ca 60 år. Cocan fanns på tyska marknaden sen 1929, så det var svenska marknaden som var sen. Anledningen till att Colan inte kom till Sverige förrän 1953 var p.g.a. att den innehöll fosfor och koffein.

Det första decenniet såldes läsken bara i ”konturflaskan”, man fick alltså inte drycken i glas eller mugg när man beställde drickan, inte ens på resturanger. Läsken såldes i konturflaskor fram till 60- talet, sen kom aluminiumbrukarna. Några år senare fanns det så man kunde få drycken serverad i glas eller mugg som då fylldes på genom resturangens maskiner med dricka i. De andra olika flaskorna som Coca Cola serveras i, bl a plastflaskor, har man kommit på nu senare.

Först när Coca Colan kom till Sverige va den omtalad och efterfrågad, där fanns ju folk som druckit och andra som smugglat in från Tyskland och andra länder. Som mest har 6 olika bryggerier tillverkat Coca Cola, men allt efter åren gick så blev det bara färre och färre. Idag är det endast ett bryggeri som tillverkar drycken, Pripps. Ända fram till 1996 tillverkade Pripps Coca Cola, The Coca-Cola Company bröt avtalet och byggde en egen anläggning där dom tillverkade Cocan. Anläggningen ligger i Jordbro i Haninge kommun, som ligger en bit utanför Stockholm. Coca Cola har även kontor i Malmö, Göteborg och Umeå.

Produktionsanläggningen i Haninge invigdes av statsminister Göran Persson den 1 september 1998 som idag är en av Europas modernaste dryckesanläggningar. Man producerar dryck och produkter som endast säljs på den svenska marknaden i Haninge, man hanterar även returförpackningar av glas, plast och aluminium där.

The Coca Cola Company äger ett eget marknadsföringsbolag i alla länder som bara sköter marknadsföringen i det landet. De sysslar bl a med att komma på nya filmer, koncept och reklamkampanjer. Coca Colas marknadsföringsbolag här i Sverige heter ”Coca- Cola Nordic Region Sweden”.

Dessa kvalitetskrav uppfyller produktionsanläggningen i Haninge:

- Anläggningen byggdes på gammal industrimark, av hänsyn till miljön
- Det finns en räls som är indragen på området för att underlätta tågtransporter
- 97,9 % av källsortering går till återvinning, är betydligt mycket högre än de
andra nordiska länderna
- Anläggningen sköter även all returhantering och arbetar med maximal återvinning och återanvändning
- I anläggningens laboratorium görs regelbundna kvalitetskontroller flera gånger per dag

(Ovanstående har medvetet tagit nästintill ordagrant från http://www.coca-cola.se . Ville inte att svaren skulle missuppfattas.)

Idag kan man säga att det är ganska svårt att hitta någon på jordens yta som inte vet vad Coca Cola är. Den är världsberömd än idag, har vatt det de senaste 100 åren och kommer förmodligen att vara de några 100 år till. Coca Cola behöver inte vara speciellt orolig tror jag att bli utkonkurrerad av te x Dr Pepper eller Pepsi. Coca Cola är ett dominerande företag på läskmarknaden och tror att det kommer fortsätta vara så.

Coca Colans utveckling kommer nog inte vara så negativ. Den kommer nog mest att vara positiv om man kollar på hur stor efterfrågan är och hur populär den är. Men i och för sej, om alla andra läskproducerande företag ger upp kriget om att bli de dominerande företaget resulterar ju det att Coca Cola kommer att bli monopol. Då kommer priserna att höjas ordentligt och Cocan kommer att bli mycket dyrare. Vem vill köpa en läsk som är dyr?SNABBA FAKTA

Varje dag serveras mer än en biljon produkter från Coca Cola. Coca Cola har räknat ut att det blir 14.000 serveringer i sekunden, då en servering är 25 cl.

The Coca Col...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Coca Cola

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-28

    Vad menas med"Det tillverkas

  • Inactive member 2013-04-28

    Varför inte Pepsi?

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-05]   Coca Cola
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3840 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×