Grabben i graven bredvid

10 röster
42891 visningar
uppladdat: 2005-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Grabben i graven bredvid” är skriven av Katarina Mazetti. Den är utgiven av Alfabeta bokförlag och utkom 1999. Genren på boken är en blandning av kärlek och drama.

Huvudpersonerna i boken är en gårdsägare och en stadsbo som är högre utbildad. De träffades på en kyrkogård sittandes bredvid varandra på en parkbänk. Hon är alltid klädd i strikta bleka färger, medn han är klädd i vanliga arbetskläder. Han bor och arbetar på familjegården utanför staden och hon bor och arbetar i staden. Gårdsägaren åker varje gång han varit på kyrkogården direkt hem och mjölkar och fodrar alla djuren.

Det finns två huvudpersoner i boken: Benny bor ensam på sina föräldrars gård, fyra mil utanför staden. Han arbetar långa dagspass och är inte speciellt ”finkänslig”. Desireé Wallin är utbildad bibliotekarie och bor ensam i sin lägenhet, då hennes man gått bort i en olycka. Bipersoner är bl.a. Bengt-Göran som är en gammal vän till Benny som bor i byn och gift med Violet som tar hand om det mesta i hemmet. Örjan är Desireé´s bortgångne man.

Benny är en karl som håller fast vid sina åsikter även om han får motargument av någon. Han tänker på att bygga ut och reparera gården, men han gör aldrig slag i saken. När han träffar Desireé så fattar han tycke för henne efter ett tag. Humöret är det inget fel på, tills han retar sig på något. När han var fyra gammal så förlorade han två fingrar i vedkapen. Gården som han äger heter Rönngården och ligger fyra mil utanför staden. Benny umgås inte med så många vänner eftersom han alltid arbetar. Han är 36 år gammal.

Desireé är den barnlösa änkan som har hand om barnavdelningen i biblioteket. Hon är lite ”fin i kanten” och klär sig alltid i beiga och ljusa färger. Hon är 35 år gammal och bor mitt i stan. Hon umgås med många av sina vänner. Hon har en kollega som heter Märta som hon är mycket god vän med.

Benny och Desireé hamnar ibland i konflikter. En speciell händelse i boken är när hon hittar Bennys gamla skolbetyg. Hon tycker att det är vansinne att arbeta hemma på gården eftersom han som sämst hade fyror i två ämnen. Han reagerar givetvis mycket starkt på det eftersom han själv valt att stanna kvar och arbeta hemma på gården. Han föräldrar tvingade inte honom att stanna hemma och arbeta.

Handlingen utspelar sig i slutet av 90-taletm eftersom de pratar om EU. Boken utspelar sig under ca. ett år, för det är två jular under tiden som boken utspelar sig. Händelserna kommer i kronologisk följd, dock med enstaka tillbakablickar. Miljön i boken varvas mellan den lantliga miljön hemma hos Benny och stadsmiljön hemma ho Desireé. Hemma hos Benny är det allmänt ostädat och den mesta inredningen är kvar från hans morföräldrar tid, ex. kylen är från 50-talet. I Desoreé´s lägenhet är allt prydligt, ljust och städat. Bokhyllorna är fulla med böcker och hon har ett par par stycken, fast det är klart det är ju ganska så självklart eftersom hon är bibliotekarie. Varannat kapitel är det Benny som berättar, nästa är det Desireé.

Buskapet i boken är att alla inte passar ihop och att alla inte kan allt. Man måste stå på sig om man verkligen vill eller tror något.

Jag gillar den episoden i boken när Benny tar initiativet att göra om i sitt rum och han känner det som att Desireé kränker honom när hon inte tycker att det var fint.

”Å! Fredag – då är det provmjölkning och kontrollassistenten kommer. Faan! Faan! Fann!” (Sid.49) Jag tycker om detta stycket därför att det är just såna saker som gör att man inte alltid hinner med så mycket. Man känner igen sig.

Språket i boken är mycket vardagligt, särskilt från Benny. Boken är skriven med talspråk, och lätt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Grabben i graven bredvid

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2008-05-15

  jag hade läst Grabben i graven

 • Inactive member 2009-04-16

  va bra

 • Inactive member 2012-05-26

  Kan någon berätta till mig vad vill författaren säga med sin text?

 • Inactive member 2015-09-28

  tack så mycket

 • Inactive member 2015-09-28

  Det var fantastisk recension! Tack för det.

 • Mina Niazi 2019-11-02

  Kam nån säga till mig att vad kommer och hända med Desiree och Beny i slutet?

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-24]   Grabben i graven bredvid
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3757 [2020-07-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×