På västfronten intet nytt

6126 visningar
uppladdat: 2005-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: Erich Maria Remarque

Den nittonåriga Paul Bäumer är trots sin ringa ålder, en veteran i skyttegravskriget vid gränsen mellan Tyskland och Frankrike. Första världskriget har pågått under en längre tid och Paul och hans kamrater kastas mellan hopp och förtvivlan, när de avancerar framåt och erövrar Franks mark för att sedan åter tryckas tillbaka till grundpositionen.

Kamrater skjuts ihjäl och nya rekryter anländer till fronten, dessa grips av skyttegravssjukan. De bara sitter i ett hörn, helt tyst, med tom blick, bara andas och känner rädsla. Många rekryter dör innan dom ens krök ett hårstrå på en allierad soldat.

Efter två veckor framme vid fronten skiftas Pauls kompani av mot ett annat kompani under två veckor. Paul och hans vänner Kropp, Tjaden, Müller och Kat letar rätt på proviant när de kommer till lägret bakom fronten, genom att korrumpera sig med kokarna och slakta olika djur som finns i trakten. Efter två veckor skickas kompaniet tillbaks in i helvetet, där granatnedslagen vaggar en till söms. Där en veteran kan höra vilken kaliber det är på granaten som kommer att slå ned.

Permission, det värsta som kan hända för en soldat i krig. Paul får en veckas permission, en vecka som bara gör honom fundersam över vad han egentligen krigar för, och emot. Hans hemstad är sönderbombad, men hans familj bor kvar där. Hans mamma är allvarligt sjuk, men vill inte visa det för sin son. När Paul kommer till fronten nästa gång så är han mer uppriven än tidigare.

Författaren skriver själv på baksidan av boken att han inte vill anklaga någon utan bara försöka berätta om den generation som förstördes under kriget, även de som undkom granaterna. Jag tyckte att Remarque hade inriktat sig lite väl mycket på soldaternas mjuka känslor istället för att berätta mer om krigshandlingarna och lägga dom parallellt med vad politikerna beslutar o s v.

Jag tycker att boken inte var läsvärd, den har enligt mig fått för bra kritik. Boken har även rekonstruerats i film version. Jag tror att personer som vill läsa om hur en soldat hade det inombords under första ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: På västfronten intet nytt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-24]   På västfronten intet nytt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3762 [2020-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×