Israel-Palestina

4 röster
26473 visningar
uppladdat: 2005-02-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
ISRAEL – PALESTINA
- Ett evigt problem…
… Om ingen löser det!


Innehållsförteckning

Inledning 3
Vi ska ta upp detta… 3
Fakta om länderna plus karta 4
Konflikten mellan Israel Palestina… 5
Religionerna 6
Befrielseorganisationer och motstånds…6
PLO… 7
Hamas 7
Befolkningen – (Palestinierna) 7
(Israelerna) 8
Intervju med Nader 9
Klimatet 10
Naturtillgångar 10
Hur VI tror man kan lösa detta enorma10
Slutsats 11
Källförteckning 12Inledning:

VI, har jobbat dessa veckor med ett arbete, som egentligen har inget slut… än. Men ju mer vi började att arbete med det, ju mer frågor hade vi, varför sådan orättvisa… Varför är det som det är idag? Ju, för ingen, ingen vågar ta tag i saken och försöka en gång för alla att lösa det… MEN RÄTTVIST! Där kommer det svåra in… Det ska vi försöka ändra på… även om vi inte lyckas lös det till 100 %, så vill vi att ni ska ha så mycket för kunskap, så att ni kan ta ställning senare i livet, för eller emot. Dessutom ska vi vara så mycket som möjligt vara subjektiva, men det är en konstig situation, och vi hoppas ni har förstålelse för det!

Vi ska ta upp i detta i vårt arbete:

• Fakta om ”länderna” – Kort
• Hur började konflikten mellan Israel – Palestina? (Efter WW2)
• Hur har befolkningen det?
Skillnader mellan rika och fattiga, vattenbrist, levnadsförhållandena mm.
• Hur är klimatet där?
Försvårar det Levnadsförhållandena?
• Vilka Naturtillgångar har Israel…
• Hur ser det ut Geografiskt?
Är det bergigt?/Hur påverkar det folket?
Finns det mycket odlingsbar jord?
• Vilka religioner tror befolkningen på… är det ett av skälen att dem hatar varandra så mycket idag?
• Vilka större organisationer finns det? T ex. Plo…
• Intervju med en Palestinier… (Nader)
• Dessutom ska vi tänka till ordentligt, finns det någon ”realistisk lösning”?
Som är så rättvis som möjligt!
Israel

Officiellt språk Hebreiska
Huvudstad Jerusalem, ej erkänt internationellt
President Moshe Katsav
Premiär minister Ariel Sharon
Area 20,770 km2
Vatten ca av arean 2%
Befolkning 6 800 000
Befolkningstäthet 327/km2
Självständighetsdag 14 maj, 1948
Valuta Shekel
Tidszon UTC +2/+3
Födelsetal 18.45/ 1000 inv.
Dödstal 6.19/ 1000 inv.


Västbanken /// Gaza (saknar uppg. till Palestina, landet finns ej)

Yta: 5800 km2 /360Km2
Invånare: 2,2 miljoner invånare. (2002) / 1,3 milj.
Städer: Betlehem och Ramallah
Språk: Arabiska och lite Hebreiska
Födelsetal 33.21/1000 inv. och 40.62/1000 inv.
Dödstal 4.07/1000 inv. och 3.95/1000 inv.

Konflikten: Hur började den? Och när?

Efter andra världskriget så förändrades synen på Judar, efter att ha hatat dem och förföljt många år, så kände dem flesta att man var tvungen att göra något som skulle ”gottgöra” dem, vilket är självklart omöjligt efter vad som hade hänt efter och före Adolf Hitler. Judarna utgjorde redan innan andra världskriget 1/3 av befolkningen i Palestina, från 13% till 33% på ca 60 år!
Dom hade ännu inte utropats till en stat, för då styrdes Palestina av FN, och var ett FN mandat. Men 1948, så hände det som inte fick hända (p g a hur det ser ut idag), Israel utropas som en stat. Nästan alla länder förutom dem Arabiska länderna erkänner dem. Palestinierna hade skapat allianser med bl.a.: Egypten, Irak, Syrien, Transjordanien och Libanon.

