Katter

12924 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Katter

Kattdjur finns på alla värdens kontinenter, och har anpassat sig till olika levnads villkor på olika sätt. Gemensamt för kattdjuren är ändå att de alla är ett snabbt och smidigt rovdjur med runt huvud, kraftiga hörntänder och skarpa, indragbara klor. Dom har också högt utvecklade sinnesorgan. Några exempel på kattdjur är katt, lo, tiger, lejon, gepard, panter. Alla kattdjur utom geparden är smygjägare och äter nästan bara kött. Nästan alla kattdjur är också skickliga klättrare, och alla kattdjur utom lejon, gepard och våra huskatter, är ensamlevande. Med några undantag har alla kattdjur ljus päls med mörka fläckar, ljusast under hakan och magen, vilket är ett bra kamouflage.

I början av människans historia var katter mycket uppskattade djur, speciellt efter som att dom fångar och äter råttor, som alltid har varit människans fiende. I Egypten var katterna till och med heliga. Med den kristna kyrkans intåg följde en avsky mot katter. Man ansåg att de stod i förbund med häxor och djävulen. Men när Louis Pasteur på 1800-talet upptäckte bakterien insåg man att renlighet är viktigt, och åsikten om katter förändrades. Man förstod att katter är väldigt renliga. Kattungar får lära sig att tvätta sig vid en veckas ålder, och katter gräver alltid ner sin avföring. Så katter blev återigen ett älskat husdjur.

Vikten hos en tamkatt varierar mycket beroende på kön och kroppsbyggnad, men ligger mellan 3-6 kg. Katters kroppstemperatur är något högre en människors, runt 38,5 C. Katter kan inte svettas så dom tvättar sig mer intensivt vid värme för att öka nedkylningen av kroppen. Undantaget är tassarna, där kan de ha ”handsvett” när de är rädda eller nervösa.

När katten går förbrukar den så lite energi som möjligt. Katten är en tågångare d.v.s. den går på ”fingertopparna”. Tassarna är försedda med ordentliga trampdynor – en kraftig hud som tar upp hårda stötar. Kattens tyngdpunkt ligger fram och dom stödjer sig på frambenen, och driver på med bakbenen. Deras ben är gjorda att springa korta sträckor mycket snabbt och kan nå upp till 50km/h. I och med att katten har mycket starka muskler i rygg och bakben, kan den klättra rakt upp väldigt skickligt och använder klorna för att dra sig upp. Men klorna går tyvärr inte att använda när katten ska ner, därför kan katt en bli sittande i trädet en stund, innan den tillslut hasar sig ner baklänges.


Rygg och benmuskler används även vid hopp rakt upp. En katt använder sin svans som motvikt när den går balansgång och när den vänder i hög hastighet. Kattens smala bröstkorg gör att de kan sätta frambenen framför varandra, något som den utnyttjar när den går balansgång på t.ex. smala staket. Om katten faller sänder ögon och balansorganen i innerörat uppgifter till hjärnan om vart huvudet befinner sig i förhållande till marken. När huvudet ändrar position påverkas vätskor och kristaller i balansorganen. Mycket snabbt får hjärnan rätt signal så att huvudet kommer rätt i förhållande till marken, och sedan följer resten av kroppen huvudets position. Katten befinner sig i rätt läge och landar därför (nästan) alltid på fötterna.

Katter ser visserligen bättre än oss människor i mörker, men i totalt mörker ser dom ingenting. Då använder dom istället sina morrhår som antenner för att kunna orientera sig. Morrhåren har muskler och kan riktas. Vid morrhårsfästet finns mycket nerver som gör att dom blir känsliga för vibrationer och beröring. Men finns det bara minsta lilla gnutta ljus kan kattens öga ta till vara på det. Det beror på att kattens öga har en vävnad som förstärker ljuset. Den reflekterande vävnaden ligger bakom näthinnan och fungerar som en spegel. Samma ljusstråle speglas fram och tillbaka och används så att säga ”flera gånger”. För att skydda sig mot för mycket ljus kan katten forma sin pupill till en smal springa. Det gör att kattens näthinna skyddas från det starka ljuset. Förmågan att reflektera ljus har ett pris, katter ser inte detaljer lika bra som vi. När en katt jagar små djur, kan ibland katten ha svårt att se t.ex. musen om den står alldeles stilla. Men så fort det tilltänkta offret rör på sig ser katten den tydligt. Hornhinnan, pupillen och linsen är proportionellt större än hos oss människor. Kattens ögonglob är också rundare än vår, vilket ger en bredare synvinkel.

Kattens spinnande är fortfarande en olöst gåta. Men en av dom vanligaste teorierna är att ljudet uppstår när struphuvudet och mellangärdets muskler snabbt dras samman upprepade gånger. Det är inte bara tamkatter som kan spinna, utan också några stora katter som t.ex. snöleopard. Kattungar spinner när den diar sin mamma och fortsätter med det beteendet mot oss människor. Katter kan spinna av olika anledningar t.ex. av välbehag eller när den har ont, som vid en förlossning, men även som ett bevis på beroende eller underkastelse. Katter kan spinna olika högt, när dom spinner på lägsta nivån kan inte vårat människoöra uppfatta det. Hur ofta och hur högt en katt spinner anses gå i arv.

Katter är rovdjur och har typiska rovdjurs tänder med kraftiga hörntänder. Efter som att katter har levt länge med människor har den med tiden fått längre tarm än sina vilda släktingar, som en anpassning till den varierande kosten. Men dom har fortfarande kortare tarm än hundar som har levt med människor längre. Ca 50 % av alla katter saknar laktas, det enzym i tarmen som bryter ner mjölksocker. Det betyder att hälften av alla katter blir dåliga i magen om dom dricker mjölk. Tamkatter kan ibland föredra att dricka vatten från pölar eller vattnet i duschen hellre än från vattenskålen. Det är troligen en påminnelse om att katten har ett vilddjur i sig.

Kattens hörsel är mycket bättre än vår vid höga frekvenser. De hör även bättre än hundar. Deras hörsel är utvecklad så att katten med lätthet kan höra musens pip och fågelkvitter – d.v.s. deras tilltänkta byten. Men deras hörsel är inte lika utvecklad när det gäller lägre toner. Det finns även döva katter. Eftersom det inte är lika viktigt med god hörsel nu när katterna inte längre själva måste jaga sin mat klarar sig dessa katter nu för tiden. De kan till och med få högre status, för de blir inte lika rädda för fräsanden och morrande.

En vildkatt blir i allmänhet inte äldre än två till fem år eftersom de dör i slagsmål, trafik sjukdomar eller undernäring. En huskatt lever däremot till cirka 15 år ålder. Sjukdomar som katter får drabbar i tänder (tandsten) njurar och hjärta. Alla katter ska vaccineras mot kattpest, som är dödligt, och mot kattsnuva (flera sorter). Även innekatter som inte träffar andra katter behöver vaccineras varje år. Ja, det är faktiskt viktigare att upprepa deras vaccination för utekat...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Katter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Katter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3652 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×