Gulfkriget

3 röster
21348 visningar
uppladdat: 2001-01-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Saddam Hussein
Efter en lång tids politisk oro, kom 1968 en militärkupp, som skulle spela stor roll för hela världen. Den följdes nämligen av att Saddam Hussein utsågs till vice ordförande i Iraks revolutionsråd och fick ansvaret för den interna säkerheten. Sedan dröjde det inte längre än till början av 70-talet, innan han blev landets mäktigaste man. Saddam var maktgalen, och nöjde sig inte med det. För att öka sin makt ytterligare genomförde Saddam en del fundamentalistiska reformer, nationaliserade oljan som innebar enorma ekonomiska intäkter. En rejäl utrensning av statsapparaten såg även till att ingen kunde hota hans ledande ställning i landet.
Han såg även till att han framställdes som en gud. Under kriget mot Iran under 80-talet fanns överallt målningar på honom stora som höghus, och ur TV:n strömmade den i västvärden kallade ”saddam-sången”:

Åh Saddam, vår segerrike;
Åh Saddam, vår älskade;
Du bär nationens gryning mellan dina ögon…
Åh Saddam, allting är gott hos dig.
Allah, Allah, vi är glada;
Saddam kastar ljus över våra dagar…


Grymhet
Saddams inhumana grymhet framstår tydligt när faktum står klart för att han gasbombat sin egen befolkning. Den kurdiska befolkningen i staden Halabja hade enligt Saddams regim inte rätt till överlevnad.

Orsaker
Det finns flera tänkbara orsaker till kriget, både historiska, geografiska, politiska, psykologiska och ekonomiska. Har följer några av dem som antagligen tyngde mest.

 Ur ett historiskt perspektiv har Irak alltid anset att Kuwait ska tillhöra dem. Det var nämligen britterna som efter de Ottomanska rikets fall drog gränserna, och de blev då onaturliga vilket gör det upplagt för konflikter.
 I kriget mot Iran lyckades Irak inte, som de hade velat, komma ur sitt geografiskt instängda läge. De ville nå ut bättre till Persiska viken, och när inte kriget mot Iran gav dem det, kunde erövring av Kuwait lösa deras problem.
 Ett övertagande av Kuwait skulle innebära större makt. Irak skulle bli något av mellanösterns stormakt, som antagligen är Saddams högsta dröm. Saddams planer var nog inte att efter att ha övertagit Kuwait vara nöjd. Saddam hade antagligen större ambitioner än så, att precis som Hitler överta land efter land. Saudiarabien hade inte smakar illa i Saddams mun, när han då hade kontrollerat nästan hälften av världens olja och därmed priserna. Detta hade gjort Saddam till en mycket mäktig man.
 Iraks befolkning lever mycket fattigt, somliga till och med svälter. Motsatsen är Kuwait, som är ett mycket mindre och rikare land. Det är blev därför lätt för regimen i Irak att propagera folket med att Kuwait profiterar på Irak. Faktum är att Saddam har en personlig förmögenhet på två miljarder dollar och äger 50 palats runt om i landet.
 Under kriget mot Iran hade Irak skuldsatt sig hårt, främst till Kuwait. Kuwait var den lösning Saddam såg på problemet. Genom Kuwaits enorma oljetillgångar hade Saddam tänkt sig lösa landets ekonomiska problem. Detta anses av många som det främsta och avgörande skälet.


Anfall
Saddam hade flertalet gånger tidigare hotat omvärlden, men ingen hade riktigt tagit dem på alvar. Så natten till den 2 augusti år 90, invaderade irakiska trupper Kuwait. De hade en överlägsen armé, Irak uppskattades vid överfallet till att ha världens fjärde starkaste. Det dröjde sedan inte länge innan FN:s säkerhetsråd sammanträde och genast underkände Iraks agerande. Kravet var omedelbar reträtt, men Irak fortsatte sin operation.

Krig
Oron för krig började sprida sig och satte hela världsekonomin i gungning. FN tillät alla medlemsländer att sätta in alla tänkbara medel för att skydda Kuwait från Iraks styrkor. En intensiv flygoffensiv började, främst från USA som för övrigt hade sitt hangarfartyg i medelhavet strax norr om Israel. Man kan fråga sig varför alltid De allierade med den amerikanske generalen Norman Schwarzkopf som befälhavare var överlägsna i luften. De slog ut större delen av Iraks baser inom kort.
Saddam hade bedömt det lätt att tvinga västdemokratier till att inte hindra Irak genom att använde vissa fega metoder. De trodde han skulle få de allierade på fall. Här är några:

 Använde utländska gisslan som han placerade ut vid militära mål, så de inte skulle bli bombade.
 Han hotade med ”vapen som skulle slå världen med häpnad” och förgöra Israel totalt. Genom det hoppades han att USA inte skulle våga slå mot Irak med för hårda hanskar.
 Han utropade att han med hjälp av terrorister skulle föra krig mot de allierade genom att bomba vid civila mål som t.ex. tunnelbanor och köpcentrum.
 Att ödelägga allt i Kuwait om han inte fick var ifred. De irakiska styrkorna fick också i slutet av kriget beordring till att tända eld på Kuwaits oljekällor.

Men Saddam underskattade västvärden, och när han märkt det borde han dragit sig tillbaka. Då hade Irak inte behövt fått så stora förluster, och hade även sluppit många av de in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gulfkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-20]   Gulfkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=374 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×