Edgar Allan Poe

68 röster
44531 visningar
uppladdat: 2005-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Amerikanen Edgar Allan Poe är antagligen romantikens mest betydande och uppskattade skräckromantiska författare. Dessutom är han den författare som brukar kallas för skräckromantikens fader. Han var även först med att skriva detektivberättelser. Med en närmare titt på hans liv kan man förstå att det inte var speciellt konstigt att han började skriva mörka och dystra texter. Hans liv kantades från födseln 1809 till hans död 40 år senare av död och tragedier.

När Edgar var 2 år gammal dog hans mamma Eliza Poe av en infektionssjukdom. Lille Edgar blev då, tillsammans med sina två syskon, föräldralös eftersom att deras pappa några år tidigare lämnat familjen.
Edgar hamnade i fosterfamilj hos paret John och Fanny Allan. John var en hårt arbetande man, och Fanny var mycket vänlig men hade ofta dålig hälsa. När Edgar var 6 år gammal flyttade familjen till England på grund av Johns arbete. Fanny var vid den här tiden väldigt sjuk, därför skickades Edgar till en internatskola där hans stannade i 5 olyckliga år. Därefter flyttade familjen tillbaka till USA och hemstaden Richmond, Virginia. Nu började det gå bättre i skolan och Edgar upptäckte sin talang för att uttrycka sig i skrift. Han började skriva både poesi och vers. Vid 14 års ålder fick han sin första kärlek; en skolkamrats 30 åriga mamma. Men hon var nedstämd och deprimerad, blev sinnessjuk och dog 1 år senare. Edgar blev förkrossad, vände sig inåt, blev bitter och var sedan under en tid ständigt på dåligt humör.

Som 17 åring började Edgar på universitet i Virginia. Där gick det mycket bra för honom, men John betalade bara för 1 år och Edgar fick flytta hem igen. Edgar och John grälade ofta och tillslut flyttade Edgar till Boston. Där gav han ut en diktsamling och gick med i armén där han stannade i 2 år. Under den här tiden dog Fanny efter att ha varit sjuk en lång tid. Edgars liv blev rörigt igen, han blev avskedad från armén och beslutade sig för att flytta till sin faster i Baltimore. Där återförenades han med sin storebror Henry, men lyckan blev inte långvarig. 6 månader senare söp Henry ihjäl sig.

När Edgar var 22 år skrev han sin första novell; ”Meteengerstein” och började få lite uppmärksamhet. Ett tag senare vann han pris för en annan novell; ”MS found in a bottle”. Men skrivandet gav dåligt med pengar och dessutom dog fosterpappan John 2 år senare, så Edgar bestämde sig för att prova något nytt och började jobba på en tidning. Det gick bra och han avancerade snabbt och blev tillslut redaktör på tidningen. I samma veva förälskade han sig i sin 13 åriga kusin Virginia, Edgar själv var 26 år då de gifte sig.

Efter ett par år lämnade Edgar tidningen för att satsa mer helhjärtat på skrivningen. 1838 färdigställde han sin enda roman; ”The narrative of Arthur Gordon Pym ”.
Under kommande år flyttade familjen runt en del, bl.a. till New York och Philadelphia. Edgar hade alkoholproblem och ekonomin var ansträngd då han tog jobb på flera olika tidningar, men aldrig stannade länge på samma ställe. Han fortsatte med skrivandet och släppte den berömda och hyllade novellen ”Huset Ushers undergång”. På tidningarna han jobbade för recenserade han själv sina noveller och gav dem lysande kritik, allt för att få mer berömmelse och uppmärksamhet. 1840 skrev han novellen ”Morden på Rue Morgue” som brukar kallas tidernas första riktiga deckarhistoria.
1842 insjuknade Virginia i tuberkulos, 19 år gammal. Edgar blev fullständigt förkrossad och supandet trappades upp under flera år då hennes hälsa pendlade fram och tillbaka. På grund av det kraftiga drickandet gick hans drömmar om att starta en egen tidning förlorade, men Edgar började bli allt mer berömd och skrev klassiska noveller som ”Det skvallrande hjärtat” och ”Den svarta katten”. På våren i Januari år 1845 skrev han ”Korpen” och den berömmelse han så länge drömt om var ett faktum. Edgar var ett stort fan av Charles Dickens alla verk och de träffades för att byta åsikter och diskutera.

Men Virginias tillstånd försämrades och 1847 dog hon i tuberkulos, 25 år gammal. Efter detta gick allt utför och Edgar blev själv som karaktärerna i sina noveller och dikter; deprimerad, dyster, fördömd, eländig, sjuk. Han gjorde vissa försök till att hitta nya kvinnor, men det gick inget vidare.
1849 hittades han i ett eländigt skick utanför en lokal. Han fördes till sjukhus där han yrade och hallucinerade i tre dagar innan utropade ”God bless my poor soul” och dog.


Huset Ushers Undergång

1839 skrev Poe sitt stor mästerverk Huset Ushers Undergång. Det är en symbolladdad och logisk novell som är en av världshistoriens mest betydande.
Den är full av undertoner och dubbelmeningar, men samtidigt är den en rak och effektiv skräckhistoria som kan göra, och har gjort, många människor mörkrädda.
Novellen har även påverkat många andra konstnärer, och det finns dirigenter som har försökt göra både symfonier och operor av den.
Huset Ushers undergång följer, precis som Poes övriga noveller, dramaturgikurvan. Han bygger med stor skicklighet metodiskt upp en stämning och mystik, där varje liten del passar perfekt in i sammanhanget. Novellen är även omtalad för att den börjar och slutar på precis...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Edgar Allan Poe

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-11

    bra skit'

  • Inactive member 2013-04-06

    Vad fick du för betyg ? Behöver verkligen fixa detta arbetet bra och behöver sammankoppla en bok med edgar Allan poe tror du detta arbetet funkar för det?

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-23]   Edgar Allan Poe
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3734 [2020-01-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×