Dessa styrkor vågade inte göra större motstånd när dem leddes av FN, men nu när Israelerna hade utropas som ledare så anföll dem direkt.
Men Israel klarade av detta ”lätt”, och till och med tog dem 77% av dåvarande Palestina. Vapenstilleståndet hölls av FN, men det var inte så lyckat i början, pga. Eftersom två FN- medlemmar mördats: Bunche och Svensken Folke, av Israeliska terrorister. Under denna förhandling försvann FN: s styre över Jerusalem och den östra delen styrdes nu av Jordanien och den västra delen av Israel.
Dessa förhandlingar som nu slöts, innebar att palestinierna, nu i sitt nederlag 1948 inte längre fick vara med i politiska och diplomatiska förhandlingar om Palestinafrågan. Deras avsedda stat fick de inte heller, utan den delades upp mellan Israel, Jordanien och Egypten. Ilska och vrede väcktes bland folket, de hade inte bara förlorat sitt styre, de 2/3 av palestinierna hade gjorts till flyktingar, det vill säga 726 000! De bodde på israelisk mark och var tvungna att fly från sina hem. Den resterande tredjedelen hamnade under antingen jordansk styre (280 000) eller egyptisk styre (190 000). Denna palestinska flyktingfråga förblev olöst och gjorde att Palestina - Israel relationen förstördes ännu mer. Men också deras uppfattningar om vilken religion är den ”rätta”, bidrog med nästan mer än 50 %, som bidrog till deras hat.

Israels majoritet är judar. Judarna tror också som muslimerna på en GUD, dem omskärs också, och dem äter inte griskött. Hur kan folk som har en så liknande religion hata varandra så mycket då?

Inte lätt att svara på. Men ända rimliga svaret är att det gäller marken där dem lever på, floderna dem dricker ur och jordbruksfälten dem matar sin befolkning med! Och givetvis också att den ena parten säger att Gud har gett dem landet och den andra att dem inte kan köra bort dem så från deras land, för att dem bodde ju där många år också!

Religionerna

Som jag nämnde innan så tror Judarna på en Gud, äter inte griskött, och omskärs, dessutom har dem haft genom tiderna några samma profeter, t ex Abraham etc. Judarnas heligaste skrift är Toran, till stor del är det gamla testamentet, Judarna tror inte att Jesus har levt eller dödats, dem tror att det var en bedragare, och dem grundar den teorin på att om han hade kommit så hade det varit fred överallt etc. Men det var det inte…
Ortodoxa Judar (renläriga) blandar inte mjölk med kött, inte vid matlagningen, inte i diskmaskinen och inte blandar dem ihop tallrikarna…

Muslimer tror på Allah den Allsmäktige och dyrkar bara honom, muslimernas ”viktigaste” profet är Muhammed. Muslimer måste be 5 ggr om dagen. Muslimerna firar inte som bekant inte Jul, men däremot har dem ”Bajram” (Bosniska), och den kommer direkt efter fastan som varar i 29-30 dagar. När det är fasta får man varken dricka äta eller röka efter solnedgången… Detta var bara lite kortfattat om dessa två stora religioner som kanske inte skiljer så mycket i grunden men som ni kan se ju ”högre upp” man kommer ju olika blir det! Och där kan hatet ligga också!


Befrielse organisationer och motståndsgrupper

Innan vi börjar med denna ”punkt”, så vill vi bara säga att vi stödjer inget som har med självbombare, Hamas eller PLO att göra. Vi tycker att det är fel, även om dem har inte har det som behövs för att det ska gå ”rätt” till, så tycker vi att det är helt FEL. Det finns andra sätt, man behöver inte använda vapen, gäller båda parterna, Gud har gett oss talförmågan och att kunna lyssna, varför inte använda dem!

PLO - (Palestine Liberation Organization)

Palestinierna konstaterade att det var lönlöst att försöka låta andra alltså de arabiska grannländerna lösa konflikten åt dem. Palestinierna organiserade sig och 1969 bildades Palestinian Liberation Organization, en gemensam befrielserörelse med nationalistiska al - Fatah rörelsen som den tyngsta medlemmen.
Ledaren hette Yasser Arafat, som dog 2004, av någon sorts inre blödningar. PLO utför själbombs attacker mot bussar, höghus och bl.a. civila människor också.

