Nordens kristande

3836 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kristendommen nådde norden från tre håll. Från norra tyskland kom den franske munken Ansgar på 800-talet för att förkunna sverige och danmark med kristendommen. Hans verksamhet fick knappast något bestående resultat. I slutet av 900-talet och i början av det förljande århundrade sändes missionärer från de brittiska öarna till Norden och uppstod det en tävla mellan de tyska och engelska missionen. Missioen västerifrån underlättades ac det danska nordsjöväldet årtiondena kring 1000.
Från öster försökte den grekiska-ortodoxa kyrkan via ryssland vinna instef i Norden. Då den omfattande handeln österut avtog vid vikingatidens slut, upphörde också missionsverksamheten österifrån. Istället knöts de nordiska länderna till det kristna västlandet.

Det kristna missionen riktade sig till hövdingar och kungar. Oftast följde folket sina ledare och lät döpa sig, men ibland måste hänsynslösa tas till för att tvinga undersåtarna att anta den nya tron. Kungarna gav kyrkan friheten att sprida det kristna budskapet och utnyttjade samtidigt kyrkans orginisation för att utvidga sin makt. 100talet kan man säga att sverige blev kristet, innan trodde man på asagudarna.

Jag tycket att det är en mycket intressant händelse för nordens historia. Det var också då som sverige fick god kontakt med dem andra europesiska länderna. Man ser ju spår från denna tiden idag, varje dag. Folk som bär kors, kyrkor med mera. Den störrsta skillnaden tycker jag är ju att kyrkan nu förtiden inte är så sträng som innan, och innan hade den makt, dagens kyrkor har inte så stort makt. Varför kyrkan inte har lika stor makt idag som förr? Vet inte riktigt, men skulle nog gissa på att folk idag inte tycker att kyrkan har något med politik att göra. I andra länder som saudiarabien och iran, där lagstif...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nordens kristande

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Nordens kristande
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3793 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×