Han hette jan

2 röster
9025 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Författare: Irina Korschunow
Antal sidor: 143
Bokförlag: Tidens

Handling:
Boken handlar om en tysktjej som heter Regine Markens. Regine gömmer sig i boken, nu i en vindskammare på henningsgården i Steinberg. Under tiden på vindskammaren i väntan på att andravärlds kriget ska ta slut, så berättar hon om hur det var innan allt detta hände och om sitt förhållande med en polsk kille. Vilket ha lett till att hon är där hon är just nu. I väntan på sin kära polska pojkvän Jan.

Åsikter om boken:
Jag tycker att boken var ganska bra, eftersom jag fick känslan av hur det kändes för henne att älska en under människa som tyskar skulle egentligen hata, och hur det var för henne att hela tiden ha rädslan att någon skulle få reda på deras förhållanden vilket dom till slut fick reda på. Karaktärerna har hon gjort bra man märkte direkt vem som var på den tyska sidan och vem som var den goda sidan.
Det som var dålig med boken var att den var lite rörigt, man hade kunnat strukturera det lite bättre. Så att man förstod om det handlade om det som hände under hennes barndom, eller det som hände under 1: a världskriget eller 2: a världskriget och det som hon berättar nu i vindskammaren. Jag ger boken 3 stjärnor utav 5.

Hur stämmer boken överens med verklig fakta?

1. ”Undermänniskor judar, polacker, ryssar - allihopa, undermänniskor. ”S .17

När vi har läst om 2: a världskriget så har det fram kommit tydligt att
Hitler ansågs att den ariska rasen var mer överlägsnare än andra raser, vilket gjorde så att folk också gjorde det. Det framkommer också i boken.

2. ”Polacker som hade någonting ihop det med tyska flickor hamnade i koncentrationsläger, eller också blev de hängda utan rättegång, helt enkelt upphängda.” S .26

Som man ser i den här meningen så är det förbjudet att tyskar har någonting med undermänniskor att göra, om dom nu bara står bredvid dom så ansågs man ”smutsigt” vilket också framställer i historieböckerna för undermänniskor var ju inte värda att leva och tyskarnas uppgift var ju att döda dom.

3. ”Var man än stod och gick, överallt lät det Heil Hitler.” S .48

Frasen Heil Hitler har framkommit i dom flesta 2: V kriget böcker och också i min historia bok. Frasen använder man när man hälsar för att hylla Hitler och står för det han tror på. Det framkommer också i boken.

4. ”Och ditt P som du har på skjortan då? Tycker du att det är bättre?” S .26

I historier böckerna så fick alla undermänniskor ha en symbol eller en bokstav, som visade deras art.
Detta var mycket strikt och man var tvungen att ha det på sin skjorta och minst av allt så fick man inte gömma den för då blev man dödad men vissa undermänniskor gjorde det ändå. Det förekommer i boken också.

5. ”Men på samma gång: tyskland behöver söner. Tyska kvinnor, skänk fuhrern söner.” S .75

Hitler under världskrigena använde sig mycket utav propaganda, det ser man i historia boken och det har jag hört utav historia läraren, främst utav bilder med stora rubriker. För det är lät för människor att ta åt sig sånt. I en utav häftena som vi håller på med just nu, på en utav bilderna så uppmanar Hitler med stora bokstäver att tyska kvinnor ska föda så många barn som möjligt så att dom senare kan vara lika modiga som sina pappor och bli soldater. Det nämner dom i den här meningen som du ser.

Hur uppklevs kriget?

Regine hon som är berättaren i boken, upplever kriget mycket svårt, hon känner att alla i sin omgivning förändras inte till det goda utan till det onda. Alla är rädda för något och förvandlar sin rädsla till aggressivitet och blir mer fördomsfulla. Människor som hon har känt under hennes uppväxt
Brydde sig inte om vissa raser innan men gör det nu. Regeine förändras också först så hade hon
Upplevt kriget som något bra och tyckte att det som Hitler gjorde var bra. Eftersom hon hade i uppfattning om att det han gjorde var för Tyskland och för människorna i tyskland. Men sedan efter när hon träffade jan och hörde han syn av allt så förändrades hennes uppfattning och hon ville mer en gärna att kriget ska ta slut och att någon ska ingripa.


Meningar:

”Före Hitler hade han nästan varit en i familjen. Senare hade gamle Henning inte önskat någonting annat än att slänga ut honom, eftersom Thumbert blivit ärkenazist.” S .79

Henning som är en utav karaktärerna i boken, innan kriget och allt så var han jätte snäll han sa inget ont om någon och hade inte alls såna tankar som han har just nu. Nu under andra världskriget så avskyr han Jan eftersom han är polack. Han har fått en helt annan uppfattning om människor
Och anser att den uppfattningen stämmer.

” På det viset såg jag min mor judarna har störtat Tyskland i fördärvet sa hon.
- jag började lipa.
- Mamma sa jag du är inte alls sån.” S .106
-
Med den här meningen så märker man hur lätt det är att bli påverkad utav ett krig.
Från att vara ens mamma som har lärt en att respektera alla individer, så kan allt förändras på bara en sekund. Istället att vara omtänksamt och snäll så har hon blivit kall och hatad. ”Mamma sa jag du är inte alls sån.”

”Allesammans bär vi skulden.
– vad menas med skuld? Säger jan. Också polacker har dödat tyskar. Hat står mot hat och föder bara nytt hat. Nån måste sätta stop för det.” S .52

Han här killen är en jude och han upplever kriget som ett hat, hela hans familj har blivit splittrade, och vad har han gjort för att förtjäna det inget, men ovanansett hur mycket han än hatar så leder det inte till något, det har bara öppnat hans ögon och istället för att hata så vet han att någon måste göra något.
Jag ville bara ta med denna mening eftersom jag tyckte att det var en bra mening som visar en viktig sak som alla borde ta lärdom av.

Vad är ondska i boken ?

Jag tycker att ondska i boken, är hur bra människorna förvandlas till avskyvärda människor som skadar och hatar varandra.
Människor som tillfogar andra människor lidande ”vi har tillfogat alla andra så mycket lindande, att de kommer att hämnas” att inte hjälpa en skadad människa som är svår skadad oansett ras ”du vill väll inte förbinda en polack” och att läsa hur alla killarna är så modiga att dom vill kriga för sitt land när det egentligen inte alls är så. Att läsa hur judarna har förbannat Tyskland så mycket att dom inte borde leva det är ondska i boken.
Min definition av Ondska:

Det vet jag inte än, för det är bara ett ord för mig som jag inte tänker på i vardagen. Jag har aldrig tänkt på att slå upp ordet ondska. Men om jag nu skulle göra det, så tror jag att det skulle stå en individ som gör någon något skadligt. Men om jag nu definierar vad ondska är så är det allt som man gör till det.
Ondska finns som sagt överallt, i skolor, där det förkommer mobbning, i hemme...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Han hette jan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Han hette jan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3703 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×