Hamas
Hamas, en förkortning av Harakat al-Muqawamah al-Islamiyya, är en islamistisk palestinsk motståndsrörelse (terrororganisation). Ordet "Hamas" betyder även entusiasm på arabiska. Den väpnade grenen av Hamas kallas Izz al-Din al-Qassam Barigaderna.
Organisationes långsiktiga mål är att utplåna staten Israel, på kort sikt är målet att driva ut Israel från Gaza och Västbanken. Grundades 1987 som en militant gren av sunnifundamentalistiska organisationen Muslimska brödraskapet.
Rörelsen bedriver social verksamhet som skolor, moskéer och sjukvård, men utför även terrordåd mot israeliska militären och civila. Grundaren och ledaren schejk Ahmad Yassin dödades 22 mars 2004.
Den nye Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi utsattes för ett israeliskt helikopteranfall i Gaza på kvällen 17 april 2004. Al-Rantissi avled av de skador han ådrog sig vid attacken.
En ny ledare har usetts, men hans namn har av säkerhetsskäl inte avslöjats.
Dessa två ”terroristgrupper” är mycket hatade av resten av världen (förutom i vissa arabländer), för deras hänsynslösa attacker mot civila och byggnader dem har sprängt. Dem använder sig oftast av självbombare, vilket är det enda dem klarar av ekonomiskt, men givetvis helt fel…

Befolkningen – Hur har dem det? Vilka problem stöter dem på varje dag…
Palestinierna

Den palestinska befolkningen, i alla fall majoriteten lever ett så kallat ”mycket fattigt liv”, dessutom var dem tvungna att överge sina hem, grannar, och odlingsbar mark osv. Tänk er hur dem kände sig, efter denna hemska upplevelse, och just där skapades hatet för judarna, från Muslims sida (tror vi). Befolkningen i den palestinska delen måste dessutom anpassa sina behov av livsmedel, för det råder ”utegångsförbud” efter en viss tid, Ibland händer det också att ”utegångsförbudet” varar upp till en vecka! Människorna måste köpa in stora mängder bröd, mjölk och vatten för säkerhetsskull…

Men om man trotsar ”utegångsförbudet”, kan det leda till och med till döden… Det finns många kända sådana fall, där t ex Pappan i familjen var tvungen att gå ut för att köpa livsmedel, och blivit skjuten helt oskyldig, för lite mat för sina barn och sin fru…

Dessutom har dem vattenbrist, och måste gå långt för att hitta vatten, och bära hem det…
All värdens sötvatten är ca 2-3 % drickbart vatten, och ca 70% är fruset runt polerna, som ni förstår som blir det ett mycket stort problem i framtiden… Hur man ska lösa detta är än så länge oklart, vissa menar att man ska ta saltvatten och rena det, men det är givetvis för dyrt!
Eller så kommer vattnet att vara förorenat, innan vattnet tar slut…


Befolkningen lever under svåra förhållanden, och klimatet gör det inte mycket lättare… Som vi kommer till lite senare…
Dessutom lever dem i stor skräck och osäkerhet, dem vet inte om dem lever i deras hus i morgon och morgonen efter det osv. för dem är rädda att någon ska ta deras hus (som så många har drabbats av) , dessutom har man inte råd att satsa eller kan för den stora diskrimineringen, och ju med det så kan inte landet utvecklas om inte folket gör det…!

Många människor skulle inte klara av detta…
Men människorna tvingas till dessa problem nästan varje dag i västbanken och Gaza med mera…

Israelerna (Forts. från förra sidan…)

Israelerna har det också mycket svårt, för att dem är alltid rädda, om det kommer en självbombare eller inte. Dem är rädda att låta deras barn gå till köpcentret med en kompis osv. Dessutom är attackerna väldigt brutala, och där skapas nog också hat mot palestinier (tror vi) och mot alla muslimer. Detta är ett väldigt stort hinder, när man ska försöka lösa den…(Självbombare)
Visst Israelerna lever kanske lite lyxigare än Palestinier, men problemet med vatten kvarstår och är ett framtida hot!

Intervju med Nader (Palestinier)

Vad tycker du om situationen där nere?

- Jag tycker att det är mycket svårt att avgöra vem som har rätt, som palestinier tycker jag att vi har rätt men det tycker inte dem…
– Dem menar att Gud har gett dem landet… Medan vi har levt där länge…

Jag tycker att något borde göras, men vad vet jag inte för tillfället…

Kan du berätta något om hur folket har det och hur fungerar ”utegångsförbudet”?

– Folket har det väldigt fattigt, dem som har en affär, och är lite ”rika” kan känna upp emot 10-20 dollar per dag (60-120 kr/dag). Visst deras standard är mycket läge, men dem har det ändå mycket fattigt! Om man ska jämföra rika och fattiga i ”Palestina” så kan man nästan inte, för att det finns inte rika i Palestina, bara fattiga människor, och skillnader mellan Palestinier och Israeler är lika stor som mellan USA och ett land i Afrika!

- Dessutom lever människorna där i stor skräck, och är rädda att bli anklagade för saker dem inte gjort. Dessutom så finns det ett så kallat ”utegångsförbud”, när militären ”tror” att det finns en risk för attentat och sånt. Trotsar man utegångsförbudet, så kan det leda till döden. Men befolkningen har inte alltid så mycket pengar att dem kan köpa in större mängder livsmedel, för att räcka en hel vecka, och måste då trotsa utegångsförbudet, vilket medför risken att bli dödad…
Dessutom saknar befolkningen i ”Palestina” och i Israel rent vatten, vilket medför dessutom ett problem till på ”hyllan”. Dessutom vill jag tillägga att ockupationen, som Israel driver är vidrig och omänsklig! För man kan inte
bara komma och ta någon annans mark, hus och land, det ända man har kvar är minen…

Hur tror du att man ska kunna lösa denna konflikt?

Ja, självklart vill jag som mina landsmän, få vårt land…som var vårt länge…
Men jag tror det är nästan helt omöjligt, utan dem får nog komma på ett sätt att dela landet på något vis…
Man brukar ju säga: ”När det inte finns regn, så går det bra med snö också…”

Klimatet!
Klimatet i Israel är i generellt sett subtropisk, med en begränsad nederbörd till de kalla månaderna.
I januari är medeltemperaturen 9° C i Jerusalem, och 14° C i Tel Aviv-Jaffa.
I juli är medeltemperaturen 23° C i Jerusalem och 27° C i Tel Aviv-Jaffa. Nederbörden är minimalt uppdelat i variationer från 1015 mm i Galilee och 541mm i Tel Aviv-Jaffa.

Naturtillgångar!
Tidigare känt som ett land med mjölk och honung från bibeln. De delar som nuförtiden tillhör Israel är inte odlingsbar. Israel har både mineraler och jordbrukande resurser.
Geografiska experter har indikerat att mineralerna i Negev innehåller följande: koppar, järn, fosfat, granit mm.
Jordbrukande resurser: Potatis, vattenmeloner, avokados, och boskap.
De exporterar och importerar med USA, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Japan och Schweiz.
Export: Maskiner och maskindelar, diamanter, kemikaliska produkter(frukter och grönsaker)
Import: Maskiner och maskindelar, bilar och ojämna diamanter.


Hur VI tror man kan lösa detta enorma problem… om man kan det…

Först och främst bör ledarna för dessa två ”länder” samlas, och börja diskutera saken, utan att bli irriterade. Senare om det inte funkar så tycker vi att dem stora ledarna från: FN, EU och USA, ska samarbeta och göra något liknande som dem gjorde i Bosnien (även om alla parterna inte var nöjda).
Vi menar att klyva landet i två delar, två nationer, och därefter bygga ”broar” mellan dem. För detta kan inte fortsätta… För många människor har redan dödats, mördats och ”exploderat”, för att alla har blundat för det…

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Israel-Palestina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-01-25

    Hejfår jag trycka ut din u

  • Inactive member 2008-03-20

    visst

  • Inactive member 2014-07-21

    Känns detta igen,,,,,,,,, Råttbekämpning som bygger på barnbegränsning, inte dödande gift, provas nu i New Yorks tunnelbana. Det handlar inte om att utrota råttorna utan bara att de blir färre - ett visst råttbestånd kan nämligen vara till nytta.

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-16]   Israel-Palestina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3712 [2021-05-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×